TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı İbrahim Halil Mazıcıoğlu, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hayal ediyorsak bunu takipçi, taklitçi olarak değil bilgiyle kendimiz üreterek başaracağız" dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, Rixos Otel'de yapıldı. Mazıcıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok bölgesine OSB inceleme gezileri düzenlediklerini ve böylece OSB'lerin sorunlarını yerinde görme şansı bulduklarını söyledi.
Mazıcıoğlu, küresel koşullarda rekabet şartlarının zorlaştığını, Türkiye'nin tüm bu koşullara rağmen ihracatını artırmayı sürdürdüğünü vurgulayarak, "2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için ihracat artış tempomuzu tıpkı 2002-2013 arasında olduğu gibi yıllık yüzde 13'lere çıkarmamız gerekiyor. Türkiye son 12 yılda uygulanan kararlı ve doğru politikalarla bütün alanlarda önemli kazanımlar elde etti" diye konuştu.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine sadece daha fazla üretimle değil daha akıllı üretimle ulaşabileceğine dikkati çeken Mazıcıoğlu, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hayal ediyorsak bunu takipçi, taklitçi olarak değil bilgiyle kendimiz üreterek başaracağız" ifadelerini kullandı.
Mazıcıoğlu, son dönemde hükümet olarak özel sektörünün etkinliğini artırarak Türk ekonomisinin iç ve dış şartlara karşı uyum yeteneğini güçlendirdiklerini vurgulayarak, sanayiyi ülke büyümesinin lokomotifi olarak gördüklerini söyledi.
"Elektrikteki TRT payını hazmedemiyoruz"
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de toplantının sektörlerin sorunlarının çözümünde önemli olduğunu ifade etti.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yasaların temel olarak vatandaşların dürüst kabul edilerek yapıldığını anlatan Özdebir, "Türkiye'de bundan sonra yasaları hazırlarken dürüst insanlara göre hazırlayalım. 'Kötülerden korunacağız' diye iyilerin hayatını zorlaştırmayalım" değerlendirmesinde bulundu.
Özdebir, sanayicilerin sorunlarının aslında KOBİ'lerle ortak problemleri olduğunun altını çizerek, söz konusu sorunların başında özkaynak yetersizliği geldiğini vurguladı.
Sağlıksız, standartlara uygun olmayan ürünlerin sanki bunlara haizmiş gibi piyasaya sürüldüğünü ifade eden Özdebir "Piyasadaki bütün malların devletin güvencesi altında olması gerekir. Piyasa denetim ve gözetim mekanizmalarının etkili hale getirilmesi lazım. Burada odalar olarak numune alma yetkisi bize verilirse gönüllü olarak bunu yapmaya hazırız" diye konuştu.
Özdebir, üretimde kullandıkları enerjinin kalitesiyle ilgili sıkıntılarının olmadığını ancak elektrik maliyetlerine yansıyan kalemlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Enerji maliyetlerindeki TRT payını en azından hazmedemiyoruz. Biz üretim yapıyoruz, üretim yerine televizyon seyretmiyoruz. Elektriğinde yüzde 50'si sanayide kullanıldığına göre sanayici üzerinden TRT payı alınması bana çok mantıklı gelmiyor. Ayrıca sanayinin üzerinden ÖTV alınması da üretimde kullandığımız enerjiyi lüks tüketim malı sınıfına alınıp vergi alınmasının da düzeltilmesi lazım."
Özdebir, Turquality desteğinden uygulamadaki zorluklar nedeniyle küçük ölçekli firmaların yararlanamadıklarını ifade etti. - Ankara
Son Dakika › Yerel › Aso Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?