Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin iş dünyası olarak İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı İSO 500 listelerini önemsediklerini ifade ederek, "Aslında reel anlamda bu listelerde daha fazla Mersin firması var. Ancak, bu firmaların üretim yeri Mersin olmasına rağmen, vergisel anlamda kağıt üzerinde merkezleri İstanbul göründüğü için Mersin'in hanesine yazılmıyorlar. İSO listelerinin daha gerçekçi olması için bu sistem yeniden gözden geçirilmelidir" dedi.
İSO 500 listesini yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren Başkan Aşut, ulusal ve küresel çapta, markalaşmış firmaların hedefleri olduğunu belirterek, "Bu anlamda bu firmaları oluşturmaya çalışırken bir yandan da ekonomimizin omurgası olan KOBİ'lerimizi de büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl İSO birinci 500'de 3, ikinci 500'de ise 5 firmamız var. Bu firmalarımızın kurumsallaşmış yapısı ile gurur duyuyoruz. Tarımdan gıdaya, inşaattan çimentoya ve metal işlerine kadar çeşitlilik arz eden katma değer yaratan firmalarımız var. Aslında reel anlamda bu listelerde daha fazla Mersin firması var. Ancak, bu firmaların üretim yeri Mersin olmasına rağmen, vergisel anlamda kağıt üzerinde merkezleri İstanbul göründüğü için Mersin'in hanesine yazılmıyorlar. İSO listelerinin daha gerçekçi olması için bu sistem yeniden gözden geçirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Mersin olarak bir yandan KOBİ'lere ortaklık kültürüne, Ar-Ge ve İnovasyona, markalaşmaya yönlendirirken, öte yandan bu listelere girecek çapta yatırımları çekmek için gereken cazibeyi oluşturmaya gayret ettiklerini kaydeden Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu anlamda bu listelere giren tüm Mersin firmalarımızı kutluyor, tebrik ediyorum. Onlar diğer firmalarımıza önemli bir rol model olmaktadırlar. Bu listede halka arz edilme başarısı gösteren firmalarımız var. MTSO olarak KOBİ'lerimizi ulusal ve küresel çapta oyuncu yapacak borsaya açılma gibi bazı projelerimizi çok kısa sürede paylaşacağız. Bu konuda ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Mersin firmalarının bu gücü vardır. Gereken şey biraz cesaret, biraz doğru bilgi ve KOBİ eğitimleridir. Mersin, Adana, Antakya, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinden oluşan Doğu Akdeniz Bölgesi'nin İSO birinci 500'de 32, İSO ikinci 500'de 24 sanayi firması var. Yani toplam 56 sanayi devi bu bölgededir. Gaziantep, Kayseri, Konya, Karaman ve Niğde gibi Doğu Akdeniz'in hinterlandındaki üretim merkezlerini de hesaba katarsanız, Türkiye'nin yeni Marmara'sı olmaya aday bu bölgenin İSO birinci 500'de 70, İSO ikinci 500'de ise 80 firması var. Yani, Doğu Akdeniz ve hinterlandının İSO birinci 500 ve ikinci 500 listesinde toplam 150 sanayi devi var. Listelere zaman zaman giren veya çıkan firmalarla bu rakam 200'ü buluyor. Yani, Türkiye'nin 1000 sanayi devinin yüzde 20'sinin olduğu bir bölgeden konuşuyoruz. Başka ekonomi bölgeleri aramaya gerek var mı? Türkiye'nin güneyi sanayi üretiminde ve ekonomik gelişmede, girişimcilikte bir devrim yaratmıştır. Olaya bu açıdan bakılmalı ve bölgenin yatırımlarının önü açılmalıdır." - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Aşut: ' İso 500 Listesinde Reel Anlamda Daha Fazla Mersin Firması Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?