Atatürk Köprüsünde 3. Bahar Şenliği Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Atatürk Köprüsünde 3. Bahar Şenliği Yapıldı

Atatürk Köprüsünde 3. Bahar Şenliği Yapıldı

Dalaman Çayı üzerinden geçen tarihi Atatürk Köprüsü'nde 3.Bahar Şenliği yapıldı.

20.05.2012 19:06

Dalaman Çayı üzerinden geçen tarihi Atatürk Köprüsü'nde 3. Bahar Şenliği yapıldı. Ortaca ve Dalaman Belediyeleri ile Ege Yolcu Dergisinin düzenlediği şenlikte yerel gruplar halk oyunları gösterileri ve konserler verirken, Rock Müzik Sanatçısı Ali Altay'da şenlik sonunda bir konser verdi.

Şenliğe Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Ortaca Belediyesi Başkanı Vekili Cemil Durak ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşların bir çoğu çevrede bulunan ağaçların altında piknik yaptılar.

Şenliğin açılışında konuşan Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, "Dalaman ve Ortaca halkı kardeştir, 2009 yılı Mart ayı itibariyle bu kardeşliği tescillemiş bulunmaktayız. ve sonuç olarak ürünlerini de bu şekilde almaktayız.

Ortaca, Köyceğiz, Dalaman dahil olmak üzere çevredeki köyler Dalaman olarak tanımlanmaktadır. Turizmle ilgili her iki ilçenin kent konseyleriyle, üniversitenin desteği ile, Dalaman havası oluşumuna imzamızı koyduk inşallah sonucunu en kısa zamanda almayı planlıyoruz" dedi.

Ortaca Belediye Başkan Vekili Cemil Durak ise, "Eserler üretilir, üretildikten sonraki bölümünde yaşatılması ve korunması ile ilgili çok ciddi problemler yaşayan bir toplumuz. Bu konuda Dalaman Atatürk Köprüsünün korunması ve yaşatılması konusunda Ortaca ve Dalaman'daki tüm belediye, siyasi partiler, ve devletin temsilcileri olan Kaymakamlarımızın desteği ile köprüyü bu hale getirdik. İnşallah bundan sonrada bunun gibi birlik ve beraberlik örnekleri gösteririz" dedi.

Ardından Ekin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nadir Şahin, Atatürk Köprüsünün hikayesini ve Köprü'de çekilen sinema filmleri ile ilgili konuklara bilgiler verdi.

Şenliklerin en ilgi çeken etkinliği ise yarışlardı. Su içindeki elmayı yeme, yoğurt yeme, çuval, halat, kaşık üstünde yumurta taşıma gibi yarışlar büyük ilgi görürken, özellikle kadınların yarışları büyük heyecana sahne oldu. Yarışlar sonunda dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi.

1935'DE YAPILDI

Dalaman Köprüsü, 1930'lu yıllarda, Dalaman Çayı'nın azgın suları, Muğla- Fethiye ve Muğla Antalya yolunu kullananlara geçit vermeyince, hem yöre halkının ulaşım kolaylığı, hem de yörede üretilen tarım ürünlerinin Anadolu'nun iç kesimlerine kolaylıkla sevki için, yöre halkının Atatürk'ten talebiyle, Atatürk'ün emri, dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve Nafıa Vekili İsmet Çetinkaya'nın yakından ilgilenmesiyle, köprünün yapımına 1934 yılında başlanmış ve bir yıl içinde de tamamlanarak hizmete açılmış.

Yörede "Atatürk Köprüsü" adıyla anılan köprü, Muğla-Dalaman-Fethiye ulaşımını sağlayan modern yolların yapılması ve yolun güzergahının da değiştirilmesiyle, şimdi sadece çevre köylere yapılan ulaşım için kullanılıyor.

Tarihi Köprünün ilginç bir öyküsü bulunuyor. O yıllarda, adı Terzialiler olan Ortaca halkı ve çevredeki yurttaşlar, Atatürk'ü Ortaca'ya davet ederler. Ayrıca, Ortaca'dan, Dalaman ve Fethiye'ye ulaşımda güçlük çektikleri için de, Dalaman Çayı üzerine modern bir köprü yapılmasını talep ederler. Cumhurbaşkanı Atatürk, yöreye gelmeyi çok arzuladığını, Dalaman'daki Devlet Üretme Çiftliğini de görmek istediğini, köprünün yapılması için de talimat verdiğini, köprü bitince üzerinden geçmek üzere yöreye gelmek istediğini belirten bir mektup gönderir.

1934 yılında yapımına başlanan köprü, Dalaman Üretme Çiftliği bünyesindeki Tarım Açık Cezaevindeki mahkumlardan oluşan 170 işçinin çalışmasıyla, bir yıl içinde, Fransa'dan getirilen bir projeye ve Fransız mimarisine uygun olarak köprü tamamlanır. Ancak, Atatürk'ün rahatsızlanması ve tedavisinin sürmesi nedeniyle, köprüden geçmek Atatürk'e nasip olmaz. Köprü, Muğla-Dalaman karayolunun güzergahının değiştiği 1960'lı yıllara göre kesintisiz ulaşım hizmeti verir.

3,5 metre genişliğinde ve 85 metre uzunluğundaki köprünün, 14 metre yüksekliği bulunuyor. 3 ayak üzerinde oturtulan köprü üzerindeki mermer levhada, köprünün 1934-1935 yıllarında yapıldığına ilişkin bilgi bulunuyor, köprü, Kemerli korkuluklarıyla muhteşem bir görüntü sergiliyor.

Yöredeki yurttaşlar, Atatürk'ün adıyla anılan tarihi köprünün restore edilerek, kültür turizmine açılması gerektiğini belirtiyorlar.

2002'DE KULLANILMIŞTI

Muğla, Fethiye, Dalaman karayolunun güzergahının değişmesiyle, Dalaman Çayı üzerine sonradan yapılan köprünün ayaklarında, 2002 yılında meydana gelen aşırı yağışlar ve sellerle çökme olması ve köprünün trafiğe 4-5 ay kapatılması üzerine, Muğla-Fethiye karayolu ulaşımı bu süre içinde tarihi köprü üzerinden yapılmıştı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atatürk Köprüsünde 3. Bahar Şenliği Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement