Aydın Tema Gönüllüleri Toprak Kongresinde - Son Dakika
Yerel

Aydın Tema Gönüllüleri Toprak Kongresinde

Aydın Tema Gönüllüleri Toprak Kongresinde

Tema Vakfı ve Ilıca Belediyesi Tarafından Düzenlenen "Toprak Kongresi" Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde Gerçekleştirildi.

27.05.2008 12:08

TEMA Vakfı ve Ilıca Belediyesi tarafından düzenlenen "Toprak Kongresi" Antalya'nın Manavgat ilçesi'nde gerçekleştirildi.

24-25 Mayıs 2008 tarihlerinde Manavgat Oleander Otel'de gerçekleşen kongreye TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gürses, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Lütfü Baş, Teşkilatlanma Bölüm Başkanı Temel Uraz, Ilıca Belediye Başkanı Rafet Ünal, TEMA Vakfı Aydın İl Örgütü üyeleri ve gönüllüleri ile 60 ilden 250'ye yakın TEMA gönüllüsü katıldı. Kongre'de Dünya'da verimli toprağın günden güne azaldığına dikkati çekildi.

Toplantının ikinci oturumuna konuşmacı olarak katılan TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, Aydın ilindeki tarım topraklarının amaç dışı kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aydın'daki tarım arazilerinin durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özdemir, "Araziler çoğunlukla belli ellerde toplandığı, topraksız köylülerin bu arazilerde çalıştığı, sosyal ilişkilerin feodal bir yapı gösterdiği, toprağın üretimden çok bir güç kaynağı olarak kullanıldığı, toprak insan ilişkilerinin ekonomik ve sosyal gelişmeyi etkilediği, toplumun belli kesimini baskı altında tutarak, kişilerin siyasi tercihlerini ortaya koymasını engellediği görülmektedir. Büyük Menderes Ovası, Büyük Menderes Nehrinin vadi oluğunda yer almakta ve 220 kilometreye yaklaşan boyu ile ege ovalarının en büyüğünü oluşturmaktadır diyen Özdemir, Dünyada ve Türkiye'de en verimli topraklarımızın başında yer alır. Ovanın deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 64 metre ve Akdeniz iklimine sahiptir. Ova; aliviyal topraklar, koliviyal topraklar, kırmızı kestane renkli topraklar, kırmızı Akdeniz toprakları, kahve rengi orman toprakları, kireçsiz kahve rengi orman toprakları, kireçsiz kahve rengi topraklar ve redzine toprak guruplarını içermektedir. Aydın ilinin toprak yüzölçümü 806 bin 915 hektar olup, 790 bin 683 hektar arazi sahasına sahiptir. Araziler; arazi kullanım kabiliyet sınıflarına göre incelendiğinde; birinci sınıf tarım arazisi varlığı 53 bin 162 hektar, ikinci sınıf tarım arazisi varlığı 47 bin 966 hektar, üçüncü sınıf tarım arazisi varlığı 72 bin 586 hektar, dördüncü sınıf arazi varlığı 47 bin 637 hektar, beşinci sınıf arazi varlığı 102 bin 193 hektar, altıncı sınıf arazi varlığı 461 bin 539 hektar ve yedinci sınıf arazi varlığı 5 bin 600 hektardır. Toprak işlemeli tarıma elverişli arazi varlığı 334 bin 706 hektar olup bunun 41 bin 554 hektarı kuru tarım, 120 bin 886 hektarı sulu tarım, geri kalanı da bağ, bahçe, zeytin, İncir, narenciye dikili alanlardır. Tarihsel gelişmelere bakıldığında; Aydın İl sınırları içindeki yerleşimler, dağ eteklerine konuşlandırılmış ve ova tarımsal faaliyetler için kullanılmıştır diye konuştu.

Özdemir, günümüzde 1983 yılında Aydın'ın güneyinden geçirilen karayolu, alan kullanımlarının belirlenmesinde önemli bir etken olmuş ve bu etkisini günümüzde de sürdürmektedir. 1983 yılında hazırlanan nazım imar planında 3 bin 156 hektar kent alanının (belediye sınırı), 1 bin 799 hektarı planlama alanı olarak ele alınmıştır. 1 bin 799 hektar planlama alanının yüzde 52,7'si tarım alanlarından oluşmakta, 1983 nazım imar planına konu olan tarım alanlarının yüzde 94'ü birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinden oluşmaktadır. Sonuçta 1983 - 1996 yıllarında hazırlanan nazım imar planlarının her ikiside tarım alanlarının kentsel mekana dönüştürülmesinde etken olduğunu" ifade etti. TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, konuşmasında Tarım arazilerimizin genel durumu hakkında da açıklamalarda bulundu.

Kongre'de ayrıca, TEMA Vakfı Kuşadası ilçe gönüllü sorumlusu da Kuşadası'nın toprak problemleri hakkında bilgiler verdi.

(EV-SÇ-AT-Y) 27.05.2008 11:38 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın Tema Gönüllüleri Toprak Kongresinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement