Azerbaycan'ın Kuruluşunun 96. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Azerbaycan'ın Kuruluşunun 96. Yıl Dönümü

Azerbaycan\'ın Kuruluşunun 96. Yıl Dönümü

İzmit'te Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu tarafından Azerbaycan'ın kuruluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla kutlama etkinliği düzenlendi.

30.05.2014 23:46

İzmit'te Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu tarafından Azerbaycan'ın kuruluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla kutlama etkinliği düzenlendi.

Seka Park'ta gerçekleştirilen kutlama gecesinde konuşan Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Azerbaycan ve Türkiye'nin tarihin her döneminde etle tırnak gibi olduğunu belirterek, Kurtuluş Savaşı sırasında ellerindeki petrolü 4,5 yıl karşılıksız veren kardeş ülke Azerbaycan'ın Türkiye'nin yardımına yetiştiğini söyledi.

Azerbaycan'ın hazinesindeki 750 kilo altının 500 kilosunu Rusya'ya vererek Türkiye'nin oradan silah almasını sağladığını vurgulayan Dündar, bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk'ün Azerbaycan'ın başındaki Neriman Nerimanov'a gönderdiği teşekkür mektubunda "En kısa zamanda borcumuzu ödeyeceğiz" diye yazdığını, Nerimanov'un da "Kardeşin kardeşe borcu olmaz" yanıtını verdiğini anlattı.

Azerbaycan Diasporası Türkiye Masası Genel Müdürü Fuzuli Necefov ise her zaman Türkiye ve Azerbaycan'ın birbirlerinin yanında olduğunu dile getirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin şuan yeni bir merhalede devam ettiğini kaydetti.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ile Haydar Aliyev'in nasihat ettiği ilişkileri şimdiki Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarının dost olarak devam ettirdiğine işaret eden Necefov, hem ekonomik hem siyasi hem kültürel yönden Türkiye'nin stratejik ortağı olduklarını söyledi.

Necefov, artık iki ülke arasındaki ilişkilerin devlet memurları vasıtasıyla değil aynı zamanda dernek ve cemiyetler vasıtasıyla da devam etmesini arzu ettiğini sözlerine ekledi.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da kardeşliğin sadece lafla olmadığını bu kardeşliği ete kemiğe büründürmek ve ekonomik köprülerle birbirine bağlamak gerektiğini vurgulayarak, bu sayede iki ülkenin bayraklarını gelecekte daha da yukarılara taşıyabileceklerini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok önemli projeler gerçekleştiğine dikkati çeken Yavuz, "Türkiye Şahdeniz'de çok büyük bir ortak oldu. Yüzde 19 hisseyle Şahdeniz'deki doğalgaz hisslerine ortak oldu ve BOTAŞ da TANAP'taki hissesini yüzde 20'den yüzde 30'a çıkardı. Bu milyarlarca dolarlık yatırım anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından plaket takdimlerinin yapıldığı program, halkoyunları gösterileriyle sona erdi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Azerbaycan'ın Kuruluşunun 96. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement