KEREM KOCALAR/ KEMAL KARAGÖZ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak "güvenli liman" olarak gördükleri Türkiye'ye yakın olmak isteyen Suriyeliler, barındıkları Halep'e bağlı Azez kasabasında yardım kuruluşlarının çabalarıyla yürütülen çalışmalarla hayata tutunuyor.
Yaklaşık 5 yıl önce başlayan iç savaşın ardından Suriyelilerin adeta akın ettiği Azez, halen savaş mağdurları için "sığınak" olmaya devam ediyor.
Savaşın ilk yıllarında canlarını kurtarmak isteyenleri ağaç gölgelerinde ağırlayan kasabada harekete geçen başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren yardım kuruluşları, ilk önce çadır kentler kurarak savaşın "masum yüzlerinin" yaralarını sarıyor.
Azez'deki yoğunluğun artmasıyla çadır kentlerde barınanlar, birçok sorunla baş başa kaldı. Kışın oluşan çamur, yazın da yoğun toz nedeniyle sağlık sorunlarının had safhaya çıktığı kasabada, zamanla su sıkıntısı da baş gösterdi. Açılan su kuyularından çadırlara su taşımak, çadırlarının önlerinde çamaşır ve bulaşıklarını yıkamak zorunda kalan Suriyeliler için yardımları sürdüren sivil toplum kuruluşları, şimdilerde konteyner kentler kurup yaşam standardını yükseltmek için el birliği yapıyor.
Başta İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı olmak üzere Katar gibi ülkelerin yardımları sürdürdüğü Azez'de konteyner kent sayısı dörde ulaştı. Kurulan konteyner kentler, içerisinde okul, hastane, mutfak, çamaşır odası gibi birçok ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte tasarlanıyor.
En kısa sürede 10 yeni konteyner kurarak insani yaşam koşullarını daha üst seviyeye çıkarmayı isteyen İHH, hayırseverlerin de desteğini bekliyor.
"10 konteyner kent planlandı"
İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaşın devam ettiğini anımsatarak, sıkıntıların da kısa sürede bitmeyeceğini söyledi.
Her zaman Suriyelilerin kendi topraklarında yarınlarını şekillendirmesine katkı sunulması gerektiğini dile getirdiklerini belirten Oruç, konteyner kentlerin de bu anlamda önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı.
Çadır kentlerde eğitim ve sağlık gibi birçok konuyu yeterince yerine getirmenin mümkün olmadığını dile getiren Oruç, konteyner kentlerde ise durumun daha iyi olduğunu kaydetti.
Bu yüzden konteyner kentleri çok önemsediklerini ifade eden Oruç, "Çocukların okullarını Suriye içerisinde tamamlamamız gerekiyor. Sınırın diğer tarafında 4 konteyner kenti tamamladık. Toplam 10 konteyner kent daha planlanarak yerleri de belirlendi. Önümüzdeki günlerde imkanlar ölçüsünde inşallah konteyner kentlerin yapımına devam edilecek" dedi.
Konteyner kentlerde barınan insanların daha insani yaşam koşullarına ulaştığına işaret eden Oruç, yeni yapılan konteyner kentleri 2 odalı tasarlayarak mahrem unsurunu da gözettiklerini aktardı.
"Halep'in kuzeyindeki çadır kentleri konteynere çevirdik"
İHH Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek de Suriye'deki krizinin başından beri Suriye içerisinde çalışma yürüttüklerini söyledi.
En önemli hedeflerinden birinin Suriye içerisindeki çadır kentlerin tamamını konteyner kentlere çevirmek olduğunu belirten Yemelek, "Bu hedeflerimizi 2015 yılı içerisinde başardık. Özellikle Halep'in kuzeyindeki çadır kentlerin tamamını konteyner kente çevirdik" diye konuştu.
Suriye'deki sığınmacıların çadırlardan konteyner kentlere alındığında mutlu olduklarını dile getiren Yemelek, şöyle devam etti:
"İHH olarak Suriye içerisine kurduğumuz kamp sayısı 19'a ulaştı. Bunların 15'i çadır kent, geri kalanları ise konteynerden oluşuyor. Özellikle Kilis'in karşı tarafındaki Azez bölgesinde çadır kentleri konteyner kente çevirdik. Essalame Sınır Kapısı yakınında bir çadır kentimiz kaldı. Onunla ilgili de çalışmalarımız başladı. Bu yıl özellikle Halep'in büyük bölümündeki bütün kampları konteyner kent haline getirmek istiyoruz."
Suriye'deki akaryakıt krizi
Yemelek, birkaç hafta önce Suriye'de terör örgütü DAEŞ'in doğu bölgesindeki yolları kapattığını, bu nedenle de ülkenin kuzeyine mazot akışının neredeyse tamamen durdurduğunu ifade etti.
Suriye'de şu an yolların açıldığını dile getiren Yemelek, şöyle konuştu:
"Eğer yollar açılmasaydı ne bir hastane ne de bir fırın çalışacaktı. Tamamen bir kriz boyutuna girecekti. İnsanlar bir lokma ekmek bulamayacaktı. Şu anda bir nebze olsun yollar açıldı ve mazot geliyor."
"Katar'dan yardımlarımız sürecek"
Katar Raf Cemiyeti Başkanı Dr. Aize Algahtani ise savaşın ilk yıllarından itibaren İHH'nin destekleriyle Suriye'deki yangını söndürmek için çaba gösterdiklerini söyledi.
Bu kapsamda Suriye'de önemli yatırımlara doğrudan veya dolaylı olarak destek olduklarını ifade eden Algahtani, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar verdiğimiz destekler, aynen Katar'dan devam edecek çünkü burada çok kötü durumda olan insanlar var. Onlara yardımcı olup sıkıntıları en asgariye indirmemiz gerek. Bu kapsamda konteyner kentleri çok önemsiyoruz çünkü konteyner kentler insanların insani değerlerde yaşama kavuşmasına vesile oluyor."
Son Dakika › Yerel › Azez'deki Suriyelilerin Yaşam Standartları Yükseliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?