Belediye personeli 92. saatte anne ve kızın kurtarılma anını anlattı - Son Dakika
Yerel

Belediye personeli 92. saatte anne ve kızın kurtarılma anını anlattı

- Belediye personeli 92. saatte anne ve kızın kurtarılma anını anlattı Kahramanmaraş'ta enkaz altından 92. saatte anne ve kızının kurtarılmasına yardımcı olan Zonguldak Belediyesi personeli Bora Amasralı yaşadıklarını anlattı.

26.02.2023 17:02  Güncelleme: 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Belediye personeli 92. saatte anne ve kızın kurtarılma anını anlattı

ZONGULDAK - Kahramanmaraş'ta enkaz altından 92. saatte anne ve kızının kurtarılmasına yardımcı olan Zonguldak Belediyesi personeli Bora Amasralı yaşadıklarını anlattı.

Kahramanmaraş Merkezli 7.7 depremin ardından Türkiye'nin her yerinden arama kurtarma çalışmaları için belediye personelleri deprem belgelerine hareket etti. Zonguldak'tan 16 gönüllü belediye personeli deprem bölgesine giderek arama kurtarma çalışmalarına destek için Kahramanmaraş'a gitti. Zonguldak Belediye personeli Bora Amasralı(37)arkadaşlarıyla birlikte Azerbeycan Caddesi'nde inanılmaz bir kurtuluşa imza attı.

Amasralı, arkadaşlarıyla beraber 7 katlı Manolya apartmanın 3.katında enkazın altında kalan anne Mihriban Özçelebive kızı Hatice Özçebi'nin(30)92'inci saatte kurtulmasına yardımcı oldu.

Bora Amasralı o kurtuluşun hikayesini İhlas Haber Ajansına anlattı.

"16 arkadaşımızla enkaz çalışmalarına yardımcı olduk"

Bora Amasralı, "Biz depremin ilk günü akşamı çıktık yola. 16 arkadaşımızla birlikte Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan'ın talimatı ile beraber. Acil olarak çıktık.28 saatin sonunda Kahramanmaraş'a vardık. Vardığımız da ortada bir kaos ortamı vardı. Tabi ki yardımlarda yol boyunca geliyordu. Bizlerde araçlarımızı tırların üzerinden indirdik hemen çalışmaya başladık. Ondan sonda enkaz çalışmalarına yardımcı olduk" dedi.

"Misafir odası açık kaldığı için yaşama tutunmuşlar"

Misafir odasının açık olmasından dolayı anne ve çocuğunun sağ kurtulduğunu ifade eden Amasralı, "Azerbeycan Manolya apartmanında çalışıyorduk biz. Bizim olduğumuz binadan, o aileye ulaşana kadar 8 tane cenaze aldık biz. Enkaz altındaki ailenizde çocukları vardı. Abidin vardı çocuğu vardı. O bizi yönlendirdi. Benim annem yatak odasında yatmıyor misafir odasında yatıyor dedi. Bizde ondan sonra mutfağı kırdık, sonra salonu kırdık. Sonra misafir odasının altından delik açıp içeriye doğru seslendik. Sonra içeriden dünyanın en güzel sesi ağabey diye vardı. Bizde ondan sonra daha profesyonel ekipleri çağırdık. Onları bekledik ekipler gelene kadar deliği büyüttük. Ekipler Hatice kardeşimizle Mihriban anneyi dışarıya aldılar. 92'inci saatin sonunda kurtardık. 4 kişilik bir aile baba ve oğlu dışarıdaydı zaten. Onlar sağ çıktı. Anne ve kızı enkaz altındaydı. 1,5 metrelik boşlukta kalmışlar. Üçüncü katta. Bina sol tarafa doğru pres olmuş. Misafir odası biraz açık kaldığı için yaşama tutunmuşlar" şeklinde konuştu.

"Aileyi canlı çıkarınca bize umut oldu"

Zonguldak Belediye personeli Bora Amasralı, aileyi canlı çıkarmalarının aldığından diğer çalışmalara umut olduğunu söyleyerek "Biz aileye ulaşıncaya kadar 9 tane cenaze çıkardık. Onun psikolojisi çok kötü. Durmadan cenaze alıyorsun. Umudumuzu kaybetmeye başlamıştık. Dışarıdan yönlendirmelerle aileyi bulunca bu sefer umut oldu daha fazla çalışmaya başladık. Başka bir canlılar olabilir daha fazla çalışalım. Bu bizi lütuf oldu o insanları oradan çıkarmak. Canlı da alınca bütün ekip arkadaşlarımızla ağladık. Kızla annesi şoktaydı. Kız ağabey diye seslenince iyi misiniz? nasılsınız? Bir yere sıkıştınız mı diye sordum. Onlarda iyiyiz rahatız bir yere sıkışmadık dediler. Kız çok canlı şekilde enkazdan el sallayarak çıktı. Zaman kalmadı, biz başka enkazlarla ilgilendiğimiz için onları hastanede ziyaret edemedik. İlerde bir gün Kahramanmaraş'a gidip aileyi ziyaret etmek istiyorum" dedi.

"Bizim direk etki ettiğimiz 9 canımız var"

Kendilerinin direk etki ettiği 9 can olduğunu belirten Amasralı, "İlk oradayken, dönüşte kalabalık arkadaşlarımızla dönerken bir sıkıntı yoktu. Oradayken de bir sıkıntı yoktu. Ama burada kafanıza hastası koyduğunuz zaman uyuyamıyorsunuz. Hala psikolojik etkileri var. Sonuç olarak canlar gidiyor. İster istemez çok üzücü bir durum. İnsanların enkaz altında canlı olarak çıkınca mutlu olduk. Bizim direk etki ettiğimiz 9 canımız var. Bizim buradan da ağabeylerimiz bizleri aradı enkazdan sesler geliyor. Gece saat 12: 30'da Trabzon Caddesine koştuk. Oradan sabaha karşı iki kişi alındı. Öğleden sonra da 4 kişi alındı. Bunların hepsi canlı alındı. Bizim o kadar donanımız yok ama madenci ağabeylerimizi çağırdık. Sağ olsunlar girdiler aldılar" diye konuştu.

"Madenci ağabeylerimiz ailelerini kurtarıyor gibi çalıştılar"

Bora Amasralı madencilerin enkaz çalışmalarında kendi ailelerini çıkarıyor gibi çalıştıklarını söyleyerek, "Bizim madenci memleketimizde yaşamamız bir lütuf. Bizim sırtlarımızın arkasında Zonguldak yazıyordu, onlarında arkasında TTK yazıyordu. Halk bizi orada bağrına bastı. Bir şey olduğu zaman ne olur siz gelin dediler. Yemek sırasında lütfen siz sıra beklemeyin öne geçin. Bizi orada çok takdir ettiler. Madenci ağabeylerimizde üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yaptılar. Alman ekip 3 gün boyunca yan binamızda ses dinledi. Canlılar var 3 tane. Ama giremiyorlar. O sıra bizim madenci ağabeylerimiz geldi. Bizde dedi onları alırız dediler. Yerin altında 4 metre gittiler sonra binanın altından iki kat deldiler, anne ve çocuklarına ulaştılar. Canlı ve sağ aldılar oradan. Gözlerinde bir korku yok yapamam yok. Sanki enkazın altında kendi aileleri varmış gibi çalıştılar" ifadelerine yer verdi.

Amasralı, Alman arama kurtarma ekiplerinin enkaz altından kurtarma çalışmaları sırasında Zonguldak'tan giden madencilerin verdiği desteği de anlattı.

Belediye personeli 92. saatte anne ve kızın kurtarılma anını anlattı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Belediye personeli 92. saatte anne ve kızın kurtarılma anını anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement