Bingöl'de 'Yeni Demokratik Anayasa' Konulu Panel - Son Dakika
Yerel

Bingöl'de 'Yeni Demokratik Anayasa' Konulu Panel

Bingöl\'de \'Yeni Demokratik Anayasa\' Konulu Panel

İstanbul'da faaliyet gösteren 81 ilin sivil toplum kuruluşlarından oluşan Yedi Renk Tek Yürek Platformu tarafından Bingöl'de 'Yeni Demokratik Anayasa' konulu bir panel düzenledi.

30.04.2012 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da faaliyet gösteren 81 ilin sivil toplum kuruluşlarından oluşan Yedi Renk Tek Yürek Platformu tarafından Bingöl'de 'Yeni Demokratik Anayasa' konulu bir panel düzenledi.

Bingöl Valiliği, Bingöl Belediye Başkanlığı ve Bingöl Üniversitesi desteğiyle Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen panele Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ile İstanbul'da faaliyet gösteren birçok dernek temsilcisi ile çok sayıda davetli katıldı. Panelde ilk olarak konuşan Avukat Mücahit Tanılır, panelin 1982 Anayasası'na en fazla "hayır" oyu veren, 2007'deki anayasa değişikliklerini de en çok "evet" oyu veren Bingöl'de gerçekleştirilmesinin büyük anlam taşıdığını söyledi. Tanılır, "Eğer bu ülke 12 Eylül ve 28 Şubat'ı yargılayabiliyorsa, bu millet kendi anayasasını yazmış demektir. Bundan sonraki iş artık TBMM'ye kalmıştır" dedi.

Giresun Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Turan ise, Bingöl'de çok güzel karşılandıklarını, Bingöllülerin misafirperverliğini kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini anlatarak, "Bu ülke hepimizindir. Eğer sivil ve demokratik bir anayasa yapılacaksa bizlerde buna katkı sunmaya hazırız. Bizlerde halkın anayasasını, sivil bir anayasayı destekliyoruz ve meclisimize inanıyoruz. Bizlerde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Daha katılımcı, daha demokratik bir anayasa için ne gerekiyorsa varız" dedi.

"KİMSENİN MAZERET ÜRETMEYE HAKKI YOK"

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay da, hiç kimsenin mazeret üretmeye hakkı olmadığını, bu milletin yeni anayasa için gerekli olan oyları referandumlarda verdiğini söyledi. Atalay, "Hiçbir ideolojik saplantıya girilmeden, gerekli desteğin verilip, yeni sivil demokratik bir anayasanın yapılması şarttır" diye konuştu.

"SİVİL ANAYASAYA YILLARDIR ÖZLEM DUYDUK"

Türkiye genelinde yapılan referandumlarda Bingöl halkının göstermiş olduğu demokrat duruşu, başka illerin gösteremediğini dile getiren Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye'de en demokrat kentin Bingöl olduğunu savundu. Halk olarak yıllardır sivil anayasaya kavuşma özlemi duyduklarını kaydeden Ceylan, "Bu son derece önemli bir oluşumdur. Güneysu'dan başlayarak devam eden panelin 4'ncüsü Bingöl'de yapıldı. En demokrat kent olan Bingöl'de buluştuk. Sivil anayasaya kavuşma özlemini yıllardır duyuyoruz. Siyasi partilerimizin desteğiyle mecliste bir komisyon oluşturuldu. Şimdi önümüzde önemli bir fırsat var. Daha demokratik, daha çağdaş bir anayasa oluşturma fırsatı var. Sayın Meclis Başkanımızın ifadesiyle 1 Mayıs'tan itibaren yeni anayasanın yazılım süreci başlıyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda Anadolu'nun sesi dinlenildi, halkımızın sesi dinlenildi, çeşitli toplantılar gerçekleştirildi. 'Yedi Renk, Yedi Kültür Platformu' yeni anaysa çalışması açısından son derece önem arz ediyor. Bizim bundan sonrada siyasetçilerimizi, siyasi partilerimizi ve milletin vekillerini cesaretlendirmemiz gerekiyor. Ta ki yeni anayasayı sonuçlandırana kadar. Daha katılımcı bir anayasanın oluşması açısından son derece önemlidir. Bingöl halkını da tebrik ediyorum. Bingöl halkı, yıllardır demokrat bir görüş ortaya koyuyor. Öncelikle 12 Eylül Anayasası'na Türkiye genelinde en fazla 'Hayır' oyu vererek demokrat kimliğini gösterdiler, ardından durmadılar. Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olarak yapılan referandum da en fazla 'Evet' oyu verdiler. Bu açıdan Bingöl halkının göstermiş olduğu demokrat duruşu nedeniyle kendilerini kutluyorum. Türkiye genelinde 81 vilayet var, ama hiç biri Bingöl'ün gösterdiği demokrat duruşu gösteremiyor" dedi.

"SAHİP OLDUĞUMUZ ANAYASA, MİLLETİMİZİN ÖNÜNDE KABUK BAĞLAMIŞ"

Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, yeni anaysa yapım sürecinin 'anayasa yazılım' süreci olarak tanımlamanın daha doğru olacağını belirterek, mevcut anayasanın milletin değerleriyle kabuk bağlayıp bir kütle olarak durduğunu ve millet olarak bize düşen görevin ise bu kabuğu kırmak olduğunu kaydetti. Güvençer, "Benim, mensubu olduğum, büyük gurur duyduğum ve elhamdülillah şükrettiğim milletimizin bir değer olarak zapttan bir anayasaya sahip olduğumuz noktasında hiçbir kuşkum yoktur. Bu sebeple, hepimiz için daha iyi önem taşıyan bu süreci, bir anayasa yapım süreci olmaktan ziyade, bir 'anayasa yazılımı' süreci olarak tanımlamayı daha uygun görüyorum. Mevcut olan ve sahip olduğumuz anayasamız, milletimizin değerleriyle kabuk bağlamış bir kütle olarak önümüzde. Şimdi bize düşen, bu kabuğu kırmaktır. Bu kabuğu kırdığınızda içinde milletin ta kendisi, milletin değerleri çıkacaktır. Yapılacak çalışmalarda belki kafiye arayacağız, ama bu süreçte sevgilimiz olan milletimizin yüzüne bakmayı unutmayacağız. Bunu unutmazsak inşallah başarılı olacağız" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalarından ardından oturum başkanlığını Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'ın yaptığı panelde konuşmacı olarak Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Gülan, Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Gazeteci-Yazar Ümit Fırat ve emekli Savcı Sacit Kayasu, yeni anayasanın nasıl olması gerektiği yönünde birer konuşma yaptılar. - BİNGÖL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bingöl'de 'Yeni Demokratik Anayasa' Konulu Panel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement