Çeşme'de rüzgar elektrik santralleri (RES) şirketlerinin son günlerde özel mülkiyetlerde izinsiz olarak yaptıklarını savunan Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu üyeleri, Çeşme Kaymakamlığına şikayet dilekçesi verdi, savcılığa da başvurmaya hazırlanıyor. Platform üyeleri hazırladıkları sosyal medya sayfalarında konuya dikkat çekmek için yazı ve fotoğraflarını yayınlıyor.
Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu'ndan yapılan açıklamada, "Dün Çeşme halkından 25-30 kişilik bir grup, özel mülkiyetlerde izinsiz kazı ve dolgu çalışmalarının yapıldığı bölgeye gittik. Gittiğimizde bir gün öncesine kıyasla muazzam bir tahribat ile karşılaştık. Hatta hukuksuz olarak kazı yapılan şahıslara ait tarlaların arasında kalan kadastrol yol dahi kepçe marifetiyle kapatılmış, hafriyatla doldurulmuştu.
Biz bölgeye gidince açmak zorunda kaldıkları yol, halen bölge halkı tarafından kullanılan bir yoldur ve yeniden açmaları için 10. dk. kadar bekledik. Bölgeye vardığımızda çalışanların baretleri dahi yoktu, sonradan getirildi. Halen şahıs adına kayıtlı 484 Ada-1 Parsel üzerinde resimlerde göreceğiniz şantiyedir girilmez tabelası koyulmuştu ve 18 Mart tarihinden bu yana sürdürülen izinsiz çalışmalar neticesinde artık 1. derece doğal sit alanındaki tarladan eser kalmamış, tam ortasından yol geçirilmiş, tonlarca hafriyat dolgusu yapılmış ve yol gelişigüzel olarak geçirilmişti. Kazı çalışmaları sırasında yer altından geçen elektrik kabloları koparılmış ve bölgede yaşayanlar mağdur edilmişti" ifadelerine yer verildi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Tarlaların hala şahısların tapulu malı olduğu ve kazıya başlanabilmesi için Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bedel tespit ve tescil davalarının sonuçlanması, taşınmaz sahiplerine tebligat yapılması, Hazineye tescili yapılarak kamulaştırılan tarlaların Milli Emlak Müdürlüğü tarafından şirkete tesliminin yapılmış olmasının ifade edildiği açıklamada, "Bunların hiçbiri yapılmadığı gibi, Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davalar 17 Nisan 2014'e ertelenmiştir. Erteleme sebebi, Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle birlikte, EPDK'nın plansız alanda işlem yapmış olması ve acele kamulaştırmanın gerekçesi olmamasıdır. Bu sebeplerle Danıştay tarafından verilen Yürütmeyi Durdurma kararı mevcuttur. Yanı sıra özel mülkiyet sahiplerinin açtığı iptal ve durdurma davaları, ÇED kapsam dışı kararına itirazlar halen dava aşamasındadır. Yöre halkı olarak dilekçe imzalayarak Çeşme Kaymakamlığı'na sunduk. Bunun yanında tabii Jandarma'ya şikayetçi ve tanık ifadelerimizi verdik. Bugün Savcılık ile ilgili yeni başvurularımız olacak.Bizler Çeşme'ye ve topraklarımıza sahip çıkmakta kararlıyız. Kimsenin kirli oyunlarına memleketimizi teslim etmeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti hukukunun doğru tecelli edeceğine inancımız tamdır. Bahsettiğimiz bu hukuksuzluklar yalnızca son günlerdeki kazılarla ilgili" bilgileri yer aldı. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Çeşme'de Hukuksuz Res Oyunu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?