Milliyetçi Hareket Partisi Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Adanalı çiftçilerin sorunlarının ve alınması gereken tedbirler tespiti için meclis araştırması yapılmasını istedi.
Yılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Adana'nın kamu yatırımları gibi tarım alanlarında da gerekli devlet desteğini görmediğini savundu. Tarımda mazot, gübre ve tohum gibi girdi maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen ürün değerinin buna paralellik göstermediğini işaret eden Yılmaz, yapılan mısır ve buğday ithalatının da çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Devlet Planlama Teşkilatı 2011 yılı kamu yatırımlarının illere göre dağılımına baktığımızda Adana ilimize yapılan tarım yatırımı bin TL birimi üzerinden 48.610 TL'dir. Yani Edirne, Çanakkale, Aydın, Manisa, Erzurum ve Kahramanmaraş'tan az, Şanlıurfa'nın onda biri. Diyarbakır'ın sekizde biri, Konya'nın beşte biridir. Adana ilimizin içinden geçen Çukurova'yı ikiye ayıran Seyhan ve Ceyhan nehirleri bunun yanı sıra kolları, akarsular, çaylar ve iç gölleri olmasına rağmen bu sulak arazilerin yüzde 41'i verimli sulanabiliyor. Adana Tarım İl Müdürlüğü verilerine baktığımızda narenciye üretimi istatistiklerinde 1994-2009 üretim rakamları her geçen sene yüz bin ton artmıştır, buda tarımda çiftçinin kendi emekleriyle bu artışı sağladığını hükümetin bir etkisi olmadığını anlıyoruz."
Adana ilinin yaşadığı tarımsal sıkıntılar konusunda acil tedbir alınması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, geçim sıkıntısı yaşayan köylü ailelerin kent merkezlerine göç etme çalıştığını belirtti. "Çukurova'da insanları tarım yapmaktan uzaklaştırmak ve soğutmak, sadece bu insanlara değil ülkeye yapılan büyük kötülüktür. Hükümeti, çiftçinin feryadına kulak vermeye ve bu konuda duyarlı olarak çalışma yapmaya davet ediyorum." diyen Yılmaz, verdiği araştırma önergesinin gerekçesini şöyle açıkladı:
"2 milyona yaklaşan nüfusu ile Çukurova'nın metropolü sayılan Adana, karayolu, denizyolu, hava ve demiryolu ulaşımında hem ülkemizin değişik bölgelerini birbirine bağlama noktasında, hem de Ortadoğu'ya açılan bir kapı olma özelliklerinden dolayı çok önemli bir konumdadır. Yaklaşık yarım asır öncesine dayanan tekstil ve tarımsal sanayisi ile ülkemize birikim sağlamış, modern sanayi atılımına temel olmuş, yön vermiş güneyin bu güzide kenti, son yıllarda pek çok sorunla iç içe olmanın acısını, sıkıntısını yaşamaktadır. Ülkemizin genelinde olduğu gibi Adana ilinde tarım yapmaya çalışan çiftçilerimizin durumu her geçen gün daha da zorlaştığından tarım yapan çiftçilerimiz birçok sıkıntılarla baş ederek tarım yapmaya çalışmaktadır.
Tarımsal alanda kullanılan tohum, gübre, mazot ve zirai mücadele ilaçlarının maliyetleri her geçen gün yükselmesi, aynı şekilde zor şartlarda ürettiği ürünün değerinin yıldan yıla düşmesi de çiftçimizi ekonomik olarak çok zor durumda bırakmış, artık tarlasını ekemez hale gelmiştir. Bu durum Adana'nın ilçelerinden il merkezine göç etmeyi arttırmıştır. Çiftçinin ürünü para etmediği için esnafa ve bankalara olan borçlarını ödeyemez durumda ve sonraki yılın hasatını varsayarak kredi çekip borç batağına gömülmektedirler. Tarıma dayalı sanayinin büyük arz ettiği ilimizde buna bağlı olarak çiftçinin yanı sıra sanayici de etkilenmektedir. İlimizde tarıma dayalı otuza yakın fabrikanın kapanması da en önemli göstergesidir.
Narenciyeden, pamuğa, mısırdan yer fıstığına varıncaya dek tarımsal üretimde Türkiye'nin deposu olarak bilinen ve bu manada haklı olarak takdir edilmesi gereken ancak destek yerine köstek olunan Çukurova'da çiftçilerimiz perişandır. Son 4-5 yılda gübresinin fiyatlarına yüzde 700'lere varan oranda zam gören çiftçimiz, sürekli tırmanan ve 1 tonu 1 dönüm tarladan daha pahalı hale gelen mazot fiyatları karşısında şaşkındır. Girdilerdeki bu denli artışa rağmen hasat ettiği bazı ürünlerde ancak iki katı satış fiyatı bulabilen üreticimiz çaresizdir.
Konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılması, hem ilimizde hem de ülke genelinde bu durumda olan çiftçilerimizin durumunun düzeltilmesi açısından faydalı olacaktır." - ADANA
Son Dakika › Yerel › Çiftçinin Sorunlarına Meclis Araştırması İstedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?