Çiftçiye Kooperatifleşme Önerisi - Son Dakika
Yerel

Çiftçiye Kooperatifleşme Önerisi

Çiftçiye Kooperatifleşme Önerisi

Muş, Bitlis, Van ve Hakkari'yi kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Muş şehir pazarlaması ve markalaşması, ilde üretilen ürünlerin markalaşması, değerinin arttırılması ve pazarlanması konulu toplantı yaptı.

07.08.2014 14:24

Muş, Bitlis, Van ve Hakkari'yi kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Muş şehir pazarlaması ve markalaşması, ilde üretilen ürünlerin markalaşması, değerinin arttırılması ve pazarlanması konulu toplantı yaptı.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya DAKA Uzmanı Harun Çiçek, İzmir Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Kars Boğatepe Yaşam Derneği Başkanı Orhan Koçulu ile yatırımcı firmalar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DAKA Uzmanı Harun Çiçek, Muş'ta tarımsal üretim potansiyelinin yeterince kullanılmadığından dolayı Muş'ta üretilen mevcut ürünlerin pazarda hak ettiği ilgiyi ve değeri bulamadığını söyledi. Bu durumun birçok sebebinin olduğunu dile getiren Çiçek, bu durumun en önemli sebeplerinden birinin de kooperatifleşme konusundaki bilgi ve bilinç eksikliği olduğunu belirtti. Çiçek; "Bu çerçevede ilimizde kooperatif örnekleri deneyimlerinin ilimiz üreticileri ile paylaşılması sorunu çözmeye önemli bir katkı olacaktır" dedi.

Daha sonra süt üreticiliği konusunda katılımcılara sektör olarak deneyim ve çalışmalarından bahseden İzmir Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, hayvansal ürünlerde kooperatifleşmenin önemi ve bunun sonucunda elde edilen kazanımlardan bahsetti. Türkiye'de tarım sektöründe sahip olunan potansiyel açısından tarımın çok daha ileri seviyelerde olması gerektiğinin altını çizen Eskiyörük; "Ben İzmir Tarım Grubu Başkanı'yım. Tarım önemlidir diye yola çıktık. Tarımın öneminin Türkiye'de daha belirgin bir hale gelmesi için çaba gösteriyoruz. Çünkü tarım bizim önceliğimiz ve dünyada rekabet edebileceğimiz önemli bir sektör. Çok şanslıyız. Çükü ülkemizin tarım açısından çok önemli yönleri var. Verimli toprak yapımız, iklim şartları ürün çeşitliliği, işgücü potansiyeli açısından dünyada gerçekten çok şanslı bir ülkeyiz" dedi.

Muş'un tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmeye çok müsait bir yer olduğunun altını çizen Eskiyörük, "Muş'taki meraları görünce üzüldüm. Bu kadar üretim yapılabilecek alan varken, Türkiye hayvan ithalatı yapıyor. Gerçekten de bu çok üzücü bir tablo. Bu kaynaklarımızı maalesef değerlendiremiyoruz. Zayıf yönlerimiz var. Kooperatifleşmenin yeterince gelişmemesi, planlı üretim yapamamamız, gelir maliyetlerinin yüksek olması ve ithalat bizi zor durumda bırakıyor. Bu gün nüfusun 3 katını doyurabilecek Türkiye, maalesef tarım ürünleri ithal ediyor. Gıda şu an dünyanın en önemli sektörü haline geldi. Bu nedenle tarım ve hayvan ürünlerinde kooperatifleşme, üretici açısından çok büyük bir öneme sahiptir" diye konuştu.

Eskiyörük, tarım ve hayvancılıkta kooperatifleşmenin üreticiyi getirdiği noktayı, yapmış olduğu çalışmaları ve bu çalışmalar neticesinde gelinen noktayı slayt gösterimi şeklinde bir sunum yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Toplantıda, Kars kaşarı üreticisi ve Boğa Tepe Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu ise, kaşar peyniri üretimi ve pazarlanması ile ilgili tecrübelerini anlattı. Muş ve Kars halkının aynı kültürden geldiklerinin altını çizen Koçulu, Muş'un sahip olduğu potansiyel ve iklim şartları itibariyle Muş'ta kaşar peyniri üretiminin geliştirilmesi ve bunun sektör haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantı daha sonra çiftçi ve yatırımcılarının sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiftçiye Kooperatifleşme Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement