Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Çözüm Süreciyle Batman Üniversitesi'ne olan ilginin arttığını söyledi.
Uluçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uzun yıllar çalışan bir kamu görevlisi olarak, çözüm süreci şeklinde tanımlanan ama Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sosyal yapıyı biraz daha iyileştirmeye yönelik olarak değerlendirdikleri bir olay olduğunu ve Çözüm Sürecini canı gönülden desteklediğini belirtti.
Uluçam, Çözüm Sürecinin, sosyo-kültürel açıdan kendilerine pek çok ivme kazandırıdığını ve süreçle birlikte Batman Üniversitesi'ne şehir dışından olan ilginin arttığını söyledi.
Çözüm Süreciyle il dışından üniversitelerine gelen öğrenci ve öğretim üyelerinin sayısında kayda değer bir artış yaşandığını dile getiren Uluçam, şöyle konuştu:
"Bizim şuan üniversitemizde 7 bin 200 kayıtlı öğrencimiz var. Ancak devam eden 6 bin 830 öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin sayısı ve oranı 2 yıl öncesine kadar yüzde 65 yereliydi. Bugün bu sayı yüzde 43'e düştü. Bu dışarıdan gelen öğrencilerimizin sayısının artması demektir. Bütün bunlarda bu sürecin önemli katkısı var. Sadece öğrencilerimiz değil öğretim üyelerimizde aynı şekilde. Biz buraya öğretim üyesi bulmakta bir hayli zorlanıyorduk. Bunun en büyük sebebi Batman başta olmak üzere bölgenin sanki bir terör bölgesi olarak algılanmasıyıd. Dışarıdan yaşanılamaz bir coğrafya parçası olarak algılandığından öğrenci ve öğretim üyeleri, buraya gelmek istemiyorlardı. Eskiden bir öçlüde yalvararak hocaları buraya getiriyorduk. Ama şimdi biz de seçici olmaya başladık. Çünkü; aynı branştan pek çok başvuru oluyor. Bunun da en büyük sebebi bu barış süreci."
Uluçam, barış süreci ile birlikte üniversitenin artık kamuoyuyla çeşitli projelere imza attığını, Teknoloji Fakültesinden dolayı bir tekno-kent projesi hazırladıklarını kaydetti.
Uluçam, "Tekno-kent projesiyle sadece Batman Üniversitesi olarak değil bölgedeki üniversitelerle birlikte sanayi işbirliği adıyla sloganlaştırdığımız, kamuoyuyla birlikte çalışmaya zemin hazırlama ancak bu sayede olabilirdi" dedi.
İnsanların farklı alanlarda değil de, ülkenin refahı ve huzuruna yönelik işlerle uğraşmasını sitediklerini ifade eden Uluçam, artık Türkiye'de, Güneydoğu'da huzur olmasını, insanların birbirlerini daha rahat tanıyabilmesini ve işgücü potansiyelinin artmasını istedi.
Sürecin kendileri için bir ümit ışığı olduğunu belirten Rektör Uluçam, "O açıdan biz hem kişisel olarak hem de üniversite yönetiminin başındaki bir rektör olarak diyebilirim ki, barış süreci Batman ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yanı sıra Türkiye'nin tamamında bir ümit ışığı oldu. Bu gerçekten güzel bir performans haline geldi. Bizimle neredeyse diyalog kurmaya pek yanaşmayan, STK'lar başta olmak üzere bir takım aşiretlerin hemen her birinin farklı bir şekilde üniversiteye biraz daha güler yüzle, biraz daha yakından baktıklarını, bizim de aynı şekilde gönül rahatlığıyla onlara selam verip onlarla ortaklaşa işbirliği yapabilecek bir zemin oluşturmaya çalıştığımızı örnek olarak gösterebilirim" diye konuştu.
Uluçam, barış süreci öncesinde kimsenin çıkamadığı gezemediği yerlerde artık insanların rahtça gezebildiğini, 3 yıl öncesine kadar Ilısu Baraj havzasının, gezmek görmek isteyenlerin, günün belirli saatleri arasında dışarıya çıkamaması ya da seyahatlerini tamamlayamadıkları için göremediklerini, bölge insanın sürüsünü yayalaya götüremediği ve tarlasında çalışamadıkları bir ortam olduğunu söyledi.
Barış süreciyle herkesin hayata daha olumlu bakmaya başladığını ifade eden Uluçam, "Barış sürecinden sonra, tüm içtenliğimle söylüyorum şu an kara yolu dahil bütün dağ, taş her yer herkesin rahatça geçtiği, rahat bir şekilde arazisinde çalışabildiği, herkesin hayata daha olumlu baktığını görüyoruz. Bütün bunlar bu barış süreci ile birlikte oldu. Bu fiziki görünüş olarak görünenlerdir" dedi. - Batman
Son Dakika › Yerel › Çözüm Süreci, Batman Üniersitesi'ne İlgiyi Artırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?