Aydın Merkeze bağlı Dalama beldesinde ilk kez hünnap fidanı dikildi.
Dikime, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şakir Karakaya, teknik elemanlar ve Aydın Merkeze bağlı belde ve köylerde görev yapan tarım danışmanları ile üreticiler katıldı.
Şahnalı Köyü Tarım Danışmanı Mühendis İlknur Kavas ve Dalama Beldesi Tarım Danışmanı Mühendis Sezen Çoban'ın öncülüğünde başlayan Hünnap dikimi için 100 Hünnap fidanı Antalya'dan temin edildi.
Yapılan fidan dikimleriyle hünnap bitkisinin bölgeye adaptasyonu ve verim takibi yapılacak.
-Hünnap ağacı-
Hünnap, Türkiye'de daha çok batı ve güney bölgelerde yetişen, estetik görünümlü, dikenli, az bulunan, zor yetişen bir ağaçtır. Sonbaharda olgunlaşan meyveler taze tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir.
Hünnap ılıman iklim bitkisidir. Soğuğa dayanıklı olmasına rağmen çiçeklenme döneminde erken donlardan zarar görür. Hünnap yetiştiriciliği için yeterli humus bulunduran kumlu, tınlı geçirgen ve nemli topraklar daha uygundur. Dikim için tüplü fidanların tercih edilmesi tutma oranını arttırır.
Sağlam bir kök yapısına sahip olduğundan susuzluğa dayanıklıdır. Budama gerekli değildir. Sadece şekil vermek ve kuru dalları uzaklaştırmak için budama yapılabilir. Rutin ilaçlama gerektirmez. Hastalık ve zararlılara oldukça dayanıklıdır. Hünnap'ın faydaları çoktur.
Hünnap kurusu ve hünnap suyu kalp damar hastalıklarına iyi gelir. Yüksek tansiyona iyi gelir. Kolesterol ve trigliserit düşürücü faydası vardır. Balgam ve idrar söktürücü özelliği vardır. Hünnap yaprağı; çayı olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Göğüs ağrılarına iyi gelir. Boğaz ağrıları ve öksürükte çayı iyi gelir.
- AYDIN
Son Dakika › Yerel › Dalama Beldesinde Hünnap Fidanı Dikildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?