Muğla'da tütüne alternatif ürünler arasında yer alan Kayın mantarı yetiştiriciliği her geçen gün artıyor.
Merkez İlçe, Ula, Ortaca, Köyceğiz, Dalaman ilçelerinin ardından şimdi de Datça'da kayın mantarı yetiştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2011 yılında tütüne alternatif ürün projesi kapsamında başlatılan kayın mantarı üretim çalışmaları 2013 yılında da üreticilerden gelen yoğun talep doğrultusunda devam ediyor. 2013 yılında ilk defa kayın mantarı üretimi yapacak çiftçilere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak kayın mantarı miseli dağıtımı yapılarak her türlü teknik destek verilirken, sunum çalışmalarına başlandı.
Turizm, balıkçılık ve iç badem satışından başka geliri bulunmayan Datça'dan gelen yoğun talep üzerine Datça'da özellikle kadınlara yönelik kayın mantarı üretimi konusunda bilgiler verilmeye başlandı. Toplantıya Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Orhan, Sındı Köyü Muhtarı Mustafa Oktay, Datça Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personeli, Mantar Üreticileri, Kooperatif Ortakları ve yöre halkı katıldı.
Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Orhan, Kayın Mantarı yetiştirme amaçlarının organik iç badem üretiminde kırma-ayıklama işi ağırlıklı olarak kadın çiftçiler tarafından yapıldığını belirtti. Orhan, "Çok yoğun emek gerektiren ve yorucu olan bu faaliyetlerin makinalar ile yapılmaya başlaması ile kadın çiftçilerimiz yeni iş olanağı olan Kayın Mantarı yetiştiriciliğine yönlendirildi. Böylece Kayın mantarı yetiştiriciliği öğretilerek kadın çiftçilerimiz artan zamanlarında aile bütçelerine katkıda bulunacakları başka tarımsal faaliyetler ile uğraşabilecekler" dedi. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Datçalılar Kayın Mantarına Yöneldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?