Demirciliği Dördüncü Kuşağa Aktaracak - Son Dakika
Yerel

Demirciliği Dördüncü Kuşağa Aktaracak

Demirciliği Dördüncü Kuşağa Aktaracak

Alaçam ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki 50 haneli Umutlu köyünde yaşayan Şükrü Uçan, dedesinin 95 yıl önce başladığı sıcak demirciliği babasından devralarak 35 yıldır sürdürüyor Kömür ocağında demiri ısıtıp döverek el ve tarım aletleri yapan Uçan, Türkiye'de bitme noktasında olan sıcak demircilik mesleğini oğluna da öğrettiğini, kendisinden sonra da mesleği oğlunun sürdüreceğini belirtiyor.

14.06.2014 12:09

MEHMET KUMCAĞIZ - Alaçam ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki 50 haneli Umutlu köyünde yaşayan Şükrü Uçan, dedesinin 95 yıl önce başladığı sıcak demirciliği babasından devralarak 35 yıldır sürdürüyor.

Kömür ocağında demiri ısıtıp döverek el ve tarım aletleri yapan 50 yaşındaki Uçan, bitme noktasında bulunan sıcak demircilik mesleğini oğluna da öğreterek kendisinden sonra mesleğini oğlunun sürdürmesini arzuluyor.

Uçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir zamanların en önemli mesleklerinden sıcak demirciliğin eskisi kadar ilgi görmediğini, zamana direnmeye çalıştığını söyledi.

Sıcak demircilikle yapılan aletlerin bir dönem başta tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar olmak üzere hemen hemen her iş dalında çalışanlar için vazgeçilmez olduğunu anımsatan Uçan, "Meslek dedemden babama, babamdan da bana miras kaldı. Benden sonra da oğlum bu mesleği sürdürecek ancak meslek eskisi kadar ilgi görmüyor. Yaklaşık 35 yıldır bu mesleği sürdürüyorum" dedi.

Her türlü eşyaya, sıcak demiri tavında döverek şekil verdiğini ifade eden Uçan, şöyle konuştu:

"Dede mesleğine nasıl başladığımı hatırlamıyorum. Çok küçükken başladım. Babamın ocağının yanı başına demiri ısıtırdım. Kor ateşte demiri kaynatırdım. Oradan demiri çıkartıp döverdim. Okuldan sonra kendimi mesleğe verdim. Zaten köyde de yapacak başka bir işimiz yoktu. Nakış işler gibi demiri işlemeye başladım. Her türlü tarım ve ev aletini demire işleyerek yapıyorum. Artık demirciliği pek yapan kalmadı. Bu mesleği yapmak için bu işe aşık olmak gerekir."

Şükrü Uçan, eskiden balta, kazma, satır, keser ve bıçak gibi birçok alet yaptıklarını ancak son dönemlerde sipariş üzerine çalıştığını belirtti.

Beden gücü gerektiriyor

Uçan'ın oğlu Adem Uçan (26) ise yaptıkları işin beden gücüne dayanmasından dolayı zorluğundan söz etti.

"Sabah başlıyorsun, akşama kadar elinde demiri ısıtıp ona döverek şekil veriyorsun" diyen oğul Uçan, "Bunun tamamı beden gücüyle olduğu için çırak olarak da kimseyi bulamıyoruz. Her işin kendine göre zorluğu var ama bizim işin zorluğu ayrı. O yüzden kimse yapmak istemiyor. 15-20 yıl sonra bu işler tamamen bitecek. Sadece nostalji olarak ürün yapılacak" ifadelerini kullandı. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Demirciliği Dördüncü Kuşağa Aktaracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement