Dilovası Örneği Çalıştayı Raporu ve Eylem Planı - Son Dakika
Yerel

Dilovası Örneği Çalıştayı Raporu ve Eylem Planı

Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı iş birliğinde Mart ayında yapılan "Çevre ve Bölgesel Kalkınmada Dilovası Örneği Çalıştayı"nın sonuç raporu açıklandı.

13.09.2011 17:00

Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı iş birliğinde Mart ayında yapılan "Çevre ve Bölgesel Kalkınmada Dilovası Örneği Çalıştayı"nın sonuç raporu açıklandı.

Valilik 100. Yıl Toplantı Salonu'nda raporu tanıtan Vali Ercan Topaca, rapor hazırlanırken sadece kamu kuruluşları değil, bu sorunu yaşayan herkesimin görüşlerinin alındığını belirterek, bu sorunları bilmenin yetmediğini, çözmek gerektiğini, ancak çözümün birinci ayağının da bilmek olduğunu vurguladı.

Raporda öne çıkan bazı sorunları başlık halinde anlatan Topaca, şöyle konuştu:

"Özellikle sanayileşmenin getirdiği sorunlar bu raporun ana başlığını oluşturmaktadır. Çevre, hava, su kirliliği konusunda sanayileşme neticesinde ve sanayileşmeye bağlı olarak göç ve kaçak yapılaşma bir başka sorun. Eğitim sorunu ve kurumsallaşma sorunu. Çünkü bu ilçemiz daha 2008'de yeni ilçe oldu. Kamu kurumları yeni yeni oluşan, kurumsallaşma kültürü yeni oluşan ilçelerimizden biri. Kamusal hizmetlere erişimle ilgili bölgede sıkıntıları biliyoruz. Yeni sanayi tesislerinin açılması yönünde taleplerin getirdiği sorunlar var. Kurumsallaşmayla birlikte kent kültürünün oluşmamış olması da sorun. Bir sorun, diğer bir sorunun sebebi veya sonucu şeklinde ortaya çıkıyor. Göç bir sorundur, göçün getirdiği kaçak yapılaşma bunun sonucu olarak ortaya çıkıyor. Hızlı sanayileşme bir sorundur, sanayileşme, göç ve kaçak yapılaşmayı beraberinde getirir.

Oradaki sorunları parça parça ayırarak çözme imkanımız yoktur. Bütün olarak ele alıp sorunları sebepleri, sonuçları, teşhisi bir bütün olarak değerlendirip çözümü de bütüncül bir anlayışla ele almakta fayda olduğunu düşünüyorum. İyi tespit edilmiş, iyi teşhis edilmiş ve reçetesi iyi hazırlanmış bir plan aslında sorunların çözümünde çok önemli bir rol oynuyor diye düşünüyorum. "

Raporda, çevre, kentleşme, istihdam, güvenlik, sanayi, eğitim, sağlık, sosyal hayat ve idari yapılanmayla ilgili 21 hedefin öngörüldüğünü ve 21 hedefe bağlı değişik kurumları ilgilendiren 57 tane proje yer aldığını anlatan Topaca, şöyle devam etti:

"Bunların önemli kısmı çevre sorunları ve kentleşmeyle ilgili. 57 projenin yaklaşık 16 tanesi 2 başlık altında toplayabileceğimiz alanda yoğunlaşan sorunlarımızı çözmeye yönelik bir öneri paketidir.

Bu rapor, bir kanun, sihirli bir değnek de değildir. Bu bir iyiniyet göstergesi olarak kamuoyuyla paylaştığımız, vatandaşımızın önerilerini dikkate alarak tespit ettiğimiz sorunların çözümüne yönelik bir öneri paketidir. "

Topaca, "Sadece kamu yönetimi odaklı bir çözüm stratejisi düşünmedik. Her sorunun ilgili tarafı, yaşayanı, o sorundan etkilenen kim varsa herkes çözüm sürecinin içinde olacaktır. Kapsayıcı bir süreç olacaktır, stratejisi olacaktır. Kimseyi dışlamayı düşünmüyoruz. Kim ne söylüyorsa her söylediğini değerlendirmeyi uygun olanlarını bizim öngördüğümüz veya vatandaşın isteklerine cevap verecek her türlü öneriyi de bu çalışmalar sırasında değerlendireceğimizi ifade etmek isterim" dedi.

Topaca, Dilovası'nda hükümet konağı ile hastanenin ihalesinin yapıldığını ve önümüzdeki günlerde temellerinin atılacağını belirtti.

Eğitim ve öğretim alanında da yapılacak yatırımlarla 3-4 yıl içerisinde derslik başına düşen öğrenci sayısının 30'a düşürüleceğini belirten Topaca, ulaşım alanında da yapılan yeni kavşaklarla kentin kuzey ve güney bağlantısının rahatlatılacağını, sanayi ile iç içe olan Yeniyıldız Mahallesi'nde de kamulaştırma yöntemiyle devir işlemlerinin sürdüğünü kaydetti.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dilovası Örneği Çalıştayı Raporu ve Eylem Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement