Disk'ten "Taşeron Düzenlemesi Çalışmalarına" Eleştiri - Son Dakika
Yerel

Disk'ten "Taşeron Düzenlemesi Çalışmalarına" Eleştiri

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, taşeron düzenlemesi çalışmalarıyla ilgili yürütülen sosyal taraf görüşmelerinde amacın uzlaşmak olmadığını öne sürerek, taşeron çalıştırmanın tamamen ortadan kaldırılması, kıdem tazminatının da her koşulda...

29.05.2013 14:19

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, taşeron düzenlemesi çalışmalarıyla ilgili yürütülen sosyal taraf görüşmelerinde amacın uzlaşmak olmadığını öne sürerek, taşeron çalıştırmanın tamamen ortadan kaldırılması, kıdem tazminatının da her koşulda ödenmesi gerektiğini söyledi.

DİSK Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Çerkezoğlu, 16-17 Mayıs tarihlerinde Ankara'da Türkiye'nin büyük sosyal diyalog ortamı olarak tanımlanan "Çalışma Meclisi"nin hazırlık toplantısnın gerçekleştirildiğini belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Meclis'e gündem olarak sunduğu alt işverenlik uygulaması ve beraberinde ele alınan kıdem tazminatı ile özel istihdam büroları konusunda, ilk sosyal uzlaşma girişiminden sonuç alınamadığını kaydetti.

"Sosyal taraf görüşmelerinde amaç uzlaşmak değil, uzlaşıyor gibi görünmek" diyen Çerkezoğlu, Türkiye'de 2 milyona yakın taşeron işçi olduğunu, bunun 7 yüzbininin de kamuda çalıştığını anlattı.

Çerkezoğlu, 2012 Kasım ve bu yıl Nisan ayında yapılan toplantılarda işveren örgütlerinin, taşeron çalıştırmanın amacının "maliyeti düşürmek, verimliliği arttırmak" olarak işin ruhunu açıkça ifade ettiğini, işçi konfederasyonlarının da, alt

işverenlik konusunda mevzuat değişikliğine ikna olmadığını, toplantıya katılan üç konfederasyonun alt işverenlik uygulamasını yaygınlaştıracak ve kıdem tazminatının gaspına taşeron işçilerden başlayacak olan yasal düzenleme karşısında olumsuz görüş bildirdiğini söyledi.

Sosyal diyalog toplantılarında konuşulan konuların ve gündeme gelen itirazların hiçbir şekilde dikkate alınmadığını ifade

eden Çerkezoğlu, iktidarın bu toplantılardan çıkan eğilimleri görmezden geldiğini savundu.

Sendikaların onay vermediği düzenlemelerin yasalaştığını belirten Çerkezoğlu, kölelik sistemi olarak kabul edilen taşeronluğun iyileştirilmesi yerine, Türkiye'nin taşeron cumhuriyeti olması yönünde yasal düzenlemeler yapıldığını ileri sürdü.

-Kıdem tazminatı

Taşeron işçilerin yıllık izin, kıdem tazminatı, fazla mesai haklarının taşeron şirketler tarafından girdi çıktı oyunlarıyla gasp edildiğini ifade eden Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"Taşeron sisteminin iyileştirilmesi söz konusu değildir. Tamamen ortadan kaldırılması gerekir. Taşeronlukla ilgili yapılmak istenen düzenlemelerin temel amacı, bütün işçileri taşeron işçisi haline getirecek bir düzenlemeyi hayata geçirmektir. Hak edildiği halde kıdem tazminatının ödenmemesi, yıllık ücretli izin hakkının kullandırılmaması, ücretlerin tam ve düzenli yatmaması yasa dışı uygulamalardır. İşçilerin kıdem tazminatı hakkı mevcut yapı ve süreler dikkate alınarak güvence altına alınmalıdır. Fon sistemiyle amaçlanan kıdem tazminatını işverenlerin üzerinden alarak, yararlanma sürelerini düşürmek, işçilerin kazanılmış hakkını ortadan kaldırmak, yararlanmaya 10-15 yıllık sınırlandırmalar getirmektir. Sorunu çözmek için her koşulda kıdem tazminatının işveren tarafından ödenmesini sağlayacak yaptırımlar getirilmelidir. Kıdem tazminatı her koşulda ödenmeli, iflas etmiş, ödeme aczine düşmüş işverenler açısından 'kıdem tazminatı garanti fonu' getirilmelidir. Taşeron sistemi, iş cinayetlerinin birincil sorumlusudur."

Çerkezoğlu, kadrolu, güvenceli, sendikalı çalışmayı ortadan kaldırmaya yönelik bu girişimlere karşı 15-16 Haziran'da başta İstanbul ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye'de işyerlerinde, işçi havzalarında, grev alanlarında ve sokaklarda olacaklarını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Disk'ten 'Taşeron Düzenlemesi Çalışmalarına' Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement