Trakya Üniversitesi (TÜ) Çocuk Ürolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dinçer Avlan, halk arasında "doğuştan sünnetli" olarak bilinen çocukların cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, "Burada ailelerin en çok dikkat etmesi gereken husus, bu tür rahatsızlığı olan bebeklerin yarım olan sünnetinin yapılmamasıdır" dedi.
Avlan, üniversitede düzenlediği basın toplantısında, çocuklarda doğuştan sünnetli olma durumu ve tedavisi konusunda bilgi verdi.
Tıp alanında "hipospadias" olarak nitelendirilen bu tür vakalarda penis içindeki idrar kanalının doğuştan kısa olduğunu, bu nedenle idrar deliğinin penis alt yüzünden yere açıldığını ifade eden Avlan, sünnet derisinin eksikliği nedeniyle bu çocukların "yarım sünnetli" veya "Peygamber sünnetli" olarak adlandırıldığını anlattı.
Doğuştan sünnetli kişilerin tedavi edilmesi gerektiğini bildiren Avlan, şöyle devam etti:
"İdrar deliğinin yerleşim yerine göre hastalığın ağırlığı değişir ve peniste değişik derecelerdeki eğrilik de buna eşlik edebilir. Penisteki eğrilik ve idrar deliğinin aşağıda olması, ileri yaşlarda cinsel birleşmeyi güçleştirdiği gibi, çocuk sahibi olma şansını azaltmaktadır."
Durumun önemine vurgu yapan Avlan, "Doğuştan sünnetli olanların kişilerin tedavisi, cerrahi olarak yapılmaktadır. Genelde doğundan itibaren 6. aydan sonra penisin boyutuna ve hipospadiasın tipine göre birkaç seanslı ameliyatlar ile düzeltilir. Burada ailelerin en çok dikkat etmesi gereken husus, bu tür rahatsızlığı olan bebeklerin yarım olan sünnetinin yapılmamasıdır. Çünkü sünnet derisi daha sonra yapılacak ameliyatlarda kullanılacaktır" diye konuştu.
"İdeal sünnet 2 - 2,5 yaşlarında olmalı"
Avlan, bebeklikten çocukluğa geçiş dönemlerinde yapılan sünnetin daha iyi sonuç verdiğini dile getirdi.
Ailelere, çocuklarını 2 veya 2,5 yaşlarında sünnet ettirmelerini öneren Avlan, "Bunun sebeplerinden birisi, çocukların bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde anatomik olarak hem daha iyi sonuçlar elde edebiliyoruz. Çocuk bezinden kurtulmuş oluyor. Daha sonraki yaşlarda yapılan çocuklara göre işlemi hatırlamayacağı için psikolojik olarak da çok fazla etkilenmediğini biliyoruz. O yüzden 2 veya 2,5 yaş ideal yaş gibi gözüküyor ya da bu yaşlarda yapılamazsa artık 7 yaş sonrasında da yapılabileceğini öneriyoruz. Çünkü bu yaşlarda da kendi arkadaşları arasında sünnet işinin konuşularak bunun kendisi için önemli olduğunun farkına ve bilincine varıyor ve bundan kendince bir takım kazanım ve çıkarımlar yapabiliyor" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Doğuştan Sünnetli' Çocuklar Cerrahi Yöntemle Tedavi Edilmeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?