Duble Yolda Roma Dönemine Ait Kalıntılar Bulundu - Son Dakika
Yerel

Duble Yolda Roma Dönemine Ait Kalıntılar Bulundu

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Cilvegözü Gümrük Kapısı'na giden karayolundaki duble yol çalışmaları sırasında Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan zeytinyağı işliği ile kaya mezarı ortaya çıkartıldı.

30.07.2011 11:25

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Cilvegözü Gümrük Kapısı'na giden karayolundaki duble yol çalışmaları sırasında Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan zeytinyağı işliği ile kaya mezarı ortaya çıkartıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık köyü yakınındaki karayolunda duble yol çalışması yapan karayolları ekipleri, arkeolojik verilere rastlayınca durumu Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürülüğü'ne yazı yazarak buradaki eserlerin ortaya çıkarılması için izin istedi.

Gerekli iznin verilmesinin ardından arkeolog Funda Yüksel ve arkeolog Ali Çelikel yönetiminde 21 işçi tarafından kazı çalışmalarına başlandı. Yüksel, 18 Temmuz'dan bu yana sürdürdükleri kazı çalışmaları sırasında ilk etapta Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan mozaik tabanlı bir siloya sahip zeytinyağı işliğini (zeytinyağının işlendiği mekan) ortaya çıkardıklarını söyledi.

Yüksel, devam ettikleri çalışmalar sonunda zeytinyağı işliğine yakın bir mesafede yine aynı döneme ait dörtlü gömüye sahip bir kaya mezarı tespit ettiklerini ifade ederek, mezarda çok sayıda yağ kandilleri, koku şişeleri ile sikkeler bulduklarını kaydetti.

Yüksel, kazı çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayarak, "Şu ana kadar çıkardığımız tarihi buluntuları Antakya Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk Çakar da, kazı sırasında çıkan tarihi eserlerin verimli Amik Ovası'nın geçmiş medeniyetler tarafından da tercih edildiğini kanıtladığını belirterek, tespit edilen arkeolojik verilerin Hatay'ın kültür mirasına bir yenisini daha eklediğini kaydetti.

-"5 MEKANDA KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

Çakar, Hatay'da Erzin'de İsos, Reyhanlı ilçesinde Tell Tayinat, Kavakçık köyü ve Aççana, Dörtyol'da Kinet Höyüğü olmak üzere 5 mekanda kazı çalışması yapıldığını söyledi.

Hatay'ın her yöresinden değişik uygarlıklara ait tarihi eserler ortaya çıktığını belirten Çakar, "Yer darlığından bunları korumakta zorluk çekiyoruz. Maşuklu beldesindeki yeni müzenin tamamlanmasıyla depoda bekletilen 42 bin eseri sergileme olanağı bulacağız" diye konuştu.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Duble Yolda Roma Dönemine Ait Kalıntılar Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement