Eğirdir Gölü'nde kritik seviyeye 6 santimetre kaldı - Son Dakika
Yerel

Eğirdir Gölü'nde kritik seviyeye 6 santimetre kaldı

Eğirdir Gölü'nde kritik seviyeye 6 santimetre kaldı 914,80 santimetre olan seviye 914,74 santimetreye düşerse su kullınımı yasaklanacak Eğirdir Gölü'nde yaşanan su çekilmesinde kritik seviyeye 6 santimetre kalırken, gölün şu an ölçülen seviyesinden 6 santimetre daha düşmesi halinde gölden...

01.12.2022 11:11  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eğirdir Gölü'nde kritik seviyeye 6 santimetre kaldı

914,80 santimetre olan seviye 914,74 santimetreye düşerse su kullınımı yasaklanacak

ISPARTA - Eğirdir Gölü'nde yaşanan su çekilmesinde kritik seviyeye 6 santimetre kalırken, gölün şu an ölçülen seviyesinden 6 santimetre daha düşmesi halinde gölden hiçbir şekilde su kullanımı yapılamayacağı bildirildi.

"Yedi renkli göl" olarak bilinen, küresel ısınmaya bağlı olarak son yıllarda kuraklık ve bunun yanında kirlilik problemleri yaşayan Eğirdir Gölü'nün su seviyesindeki düşüş devam ediyor. Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliğince 40 gün önce 914,82 metre olarak ölçülen su seviyesinin bugün yapılan ölçümlerde 914,80 santimetre olduğu görüldü. Eğirdir Gölü'nden tarımsal sulamanın yanı sıra kent merkezine de içme suyu ihtiyacı için su alımı yapılıyor.

Eğirdir Gölü Özel Hüküm Genel Hükümler Bölümü C maddesine göre, gölün 914,74 santimetreye düşmesi halinde hiçbir şekilde su kullanımı olamayacağını söyleyen EKO-BİR Müdürü Süleyman Can, "19 Ekim'de Eğirdir Gölü su kotunu gerçekleştirmiştik. 914.82 Metre gelmişti. Dün yaptığımız ölçümde 2 santimetre daha düşüş olduğu 914.80 metre olduğunu tespit ettik. Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinde 914.74 Metreye ulaşıldığı zaman, her ne suretle olursa olsun "Eğirdir Gölünden Su Çekilemez" maddesi bulunmakta. Dolayısıyla su çekilmesine çok cüzi miktar kalmış durumda. Eğirdir Gölümüz hem küresel ısınma, kuraklık, hem de bilinçsizce su kullanımı kaynaklı çekilmeye devam ediyor" dedi.

Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Küçükköse: " Gölü kaybetmek istemiyoruz"

S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse ise gölün su kotunun 914.80 metre olduğunu belirterek " Eğer 6 santimetre daha düşerse gölümüzden hiçbir şekilde içme suyu ve tarımsal sulama suyu olarak kullanma artık son olur. Gölümüzde tarımsal olarak yıllık 150 milyon metreküp su kullanılmakta. Isparta'nın içme suyu olarak da 25-30 milyon metreküp su kullanılmaktadır. Son yıllarda meydana gelen kuraklıkla ilgili aşağı yukarı 250 -300 metreküp de kuraklıktan dolayı buharlaşmadan dolayı gölümüz kayıptır. İnşallah bu yıl yağmurlarımız bol olur. Yağmurları bekleyeceğiz derken gölümüzü hor kullanmamalıyız. Elimizi dahi yıkarken iktisatlı kullanmamız gerekiyor. Tarımsal sulama kesinlikle kapalı devre sistemine girmesi lazım. Hala geç kalıyoruz. Salma sulamayla bir sezonda bir kere sulamayla tarımsal damlamaya verdiğimiz zaman bir sezonu kapatırız. Bunu yetkililerin göz önünde bulundurması lazım. Gölümüzü kaybedersek artık yapacak bir şeyimiz yok. Ne Eğirdir Gölü kalır, ne Isparta kalır. Ekonomi zaten allak bullak. Göl giderse hayatta biter bu memlekette" diye konuştu.

Balıkçılar kuzey cepheye geçemiyor

Eğirdir Gölü'nün su seviyesindeki düşüşten dolayı Yeşilada köprüsünden Gölün kuzey kısmı olan Poyraz kısmına kayıklarla geçemediklerini, işlevlik kazanmasını arzu ettiklerini belirten balıkçı Çetin Ünsal ise bu yılki çalışma alanının sadece gölün kuzey cephesi olduğunu kaydetti.

Genelde bu köprü altından kayıklarla geçiş yaptıklarını fakat şu anda su seviyesinin tamamen düştüğünü söyleyen Ünsal," Kullanılmaz bir duruma gelmiş halde. İnanın ki çok üzücü bir durum. İçimiz kan ağlıyor. Ama elimizden gelen bir şey yok. Yağış yok, hattından fazla su tüketimi var. Biz bunun alternatif çaresini düşünmek durumundayız. Yılanlı Karaköy tarafında su kaynağı var. Aksu'yla birleştiği zaman göle takviye ediyor. Yaz boyunca bu su Akdeniz'e yani Antalya tarafına dökülüyor. Biz arzu ederiz ki bir an önce Eğirdir Gölüne aktarılmasını istiyoruz. Çekilme olayı yaz boyunca da devam ederse bu köprünün altından geçiş yok. Bunun bir işlevlik kazanmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Eğirdir Gölü\'nde kritik seviyeye 6 santimetre kaldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eğirdir Gölü'nde kritik seviyeye 6 santimetre kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement