Levent Harman - Antakya Rotaract Kulübü ile Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği işbirliğiyle yürütülen Avrupa Birliği
(AB) destekli proje kapsamında açılan mozaik atölyesinde eğitim gören zihinsel engelli öğrenciler, yaptıkları taş mozaiklerle yaşama tutunuyor.
Dünyanın üçüncü büyük mozaik müzesinin bulunduğu Hatay'da, zihinsel engelli öğrencilerin yeteneklerini, beğenilerini ve duygularını ortaya çıkarmak, el becerilerini geliştirmek amacıyla çalışma başlatan Antakya Rotaract Kulübü, Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği işbirliğiyle hazırlanan, AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı fonlarıyla finanse edilen
"Yurtta Barış Dünyada Barış" projesini hayata geçirdi.
Proje kapsamında açılan mozaik atölyesinde, eğitmenler gözetiminde haftada iki gün kurs gören ve taş mozaik yapımının tekniğini en ince ayrıntısına kadar öğrenen zihinsel engelli 80 öğrenci, aldıkları eğitimle kısa sürede önemli mesafe katetti.
Büyük emek vererek kendi elleriyle yaptıkları taş mozaikleri gördükçe mutlu olan ve adeta yaşama tutunan öğrenciler, 3 aylık kurs sonunda ortaya çıkacak eserlerinden oluşan bir sergi açmayı hedefliyor.
Antakya Rotaract Kulübü Dönem Başkanı ve Proje Koordinatörü Sefer Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulüp olarak geçen yıldan bu yana kentte pekçok eğitim projesine imza attıklarını belirterek, "Yurtta Barış Dünyada Barış" projesiyle de zihinsel engelli öğrencilerin eğitimine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Kentteki mozaiklere dikkati çekmek ve zihinsel engelli öğrencilerin yeteneklerini keşfetmek amacıyla hazırlanan projenin, 80'i zihinsel engelli 100 öğrencinin katılımı ile yürütüldüğünü vurgulayan Kaplan, öğrencilerin 3 aylık eğitimin ardından yaptığı taş mozaikleri, Hatay Arkeoloji Müzesinde sergileyerek dünyaya barış mesajı vermek istediklerini ifade etti.
Kaplan, kursa katılan öğrencilere ilk etapta taş mozaiklerin nasıl yapıldığının anlatıldığını, daha sonra da dünyanın üçüncü büyük mozaik müzesinin bulunduğu Hatay Arkeoloji Müzesi'nin gezdirilerek öğrencilerin müzedeki mozaikleri yakından inceleme fırsatı bulduğunu bildirdi.
-Kısa sürede önemli gelişme sağlandı-
Öğrencilerin, mozaik eğitmeni gözetiminde haftada iki gün 3'er saat kurs gördüğünü ve kısa sürede önemli gelişme sağladığını anlatan Kaplan, şöyle konuştu:
"Projemizin onayı çıktıktan sonra eğitmenimizle görüşmeye başladık. Ardından Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği ile işbirliği yaparak öğrencilerimizi belirledik ve projemizi hayata geçirdik. Öğrencilere 3 ay boyunca atölyede eğitim verilecek. Şu anda haftada iki gün atölye çalışması yapan öğrencilerimizin ortaya çıkardığı eserler, projenin tamamlanmasının ardından ilimizde ve tüm Türkiye'de sergilenecek."
İnsanların zihinsel engelli çocuklara karşı ön yargılı davranabildiğine işaret eden Kaplan, "Zihinsel engelli oldukları düşünülerek bu kişilerin herhangi bir yeteneklerinin, beğeni düzeylerinin, el becerilerinin, hatta duygularının bile olmadığı düşünülebilmektedir. İşte bu yüzdendir ki; biz Rotaractlar bu durumda olan engelli dostlarımızla beraber çalışarak onlarla önce sevgimizi paylaşacağız. Daha sonra sevgiyle nelerin başarılabileceğini beraber göreceğiz" dedi.
Kurs eğitmeni Çiğdem Sezerli de zihinsel engelli öğrencilere Hatay'ın köklü geleneklerinden biri olan taş mozaik yapma sanatını öğrettiğini belirterek, mozaik yapımında kullanılan taşların ve üzerindeki desenlerin öğrencilerin ilgisini çektiğini söyledi.
Eğitime başlarken zihinsel engelli öğrencilerin başarılı olabileceği konusunda tereddütleri olduğunun altını çizen Sezerli, kısa sürede önemli mesafe kaydeden öğrencilerin özellikle hayvan ve meyve figürlerini severek yaptığını ifade etti.
Sezerli, öğrenciler arasında çok yetenekli çocukların bulunduğunu vurgulayarak, "Bu çocuklarımıza destek olacak, ellerinden tutacak biri olduğu sürece aralarında bu işten para kazanabilecek yetenekte öğrenciler var" diye konuştu.
Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği Başkanı Cemile Bitargil ise Rotaract Kulübü ve dernekleri işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında taş mozaik yapmayı öğrenen zihinsel engelli öğrencilerin, kurs süresince daha mutlu olduğunu ve sosyalleştiklerini gözlemlediklerini kaydetti.
- HATAY
Son Dakika › Yerel › Engelliler Mozaik Sanatında Başarılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?