Esidef, Afrika'dan Geldi Avrupa'ya Gitti - Son Dakika
Yerel

Esidef, Afrika'dan Geldi Avrupa'ya Gitti

Esidef, Afrika\'dan Geldi Avrupa\'ya Gitti

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda, Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD)'ın destekleriyle Bulgaristan'ın Sofya ve...

24.04.2012 12:13

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda, Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD)'ın destekleriyle Bulgaristan'ın Sofya ve Burgaz şehirlerine 20-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen, Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Yatırım Heyeti programına katılan 30 ESİDEF üyesi işadamı anlaşmalarla döndü.

Sofya Dedeman Otelde gerçekleştirilen ticaret forumuna Avrupa Parlamentosu Milletvekili Metin Kazak, Türk-Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Stoyan Stalev, Bulgaristan Türkiye Ticari Ateşesi Ertan Demiray ve 200 işadamı katıldı. ESİDEF olarak Dünya'nın çok farklı coğrafyalarına organizasyon gerçekleştirdiklerini ifade eden ESİDEF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin İlgi, "Federasyon olarak yurt dışına götürdüğümüz heyetlerin organizasyonlarını çok önemsiyoruz. Bir ay kadar önce Etiyopya da idik. Şimdi ise Avrupa Birliğinin en genç üyesi Bulgaristan'dayız. Türk Müteşebbisi olarak Dünyanın hangi ülkesinde ticaret var ise oraya gitmeyi ve ürünlerimizi pazarlamayı karşılıklı alışverişi geliştirmeyi hedefliyoruz. Ancak bu sayede 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Bulgaristan'ın Sofya ve Burgaz şehirlerine gerçekleştirdiğimiz bu gezi ile de birçok işadamı arkadaşım anlaşmalar yaptı ve ön görüşmeler gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra gerçekleştirmiş olduğumuz her yurt dışı organizasyonun da mutlaka önemli gündemlerimizden biri de EXPO2020 İzmir Adaylığı oluyor. Yapmış olduğumuz görüşmelerde yanımızda götürdüğümüz EXPO2020 İzmir broşürleri ile mutlaka kulis faaliyetleri yapıyor ve EXPO2020 için destek istiyoruz." dedi.

Forumda konuşma yapan AB Parlamentosu Milletvekili Metin Kazak, şunları söyledi: "Bulgaristan yakın coğrafyada bir pazar. AB üyesi olduktan sonra almış olduğu fonlarla ekonomik olarak yeni gelişmeye başlıyor ve bir çok fırsatı bünyesinde barındırıyor. Burada devlet ekonominin kalkınması ve gelişmesi için birçok kolaylık sağlıyor. Örneğin gelir vergisi oranı yüzde 10 olarak tutulup ticaret cazip hale getiriliyor. İki ülke arasında gerçekleştirilecek ticaretin her geçen gün daha verimli ve yükselen bir ivme ile devam edeceğiniz düşünüyorum."

Metin Kazak'ın ardından söz alan Türk-Bulgar Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Stoyan Stalev ise, "2007 yılından itibaren Bulgaristan'ın AB üyeliği ve Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğine dahil olması, bu nedenle ikili ticarette gümrük vergilerinin sıfırlanması, Bulgaristan'da kurumlar ve gelir vergisi oranlarının yüzde ona düşmesi gibi gelişmeler nedeniyle Bulgaristan'ı Türk yatırımcıları gözünde cazip kılan özellikler daha da artmıştır. Ben bu gelişinizi ekonomik olarak çok önemsiyor ve olumlu sonuçlar çıkacağını ümit ediyorum. Bu geliş gidişlerin artması, beraberinde ticaret hacminin genişlemesine neden olacaktır. Bu organizasyonu gerçekleştiren ESİDEF heyetine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SONUÇLANAN GÖRÜŞMELERDEN BAZILARI

Organizasyona Nazilli'den katılan Sare İncir İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Pekel yanında götürdüğü numuneleri tadan gıda sektörü temsilcileri ile ön görüşme yaptı. İlerleyen günlerde birkaç firmayı Nazilli de ağırlayacak ve anlaşma imzalayacak. Aydın'dan katılan Mesa Kazan Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özde,r yapmış olduğu görüşmeler neticesinde Bulgaristan da süt ve süt ürünleri üretimi yapan bir firmaya ilk etapta 25 adet kazan gönderecek. İzmirli Deztav Tavukçuluk Ekipmanları Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Koç, yapmış olduğu görüşmelerden sonra prensipte anlaştığı ve ön anlaşma imzaladığı firma ile görüşmelere devam edecek. Organizasyona İzmir den katılan Karakaşlar Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Karakaş, Burgaz'da 15 milyon dolarlık bir yatırım yaparak alışveriş merkezleri kuracak. Ön görüşmeleri yapılan ve fizibilite çalışmalarına başlanan yatırımın bir yıl içerisinde başlaması planlanıyor.

(ERG-

24.04.2012 11: 53: 57

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Esidef, Afrika'dan Geldi Avrupa'ya Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement