Evlad-I Fatihan-Balkanlarda Akan Zaman" Kitabı Tanıtım Etkinliği - Son Dakika
Yerel

Evlad-I Fatihan-Balkanlarda Akan Zaman" Kitabı Tanıtım Etkinliği

Evlad-I Fatihan-Balkanlarda Akan Zaman" Kitabı Tanıtım Etkinliği

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin hazırladığı “Evlad-ı Fatihan-Balkanlarda Akan Zaman” isimli kitap tanıtımı ve sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

28.01.2014 12:35

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin hazırladığı "Evlad-ı Fatihan-Balkanlarda Akan Zaman" isimli kitap tanıtımı ve sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Odunpazarı Bey Konağı'nda yapılan programa; Vali Güngör Azim Tuna, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Vekili Üzeyir İlbak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yusuf Balcı, kitabın yazarı Yusuf Akçay ve çok sayıda davetli katıldı.

"Evlad-ı Fatihan Balkanlarda Akan Zaman" adlı serginin açılışı ve kitabının tanıtım töreninde bir konuşma yapan Vali Tuna, kitabın Balkanlardan uzanan trajik göç yolculuğunu anlattığını söyledi. "Evlad-ı Fatihan Osmanlı İmparatorluğu'nda Balkanlar'ın fethine katılan beylerin, fatihlerin soyundan gelenlere verilen addır" diye konuşan Vali Tuna, "O dönemden bugüne kadar Balkan Türkleri için kullanılan bu tabir aslında en genel anlamıyla halihazırda hepimizin, yani ortak kültür mirasımızın günümüz temsilcilerinin ortak adıdır. Bu kitap, bu kapsamda üretilen güzelliklerden biridir. Kitabın hayırlara vesile olmasını diliyor, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği yetkililerine ve çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

BALKANLARDA YAŞANANLARIN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Vekili Üzeyir İlbak ise, kitap tanıtım esnasında, belgesel, kitap çalışmasıyla Balkanlar'da yaşananların küçük bölümünü hatırlatmayı ve üzerinde birlikte düşünmeyi amaçladıklarını belirtti. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansına katkılarından dolayı teşekkür eden İlbak, şunları söyledi:

"Evlad-ı Fatihan Balkanlarda Akan Zaman isimli çalışma, milletimizin tarihte yaşadığı fakat dünya kamuoyunun kör ve sağır numarası yaparak sessiz kaldığı felaketi yeniden gündeme getirmeyi amaçlamaktadır. Eskişehir'in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması benzeri çalışmaların ve kalıcı eserlerin ortaya konmasında önemli imkan sağlamıştır."

ZULÜM VE İŞKENCE AĞITLARI

Balkan coğrafyasındaki Müslüman milletlere karşı uygulanan zulüm ve işkenceleri ağıt niteliğindeki metinlerle anlatan kitabın yazarı Yusuf Akçay ise, desteklerinden dolayı Vali Tuna'ya ve katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Vekili Üzeyir İlbak, "Evlad-ı Fatihan-Balkanlarda Akan Zaman" adlı projeye verdiği destek için Vali Tuna'ya teşekkür plaketi verdi. Vali Tuna'da kitabın yazarı Yusuf Akçay'a 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı çalışmalarına yaptığı projeyle destek verdiği için günün anısına teşekkür plaketi ve 2013 TDKB anı tabağı takdim etti.

SERGİ AY SONUNA KADAR AÇIK

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) ile başlayan ve Balkan Savaşları ile telafisi imkansız sonuçlara sebep olan acıları yeniden hatırlamak amacıyla hayata geçirilen "Evlad-ı Fatihan/Balkanlarda Akan Zaman" isimli kitap ve sergi projesi, 31 Ocak 2014 tarihine kadar açık kalacak. Eskişehirli sanatseverler sergiyi ücretsiz gezebilecek.

"Evlad-ı Fatihan/Balkanlarda Akan Zaman" isimli kitap, Balkan coğrafyasındaki Müslüman milletlere karşı uygulanan zulüm ve işkenceleri anlatan bir eser. Yusuf Akçay tarafından kaleme alınan ağıt niteliğindeki metinlerden oluşan kitapta ayrıca; Selanik, Kırım, Manastır, Bosna-Hersek ve Üsküp gibi Balkan şehirlerine ait 100 yıllık 100 adet kartpostala da yer veriliyor. Sergide ise, kitaptaki 100 kartpostalın 70x100 ebadındaki büyütülmüş fotoğrafları da yer alıyor. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Evlad-I Fatihan-Balkanlarda Akan Zaman' Kitabı Tanıtım Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement