Gençlik Yeni Anayasa İstiyor - Son Dakika
Yerel

Gençlik Yeni Anayasa İstiyor

Veysel Kara - Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak yapılan, 2 bin 631 öğrencinin katıldığı anket, üniversite gençliğinin yüzde 70'inin yeni anayasa yapılmasını istediğini ortaya koydu.

07.03.2012 16:20

Veysel Kara - Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak yapılan, 2 bin 631 öğrencinin katıldığı anket, üniversite gençliğinin yüzde 70'inin yeni anayasa yapılmasını istediğini ortaya koydu.

SAÜ'nün web sayfasından duyurulan, öğrencilerin kendi sayfalarından katıldığı ankette öğrencilere, anayasadan ne anladıkları, nasıl bir anayasa istedikleri, temel hak ve özgürlükler, demokrasi, anayasanın değişmez maddelerine bakışları ve devletin yönetim şekli, anayasada bulunması gereken öncelikler, yeni bir anayasaya ihtiyaç olup olmadığı ve anayasa tartışmalarını yeterli bulup bulmadıkları soruldu.

Gönüllülük esas alınarak yapılan, 15 gün süren ankette öğrencilerin yeni bir anayasadan beklentileri ve anayasa algılarına ilişkin değerlendirmede bulunuldu.

SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Gülener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anayasa çalışmalarına destek vermek ve gençliğin beklentilerine yönelik gerçekçi bir sonuç ortaya koymak amacıyla anket çalışması yaptıklarını söyledi.

Anayasa tartışmalarının uzun zamandır ülke gündemini meşgul ettiğini belirten Gülener, yeni anayasayla ilgili birçok seminer, panel ve çalıştay düzenlendiğini ancak bu bağlamda gençlere yönelik olarak ilk defa kapsamlı bir anket çalışmasını biz uyguladık" dedi.

Üniversitedeki fakülte, yüksekokul ve enstitülerdeki öğrencilerin bu ankete katıldığını söyleyen Gülener, anketin yüzde 64.3'lük kısmını sosyal bilimler alanındaki öğrencilerin, geriye kalan kısmını ise fen bilimleri alanında eğitim gören öğrencilerin cevaplandırdığını belirtti.

"Anayasa tartışmalarından haberdar mısınız-" sorusuna öğrencilerin yüzde 94'ünün "evet" cevabı verdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gülener, "Ankete katılan öğrenciler büyük oranda anayasa tartışmalarıyla ilgililer. Bu konuda fikirleri olduğunu düşünüyorlar. Tartışmaları görsel medyadan takip edenlerin oranı yüzde 42,2. Burada görsel medya öne çıkıyor. Ardından internet, facebook ve twitter gibi sosyal medya araçları geliyor. Bunların toplamı yüzde 37,5. Geriye kalan diğer dilim ise tartışmaları gazetelerden takip ediyor" diye konuştu.

Öğrencilerin yüzde 51,7'lik kısmının yeni anayasayla ilgili çalışmaların ülkede yeterince tartışılmadığını düşündüğünü belirten Gülener, "Yüzde 28,6'lık bir dilim ise anayasanın kamuoyunda yeterince tartışıldığını düşünüyor. Geriye kalanlar ise bu konuda fikir sahibi değil" dedi.

Öğrencilerin yüzde 49,7'sinin anayasanın herkesi kapsayan, uzlaşıyla yapılmış, demokratik bir anayasa olması gerektiğine inandığını bildiren Gülener,

"Yapılamayacağını düşünenlerin sayısı ise yüzde 30. Geriye kalanların fikri yok. Bu durum gerçekten yeni anayasaya yönelik güçlü bir isteğin varlığını gösteriyor. Bahsi geçen bu yüzde 50'lik dilim çok önemli. Öğrenciler demokratik bir anayasanın yapılacağına dair inanç sahibi" diye konuştu.

-Değiştirilemez maddelere bakış-

Yeni anayasada değiştirilemez maddeler bulunmasının anayasa tartışmaları kapsamında değerlendirildiğine işaret eden Gülener, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimizin yüzde 59.4'ü 'yeni anayasada da değiştirilemez maddeler olmalıdır' şeklinde görüş bildirdi. Değiştirilemez maddelerin niteliği ne olmalı, hangi maddeler değiştirilemez karakterde olmalı şeklinde 8'li sıralama sorusunda ise öğrenciler üniter yapıyı birinci sırada seçti. Devletin milletiyle bölünmez bütünlüğü üniversite gençliği açısından 8 üzerinden 5.4'lük ortalamaya sahip. Bu sonucun ortaya çıkmasında son dönemde kamuoyunda sıkça tartışma alanı bulan güneydoğu meselesinin önemli derecede etkili olduğunu düşünüyorum."

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olup olmadığı yönündeki soruya öğrencilerin yüzde 70'inin "evet" cevabını verdiğini belirten Gülener, "Geriye kalan yüzde 15'lik kısım ise yeni bir anayasaya ihtiyaç olmadığını düşünüyor. Yüzde 15'i ise bu konuda fikir sahibi değil. Öğrencilerimizden yüzde 81.7'si anayasanın devletin temel ilkelerini yansıtması gerektiğini söylüyor" diye konuştu.

Öğrencileri geldikleri sosyokültürel ortama göre de değerlendirdiklerini ifade eden Gülener, şunları söyledi:

"Öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 35.1'i Marmara, yüzde 5.3'ü kesim Ege, yüzde 4.9'u Akdeniz, yüzde 25.5'i Karadeniz Bölgesi'nde yaşıyor. İç Anadolu'dan gelenlerin oranı 13.3, Doğu Anadolu'dan gelenlerin oranı yüzde 10.9, Güneydoğu Anadolu'dan gelenlerin oranı yüzde 4'lük bir rakama denk geliyor. Geriye kalan yüzde 1'lik dilimi ise yurt dışından gelen öğrencilerimiz oluşturuyor. Dolayısıyla anketimiz Türkiye'nin sosyokültürel ve toplumsal yapısını yansıtıyor."

Öğrenciler açısından temel hak ve özgürlüklerin ciddi önem taşıdığını belirlediklerini söyleyen Gülener, "Gençler 'ülkenin bütünlüğünü bozacak bir tavır takınmadan aynı anda demokrasi ve temel hak ve özgürlükleri koruyup bir arada yaşayabiliriz' beklentisi içindeler" diye konuştu.

Mevcut anayasanın gençleri politikadan uzak tutan bir anayasa olduğunu belirten Gülener, "Bu çerçeveden en büyük darbeyi yiyen kesim gençler olmuştur. Gençler mevcut anayasanın ruhu itibarıyla siyaset alanından dışlanmak istenmişti. Dolayısıyla gençlerin yeni bir anayasayla ilgili görüşlerini aktarmaları çok önemlidir. Bu açıdan da çalışmamız ayrıca önem taşımaktadır" dedi.

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gençlik Yeni Anayasa İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement