Gönüllü Bayan İtfaiyeciler - Son Dakika
Yerel

Gönüllü Bayan İtfaiyeciler

Gönüllü Bayan İtfaiyeciler

Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünde "gönüllü itfaiyeciler" görev yapıyor.

22.09.2012 22:00

Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünde "gönüllü itfaiyeciler" görev yapıyor. Yaklaşık 1 yıl önce başlatılan uygulama kapsamında aldıkları eğitimi sınavla pekiştiren adaylardan başarılı olup sertifika almaya hak kazanan kişiler "Gönüllü İtfaiyeci" olarak teşkilata katılıyor.

Balıkesir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde açılan Gönüllü İtfaiye kursuna genç, yaşlı çok sayıda vatandaş müracaat etti. Sağlık durumu elverişli olan adaylar 30 saat teknik, 30 saat uygulamalı olmak üzere 60 saatlik eğitimin sonunda sınava tabi tutuldu. Başarılı olan 18'i bayan toplam 70 kişi, "Gönüllü İtfaiyeci" olarak kendi yaptıkları iş ile birlikte Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünde gönüllülük esasına göre çalışıyor. 24 Saat esasıyla görev yapılan teşkilatta Gönüllü İtfaiyeciler de gündüz ve gece nöbetleri tutuyor, gelen ihbarlara sevk edilen ekipler ile birlikte gidip bizzat çalışmalara katılıyorlar.

"RÜYAMDA İTFAİYECİ OLUP YANGIN SÖNDÜRÜYORDUM"

Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünün Gönüllü İtfaiyecilerinden üniversite öğrencisi Ebru Okyay (22), İnşaat Mühendisliğinde son sınıf öğrencisi. Ankaralı olan Ebru Okyay, çocukluğundan beri itfaiyeci olmayı hayal ettiğini, bugün bunun gerçekleşmiş olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Gönüllü İtfaiyecilik hikayesini İHA muhabirine anlatan anlatan Ebru Okyay, "Ben Ankaralıyım, Balıkesir Üniversitesinde okuyorum, inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Çocukken, 4-5 yaşlarımda rüyalarımda hep itfaiyeci olur, yangın söndürmeye giderdim. Bunu çok iyi hatırlıyorum, hep itfaiyeci olmayı hayal etmişimdir. Bir gün belediyenin yayınladığı bir dergide Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünde gönüllü itfaiyecilik uygulamasıyla ilgili bir yazı okudum, itfaiyeye gidip bilgi aldım ve başvurdum. Nihayet eğitimlerden sonra sınavı da kazanıp sertifikamı aldım ve Gönüllü İtfaiyeci olmaya hak kazandım. Bize özel verilen kimlik kartım da var. Çok mutluyum, hayallerimden birini gerçekleştirmiş oldum. Ancak itfaiyecilik çok güzel olduğu kadar zor ve meşakketli bir iş. Boş zamanlarımda itfaiyeye geliyorum, burada nöbet tutuyorum, ihbar gelince ekiple birlikte yangın veya trafik kazalarına gidiyoruz, profesyonel ekibe yardımcı oluyorum. İnsanların yararına birşeyler yapmak çok güzel bir duygu. Tüm boş zamanlarımda buradayım, çok mutluyum" diye konuştu.

HEM MUHABİR HEM İTFAİYECİ

Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünün 70 gönüllüsünden biri de 2 çocuk annesi bir muhabir. Balıkesir'de yerel bir gazetede muhabir olarak çalışan evli ve iki çocuk annesi Semra Aman Akyürek (35) de aynı zamanda Gönüllü İtfaiyeci oldu. Her işini olduğu gibi itfaiyecilik işini de severek yaptığını anlatan Semra Aman Akyürek'e ailesi de toplum yararına gönüllülük esasına dayalı işinden dolayı destek olmuşlar. Öyle ki, gönüllü itfaiye elemanı olan Akyürek, "Şu anda eşim de benim gibi gönüllü itfaiyeci olmayı düşünüyor" dedi. Gönüllü İtfaiyecilik uygulamasını internetten gördüğünü, itfaiyeye giderek bilgi aldığını ve başvuru yaptığını, daha sonra eğitimlerden geçip girdiği sırnavı kazandıktan sonra Gönüllü İtfaiyeci olduğunu anlatan Semra Aman Akyürek, "En başta ben bu yaptığım işi çok seviyorum. İnsanların yararına olan, yardımla ilgili her konuya duyarlıyım. Eşim ve çocuklarım da olumlu tepki verdiler. Ancak, içine girdikten sonra gördüm ki itfaiyecilik dışarıdan göründüğü kadar kolay bir meslek değil. Büyük bir özveri istiyor, son derece fedakarlık gerektiren zor bir iş, alevlerle, dumanlarla, kazalarla, insan hayatını kurtarmakla meşgulsünüz. İnsanlara yararlı olmak ise müthiş bir his. Ben gazetedeki işimle birlikte itfaiyede de boş zamanlarda nöbet tutuyorum, ekiplerle birlikte olaylara gidiyorum onlara yardımcı oluyorum. Yardım etmek çok güzel" dedi.

EV HANIMI DA VAR, MAHALLE MUHTARI DA

Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünde bu projenin uygulanması için büyük çaba sarf eden İtfaiye Amiri Hikmet Kapçak, "Gönüllü İtfaiyecilik" projesine halkın gösterdiği ilgi ve teveccühten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye'de sayılı illerdeki itfaiye teşkilatlarında (Kocaeli gibi) uygulanan Gönüllü İtfaiyecilik uygulamasının tüm illerde yayılmasını arzu ettiklerini kaydeden Hikmet Kapçak, "Özellikle büyük olaylarda eleman ihtiyacımız had safhada oluyor. Yardımcı personele ihtiyaç duyuyoruz. 2011 yılı sonlarında hayata geçirdiğimiz bu proje sayesinde 18'i bayan toplam 70 tane gönüllü itfaiyecimiz var, merkezde. Kendilerine acil ihtiyacımız olduğu taktirde telefonla çağrı yapıyoruz ve hemen görev alabiliyorlar. Normal zamanlarda da vardiyalarda ekiplerimizle birlikte uygun saatlerde nöbet tutuyorlar. 60 saatlik eğitimi tamamlayıp sertifika alanlara bir de Gönüllü İtfaiyeci kimlik kartı veriyoruz. Gönüllü itfaiyecilerimizin arasında ev hanımı var, mahalle muhtarı var, esnaflık yapan var, muhabir de var, üniversite öğrencileri de var. Bu uygulamanın sosyal fayralarını da görüyoruz. Buradan tüm halkımıza çağrıda bulunuyoruz, arzu eden bay veya bayan tüm vatandaşlarımız eğitimleri alıp sınavı kazanmak şartıyla gönüllü itfaiyeci olabilirler" dedi.

Balıkesir İtfaiyesinin gönüllü itfaiyecilik uygulamasının devam edeceği, gerekli bilgilerin Balıkesir İtfaiye Müdürlüğünden alınabileceği bildirildi.

(YU)

22.09.2012 21: 37: 45

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gönüllü Bayan İtfaiyeciler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement