Gümüşhane Yöresel Kıyafetlerine Kavuştu - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane Yöresel Kıyafetlerine Kavuştu

Gümüşhane Yöresel Kıyafetlerine Kavuştu

1990 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Tescillenen Gümüşhane Yöresel Halk Oyunları Kıyafetleri Aradan Geçen 17 Sonra Hayata Geçirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bektaş, "Çok Mutluyuz. Artık Halk Oyunları Ekiplerimiz Ulusal ve Uluslar Arası Yarışmalara Gümüşhane'ye Ait Yöresel Halk Oyunları Kıyafetleri ile Katılacak" Dedi.

13.04.2007 14:42

1990 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen Gümüşhane yöresel halk oyunları kıyafetleri aradan geçen 17 sonra hayata geçirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Gümüşhane Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bektaş, “Çok mutluyuz. Artık halk oyunları ekiplerimiz ulusal ve uluslar arası yarışmalara Gümüşhane’ye ait yöresel halk oyunları kıyafetleri ile katılacak” dedi.

Yöresel halk oyunları kıyafetlerini diken ve nakışlarını işleyen Gümüşhane Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Şule Yılmaz ile Nakış Öğretmeni Nurcan Yılmaz “İlimiz halk oyunları kıyafetlerinin dikim ve nakış talebi fakültemizden gelince çok mutlu olduk. Sonunda ilimizde halk oyunları ekiplerimiz yöremize özgü kıyafetleri giyecek olmaları bizleri çok sevindirdi. Kumaşların araştırmasını birlikte yaptık. Kalıplarını çıkardık. Nakış atölyemizde işlendi, giyim atölyemizde dikildi. Dikimde okulumuz öğretmenleri görev aldılar.İki ay gibi bir süre içerisinde 12 takım erkek ve kız kıyafetlerinin dikimini ve yöremize özgü nakışlarını işleyerek kullanılır duruma getirdik” dediler.

KTÜ Gümüşhane Mühendislik Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu, halk oyunları çalıştırıcısı öğretim görevlisi Necati Yılmaz ise Gümüşhane’nin halk oyunlarının kıyafetleri olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bu güne kadar halk oyunları ekiplerimize giydirdiğimiz kıyafetler sıradan, hangi yöreye ait olduğu belli olmayan kıyafetlerdi. 17 yıl önce Kültür Bakanlığı’nın yaptığı derleme sonrası 1990 yılında Gümüşhane’nin yöresel halk oyunları kıyafetleri tescillenmişti. Bakanlığın tescillediği kıyafetlere bağlı kalarak çok ufak tefek nüans farkları ile ilimizde var olan horon ve bar kıyafetlerini hayata geçirmeyi planladık. İki farklı kültürümüz yani halk oyunumuz var. Torul ve Kürtün yöremizde horon, Gümüşhane, Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerimizde ise bar ilimize has halk oyunudur. İki farklı kültürü iki farklı kıyafetle yansıtmak gerekiyordu. Çünkü, bar kıyafeti ile horon oynamak mümkün değildir. Bu güne kadar girdiğimiz yarışmalarda da en büyük sorunumuz bu idi. Türkiye’de hiçbir yörede olmayan farklı bir şey yaptık. Bar oyunlarını oynadıktan sonra ekibimizi dışarı alıp bar kıyafetini çıkarıp horon kıyafetini giydiriyoruz. Böylece Gümüşhane’nin genel halk oyunlarını yansıtan iki ayrı kıyafetle yarışmalara gireceğiz. Bazı firmalara bu kıyafetlerin dikimini yapma talebimiz oldu. Ancak, bu tür bir çalışma yapamayacaklarını söyleyince Kız Meslek Lisemizle ortak bir çalışma yaparak ilimizin iki ayrı halk oyunları kıyafetlerini ortaya çıkardık. Bar kıyafetimizdeki işlemeler tamamıyla el ile yapılan işlemelerdir. Kıyafetlerin maliyeti 5 bin ytl oldu.Bunun 4 bin ytlsini özel bir eczane sahibi Vedat Soner Başer, geri kalanı da çeşitli sponsorlardan temin ederek ilimize has iki ayrı halk oyunları kıyafetlerini ekibimize kazandırmış olduk.”

(İÖ-İRT-Y)

13.04.2007 14:26 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane Yöresel Kıyafetlerine Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement