Hatay Muz Üretiminde Türkiye 3.sü - Son Dakika
Yerel

Hatay Muz Üretiminde Türkiye 3.sü

Hatay Muz Üretiminde Türkiye 3.sü

Muz üretiminde Türkiye'de 3.sıraya yükselen Hatay'da seraları inceleyen Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ihracat için kaliteli ekim dikim yapılması gerektiğine dikkat çekti.

09.06.2012 17:00

Muz üretiminde Türkiye'de 3. sıraya yükselen Hatay'da seraları inceleyen Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ihracat için kaliteli ekim dikim yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İskenderun'a bağlı Üçgüllük beldesinde Sabahattin Sapmaz'a ait muz üretim seralarında incelemelerde bulundu. Beraberinde İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su ve İl Tarım Müdürü Bestami Zabun ile birlikte seraları gezen Vali Lekesiz ve heyete Üçgüllük Belediye Başkanı Bedi Balta eşlik etti. Muz üretimi ve seralarla ilgili bilgiler alan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, "Üretim anlamında geliştirmekte olduğumuz Muz'u ihraç edebilmemiz için dünya piyasalarının standartlarında ihracat odaklı ekim-dikim yapmak zorunluluğuna dikkat çekti. Vali Lekesiz "Dünya piyasalarında ihracat odaklı bir ekim dikim anlayışı ile dünya pazarında hangi kalitede ürün isteniyorsa o türden ürünlerin olmasını istiyoruz. Dünya piyasasını göz önünde bulundurmazsak sıkıntı olur" dedi.

Bu yıl Hatay piyasasında erik üreticileri zor durumda kaldığına vurgu yapan Vali Lekesiz, "Ürettiğimiz ürenler dış piyasaya gidecek kalitede olmazsa ürünler elde kalır. Dörtyol Kuzuculu tarafından geliyoruz. İhracata dayalı erikler olmasını istiyoruz. İnceleme yaptık, bilgi aldık. Onların sorunları yok. Tüm ürünleri daha çabuk satılıyor. İşte bu anlayışla tarım sektöründen almış olduğumuz 3 milyar lirayı 13 milyara çıkartabilir miyiz, onun uğraşı içerisindeyiz. Yapılmakta olan sulama çalışmaları, doğru yerlere doğru ürün ve tamamen ihracat odaklı çalışmalarla kalite'nin artacağına inanıyoruz.

Bu bağlamda, şu an muz üretimi yapılan Üçgüllük beldesindeyiz. 2011 yılında 195 tane bahçe oluştu ve bu bahçelerde muz, elma, erik, şeftali gibi meyveler üretilmektedir. Tamamı da bahçede satılabilir bu konuda endişemiz yok. Muz üretimi yapan çitçilerimize de teşekkür ederiz" dedi.

Üçgüllük Belediye Başkanı Bedi Balta ise, "Beldemizde muz üreticiliğine destek veren ve her zaman yanımızda olan Hatay valimizi, Tarım il müdürlüğümüzü ve tüm yetkili birimlerine teşekkür ediyoruz. Beldemizde muz üretimi her geçen yıl artmakta insanlarımız geçimlerini bu yolla kazanmaktadır. İnanıyorum ki yakın zamanda bölgenin en kaliteli muzları bizim beldemizde yetişecek" dedi.

Hatay Tarım İl Müdürü Bestami Zabun ise yaptığı açıklamasında, "Hatay İl tarım ve Kırsal kalkınma Planı kapsamında

İl Özel İdare destekli

2 bin 250 adet muz fidanı dağıtımı yapıldı. Çiftçilerimize sertifikalı muz fideleri dağıtıldı. 2006 yılında 5 dekarla başlayan muz üretim tesisleri şuanda 268 dekara yükseldi.

Şu an Muz üretiminde, Mersin ve Antalya'dan sonra en çok muz üreten üçüncü il durumundayız" dedi.

09.06.2012 16: 40: 34

TSI

NNNN - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hatay Muz Üretiminde Türkiye 3.sü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement