İBRAHİM YALDIZ/ ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Hizan ilçesine bağlı Karbastı (Kursunç) köyünde, yüz yıllardır yetiştirilen pirinç, büyük rağbet görüyor.
İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve ılıman iklim yapısıyla birçok sebze ve meyve yetiştirilen Karbastı köyünde, 300 dekarlık alanda üretilen Kursunç pirinci, yöredeki ailelerin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor.
Her yıl mayıs ve haziran aylarında arazilerine çeltik tohumlarını eken köylüler, hasat dönemi elde ettikleri pirinci kilogramı 7 liradan satarak ailelerinin geçimini sağlıyor. Özellikle bölge halkı tarafından alınan pirinç, sipariş üzerine Türkiye'nin dört bir yanına pazarlanıyor.
Hizan Kaymakamı Sedat İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karbastı köyü ve beş mezrasında yaşayan insanların tek geçim kaynağının çeltik olduğunu belirtti.
Üretilen pirincin, köyün yöresel adı olan "Kursunç pirinci" olarak bilindiğini vurgulayan İnci, şöyle konuştu:
"Kursunç pirincinin özelliği ise bölgeye has endemik bir pirinç çeşidi olması. Tamamen doğal ortamda yetiştiriliyor. Herhangi bir gübreleme yapılmadan organik olarak üretiliyor. Ekiminden, yetiştirilmesine ve hasadına kadar tamamen geleneksel yöntemler kullanılıyor. Yaklaşık 100 ailemiz 300 dekarlık alanda pirinç üretimi yapıyor. Bu pirinçler çoğunlukla bölgede tüketiliyor. Organik olması nedeniyle rağbet gören Kursunç pirinci, çok az ama çok değerli bir pirinç çeşidi. Bu pirince il dışından da çok rağbet var. Yani talep edilen ve tüketilen bir pirinç çeşidi."
"Verimi artırmak için çalışıyoruz"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Danacı ise yöredeki köylülerin atadan kalma yöntemlerle çeltik yetiştirdiğini ifade etti.
Çeltik ekiminin ilçede mayıs ayında başladığını ve haziran ayı ortalarına kadar devam ettiğini bildiren Danacı, "Hasadı da atadan kalma yöntemlerle, orakla biçilerek yapılır. Ardından çeltik su değirmenlerinde ayrılır ve tüketime hazır hale getirilir. İlçede yetiştirilen çeltik için bir dekara yaklaşık 20 kilogram tohum kullanılmaktadır" dedi.
Çeltiğe haftanın 5 günü su veren köylülerin hiçbir şekilde ilaç ve gübre kullanmadığını anlatan Danacı, Türkiye ortalamasının altında olan üretimi artırmak için çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.
Köy muhtarı İzzettin Uyanık da yüz yıllardır Karbastı köyünde pirinç ekimi yapıldığını ve Kursunç pirincinin Hizan yöresinde lezzetiyle bilindiğini söyledi.
Çeltiğin pirince dönüşüm sürecine ilişkin bilgi veren Uyanık, şunları kaydetti:
"Çeltiği ekmeden önce tarlaları öküzlerle sürüp ekime hazır hale getiriyoruz. Bu şekilde bir gün bekledikten sonra tarlaya akan suyla gölet oluşturuyoruz. Daha sonra tarladan suyu hiç eksik etmeden 3,5 ay boyunca çeltiğin büyümesini sağlıyoruz. Mayıs ayı sonunda yaptığımız ekim işleminin ardından eylül ayında hasadını yaptığımız çeltiği değirmenlere taşıyıp kabuklarından ayırarak pirinç elde ediyoruz. Pirincimiz hem kaliteli hem de aroması daha güzel olduğu için fiyatı da ona göre artıyor."
Köyde suyun bol olduğunu ifade eden Uyanık, "Ancak suyun tarlalarımıza ulaşmasında büyük zorluk çekiyoruz. Eğer destekleme olursa bizler için daha iyi bir gelir kaynağı olur. Yetkililerden bu konuda bizlere destek olmalarını ve Kursunç pirincinin sadece Hizan yöresinde değil tüm Türkiye'de ve dünyada tanınmasını istiyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Hizan'ın 'Çeltik Tarlaları' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?