Teşkilat-i Mahsusa'nin daire başkanlığını da yapan ve Kuşadası'nda 1964 yılında vefat eden Eşref Sençer'in hayatı Dr. Ali Alkış tarafından Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisinde yapılan söyleşide anlatıldı.
Abdülhamit'in haberleşme amacıyla kullanılan kuşlarına bakan babası nedeniyle Kuşçubaşı Eşref olarak anılan 1873 İstanbul doğumlu Sençer'in resim yaptığını, keman çaldığını söyleyen Dr. Ali Alkış, Temmuz ayında yayınlanacak kitabından bazı konuları fotoğraflar eşliğinde anlattı.
Alkış, 1963 yılında Princeton Üniversitesinde Stoddard'ın, Kuşçubaşı Eşref ile uzun konuşmalar yaparak doktora çalışması yaptığını belirterek,1913 yılında Harbiye Nazırı Enver Paşa'ya bağlı olarak kurulan Teşkilat-i Mahsusa'da ikinci daire başkanı olarak çalışan, Tarblusgarp harbinde savaşan, Malta'da sürgün olan Eşref'in, Türkistan, Hindistan, Mısır, Yunanistan'da mücadele ve sürgünlerde çok renkli bir yaşamı olduğunu ve resim yapmayı, keman çalmayı öğrenerek tıp diliyle hiperaktif kişiliğini vurguladı.
1916 yılında personel sayısı 30 bin kişiye ulaşan ve Amerika'dan Hindistan'a tüm dünyada yaygın bir gizli örgüt olan Teşkila-i Mahsusa'da çalışırken Kuşçubaşı Eşref'in bulunduğu ülkenin giysileri ile bildiği yabancı diller ile hemen uyum sağladığını anlatan Dr. Ali Alkış, 1957 yılında sürgünden dönerek Söke ve Kuşadası'nda yaşadığını ve 1964 yılında vefat ettiğini belirtti. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › İlk İstihbaratçı Kuşçubaşı Eşref Kuşadası'nda Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?