Iraklı İş Adamlarından Mardin Çıkarması - Son Dakika
Yerel

Iraklı İş Adamlarından Mardin Çıkarması

Iraklı İş Adamlarından Mardin Çıkarması

Ortadoğu Ticaret Borsası ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) işbirliğinde düzenlenen, 'Yaşama Dokunan İnsanlar' etkinliği Mardin'?de start aldı.

11.04.2013 19:03

Ortadoğu Ticaret Borsası ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) işbirliğinde düzenlenen, 'Yaşama Dokunan İnsanlar' etkinliği Mardin'?de start aldı.

Kurucu Başkanlığını İşadamı Murat Çuhadar'ın yaptığı Orta Doğu Ticaret Borsası'?nın organizasyonuyla Mardin'de bir araya gelen Kuzey Iraklı iş adamları ile bölge işadamları, yaşanan barış sürecinin etkisi ile taraflar arasındaki ticari hacmin nasıl arttırılması gerektiği üzerine temaslarda bulunacak. Organizasyon için Mardin'e gelen Kuzey Irak'?ta bin 200 iş adamı üyesi bulunan Kuzey Irak İşadamları Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Erbil Şube Başkanı Shwan A. Jawhr ile yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç ve yönetimi, OTB Meclis Başkanı Elif Özdemir, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dündar, bir araya geldi. Borsa kapsamında Mardin'in sahip olduğu enerji ve potansiyeli göz önünde bulundurarak Mardin'i bir lojistik merkez haline getirmeyi planladıklarını belirten Çuhadar, "Mardin Ortadoğu bölgesinde lojistik üst haline getirebilecek ama ona aynı zamanda farklı enstüramanteller katabilecek bir model üzerine çalışmaktayız. Bunu kimle çalışıyoruz. Irak İşadamları birliğiyle konuşmaktayız. Türkiye Irak sanayici ve işadamları kuruluşlarıyla konuşmaktayız. Görüşmelerde gelinen noktadan çok memnunuz. TISİAD'la birlikte Mardin bu fırsatı değerlendirecektir. Kültürel ve sosyal akrabalık bağı bulunan halkların, ekonomik anlamada koruyucu tedbirlerle Mardin adeta bir yönetim merkezi haline gelebilir. 56 Bin üründen söz ediyoruz. Çin'den sonra en büyük tedarik merkezinin üssü olabilir Mardin. Mardin'de bu nitelik tarihten beri var zaten. Bu 56 bin kalem içerisinde hepimizin sektörünü ilgilendiren ürünler vardır. Dolayısıyla bizim amacımız Kürdistan'da eden eder fiyat politikalarıyla halka sunum yapabilmektir" dedi.

"IRAK, ALMANYA'YI KOLTUĞUNDAN EDER"

Kuzey Irak'?ın Türkiye için önemine ilişkin de açıklamalarda bulunan TISİAD Başkanı Kılıç, Türkiye'?nin Almanya'?dan sonra 10.8 milyar dolar ile en fazla ihracat yaptığı ikinci ülkenin Irak olduğunu aktardı. Müteahhitlik hizmetlerinde de Türkmenistan'dan sonra 4.7 milyar dolar ile en fazla proje alınan ülkenin de Irak olduğunu belirten Kılıç, "Llojistikte de ise 2012'de 1 milyon 392 bin toplam sefer sayımızın 609 bini Irak'a yapılmıştır. Yani şuan yurtdışına çıkan araçlarımızın yüzde 51'i Habur'?dan Irak?'a gitmektedir. Bu nedenle Irak bizim için çok önemli bir bölge. İnanıyoruz ki 1-2 yıl içerisinde Irak, Almanya'yı koltuğundan ederek, en fazla ihracat yaptığımız birinci ülke konumuna gelecektir. Kuzey'in yanı sıra, güvenlik nedeniyle Türk iş adamlarının pek inmediği Güney?'de de etkinliğimiz günden güne artmakta. Irak ile 100 yıl önce aynı toprakları paylaşıyorduk, aramızda sınır yoktu.

Aynı dine mensup, aynı dili konuşan, kültürel, tarihi en önemlisi de kardeşlik bağlarımızın olduğu Irak ile ilişkilerimizin gelişmesi elzemdir. Bu bağlar ekonomik olarak artmalı, güçlenmelidir. Bugün Avrupa kalite standartlarının üzerinde ürün ve hizmet sunan Türkiye, Irak pazarında daha avantajlıdır ve pastadan daha fazla pay almalıdır. Bu anlamda Ortadoğu Ticaret Borsası çok güzel ve önemli bir gelişmedir. Bizde Borsa'yı destekliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla yapmak istiyoruz? diye konuştu. İş adamlarının yaşadığı sıkıntılara da değinen Kılıç, Habur- Şanlıurfa otobanının bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini aktardı. Ayrıca Habur?'a alternatif olarak yapılması düşünülen iki kapının bir an önce hayata geçmesini isteyen Kılıç, mevcut kapının bugün ihtiyaçlara cevap vermekte yetersiz kaldığını kaydetti.

Irak bölgesinde de özellikle Türk araçlarının kullandığı Zaho-Dohok ve Zaho-Eril otobanlarının da bir an önce yapılmasını istediklerini dile getiren Kılıç, 'Ayrıca Irak'tan Türkiye'ye girişte iş adamlarına geçiş kolaylığı tanınmasını istiyoruz. Kapıda 10-15 saat beklen iş adamlarımız var. Şuan 70'in üzerinde ülkeden vize istemiyoruz ama Iraklı kardeşlerimizden vize istiyoruz bu duru değişmelidir" diye konuştu. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Iraklı İş Adamlarından Mardin Çıkarması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement