"İthal Halıya Kota Konulmalı" - Son Dakika
Yerel

"İthal Halıya Kota Konulmalı"

"İthal Halıya Kota Konulmalı"

El halısı üretiminde söz sahibi olan Manisa'nın Demirci ilçesinde esnaf, Çin ve Azerbaycan'da üretilen düşük kaliteli ürünler nedeniyle zor günler yaşıyor.

06.03.2014 11:29  Güncelleme: 11:43

NURULLAH KALAY - El halısı üretiminde dünyada söz sahibi olan Manisa'nın Demirci ilçesinde esnaf, Çin ve Azerbaycan'da üretilen düşük kaliteli ve daha ucuz ürünler nedeniyle zor günler yaşıyor.

Bölgenin önemli geçim kaynakları arasında yer alan ve Osmanlı döneminde sarayları süsleyen halıların üretildiği ilçede, Cumhuriyetten sonra da önemli bir geçim kaynağı olan el dokuması halıcılık, sektörün makineleşmenin etkisine girmesiyle yapısal değişime uğradı.

1990'lı yıllarda önce makine halıcılığı, ardından duvardan duvara ve cami halıcılığıyla piyasayı canlandıran Demircili ustalar, sonraki yıllarda bu alanda yaşanan tıkanmayı kaliteli el halısı dokuyarak aştı. Dünyaya adını duyuran Demircili ustalar, Çin ve Azerbaycan'da üretilen düşük kaliteli ve daha ucuz ürünler nedeniyle sıkıntılı günler yaşamaya başladı.

Kota önerisi

Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Akkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el halıcılığında faaliyet gösteren esnafın zor günler geçirdiğini belirterek "Azerbaycan ve Çin'den gelen halılar yüzünden el halısı hak ettiği değeri bulmuyor. Bu alanda üretim yapan firma sayısında önemli bir düşüş var" dedi.

Demirci'nin 1880 yılından bugüne el halısı tezgahları ile büyük bir pazara sahip olduğunu hatırlatan Akkılıç, oda kayıtlarında ilçede 1950-1995 yılları arasında yaklaşık 25 bin halı dokuma tezgahı bulunduğunu ancak bu sayının yıldan yıla düştüğünü kaydetti.

Çin piyasasının el halıcılığı olumsuz etkilediğine işaret eden Akkılıç, "İşçilik ve halı üretim maliyetleri yüzünden el halıcılığı yapan firmalar, piyasada pazar payı bulmakta zorlanıyor. Üstelik Azerbaycan ve Çin'den gelen halılar yüzünden de el halısı hak ettiği değeri bulmuyor. İlçede el halısı üzerine satış yapan firmaların evlerdeki halı tezgahlarını çoğaltmak için çaba sarf ediyoruz. Yevmiyeleri artırdık ancak yine de sıkıntıları aşamadık. İthal halıya kota konulmalı" diye konuştu.

İlçede halı dokumacılığıyla geçimini sağlayan 55 yaşındaki Gülseren Varol da artık eskisi gibi evlerde halı tezgahı kalmadığını söyledi.

Halı dokumasını 7 yaşındayken annesinden öğrendiğini anlatan Varol, şöyle konuştu:

"Günlük halı yevmiyemiz 15 lira, bir halıyı iki kişi dokuduğumuzda 60 gün gibi bir sürede bitirebiliyoruz. Bir halıdan yaklaşık 400 lira kazanıyorum. Çocuklarımı bu işten kazandığım parayla büyüttüm. Eşim işlerinin kötü gitmesi sebebi ile iflas etti. Borçları, halı dokumadan kazandığımızla ödedik. Ancak gelinen noktada sektörün durumu hiç de iç açıcı değil, mutlaka önlem alınmalı." - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'İthal Halıya Kota Konulmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement