Urla, Karaburun, C¸es¸me, Seferihisar, Gu"zelbahc¸e ilçelerini kapsayan Yarımada bölgesinin varlık odaklı bir yaklaşımla, ekonomik ve sosyal kalkınmasını hedefleyen Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi'ni hayata geçirmeye yönelik somut adımlar atılmaya başlandı. İzmir Kalkınma Ajansı koordinasyonunda hazırlanan stratejide öne çıkan konulardan bisikletli turizmin geliştirilmesi çalışmaları için İZKA düğmeye bastı.
Avrupa Bisiklet Rotaları Agˆı'na (EuroVelo) İzmir'in de dahil edilmesine ve Yarımada'da potansiyel getirisi yüksek bisikletli turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmanın ilk adımı olarak İZKA yetkilileri, ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konunun farklı boyutlarıyla ilgili bilgilendirmeler yapıldı, görüş alış verişinde bulunuldu. Mevcut EuroVelo rotasının C¸es¸me'den bas¸layarak Yarımada ve I·zmir u"zerinden Tu"rkiye'ye giris¸inin sagˆlanmasının hedeflendiğini kaydeden İZKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı H.İ. Murat Çelik, "İZKA olarak, kentin potansiyelini ortaya çıkarmak ve geliştirmek öncelikli amacımız. Yarımada'da alternatif turizmin gelis¸mesinin yanı sıra dogˆal ve ku"ltu"rel degˆerlerin korunması ve tanıtılmasına da hizmet edecegˆiz. Bisikletin kentsel ulas¸ım agˆları ic¸indeki yerinin tanımlanması ve gelis¸tirilmesi ise İzmir Bölge Planı önceliklerimize yansıyan, önemsediğimiz bir diğer konu" dedi.
BİSİKLET BİNMEYE UYGUN
İzmir'in coğrafi açıdan bisiklet binmeye uygun bir yer olduğunu ve altyapı olanaklarının geliştirilmesi durumunda İzmir ve çevresinin kent içi ulaşım yükünün azalması, sağlık, çevre ve enerji tasarrufu gibi açılardan önemli kazanımlar elde edeceğini belirten İzmir Bisiklet Derneği Başkanı Mustafa Karakuş, EuroVelo ağına katılım sağlanırsa İzmir'in çok yönlü gelişeceğine dikkat çekti. Karakuş, "Bu çalışmalar başarıyla tamamlandığında, bisiklet turizminin gelişmesinin yanı sıra kent merkezinde ve çevre ilçelerde de bisiklet kullanımı yaygınlaşacaktır" dedi.
TASARRUF SAĞLIYOR
Avrupa nüfusunun yüzde 7.4'ünün bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullandığını ve 2020 yılında bu oranın yüzde 15'e ulaşmasının hedeflendiğini ifade eden EuroVelo Ulusal Koordinatörü Feridun Ekmekçi ise bisikletli ulaşımın ve turizmin gelişmesinin ekonomik getirilerini AB örnekleri üzerinden aktardı. Avrupa Bisikletçiler Federasyonu verilerine göre AB ülkelerinde yaklaşık 34 milyon insanın bisiklet ile ulaşımı tercih ettikleri ulaşım biçimi olarak belirttiğini ve söz konusu yaygın kullanımın yıllık olarak yaklaşık 400 Milyar Avro'luk tasarruf sağladığını ifade etti. EuroVelo'ya katılım konusunda ise 31 Aralık 2016 tarihine kadar çalışmaların tamamlanarak başvuru dosyasının sunulması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda yapılması gereken işler ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Ekmekçi, Muğla'nın EuroVelo'ya katılımı konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini, bu deneyimi İzmir sürecinde paylaşmaktan memnun olacaklarını ifade etti. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › İzka'dan Bisikletli Turizmi Atağı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?