Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Daire Başkanlığı Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi Müze Koordinasyon Merkezi'nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği "Kadınlar ve Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi" konulu sergi açıldı.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi Koordinasyon Merkezi'ndeki sergiye, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 78'liler Derneği ve Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Serginin açılış konuşmasını 1980-1984 döneminde Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde iki çocuğu işkence sonucu yaşamını yitiren Sakine Arat yaptı. Arat, Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde yaşananların çok acılı dönemler olduğunu hatırlatarak, o dönemlerin şu anda Sur'da yaşandığını ifade etti.
Kışanak: İnsanlık ve yüzleşme müzesine dönüşmesi gerekiyor
Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise sergiyle, kadınların özgürlük mücadelesinde önemli bir yer tutan Diyarbakır Cezaevi kadın koğuşunu sanat yoluyla halkla buluşturmak istediklerini söyledi. Kışanak, "Bu çalışma, 12 Eylül faşizminin Diyarbakır Cezaevi'nde kadın koğuşunda işlediği suçlarla, vahşetle yüzleştirecek bir sergi olacaktır. Orada yaşanan vahşet, orada uygulanan işkenceler, orada uygulanan insanlık dışı, onur kırıcı muamele ne yazık ki Türkiye'nin tarihine kara bir sayfa olarak geçti." dedi. Diyarbakır Cezaevi'nin hakikat ve yüzleşme müzesi olması için çalışmaların devam ettiğini belirten Kışanak, sergi açılışının müze çalışmalarına önemli bir katkı sunacağını kaydetti. "Diyarbakır Cezaevi'nin vakit geçirilmeden bir insanlık müzesine, bir yüzleşme müzesine dönüşmesi gerekiyor." diyen Kışanak, halkı, sivil toplum örgütlerini, tüm kurum ve kuruluşları Diyarbakır Cezaevi'ni müzeye dönüştürme sürecine katılmaya davet etti.
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da, serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti. Beştaş, insanlık dışı uygulamalar nedeniyle Diyarbakır Cezaevi'nin hafızalardan silinmesinin mümkün olmadığını, Sur'da Diyarbakır Cezaevi'ndeki vahşetin devam ettiğini belirtti. Beştaş, "Ama biz bu konu da çok kararlıyız. Ne geçmişle yüzleşme ve hakikatlerin peşini bırakırız ne de bugün hükümetin yaptıkları, yıktıkları insanlığa karşı işledikleri suçların peşini bırakırız." diye konuştu. Konuşmaların ardından Eş Başkanlar, milletvekilleri ve katılımcılar sergiyi gezdi.
Beş ay boyunca açık kalacak
Beş ay boyunca Sümerpark'ta açık kalacak, "Kadınlar ve Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi" video- fotoğraf sergisinde, 22 kadın 24 sanatçı tarafından anlatıldı. Sergide, 1980–1984 döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde kalmış, yakınlarını yitirmiş ya da o döneme farklı biçimlerde tanıklık etmiş kadın ve çocuklardan; o günlerde henüz doğmamış sanatçılara kadar, 48 kişinin birbirine geçen hikâyeleri bir araya getirildi.
Son Dakika › Yerel › Kadınlar ve 5 No'lu Cezaevi Sergisi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?