Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 81. Yılı - Son Dakika
Yerel

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 81. Yılı

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 81. Yılı

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 81. yıldönümü nedeniyle Eskişehir Kent Konseyi tarafından Özdilek Kültür Merkezi Gökkuşağı Cafe’de basın toplantısı yapıldı.

05.12.2015 16:21

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 81. yıldönümü nedeniyle Eskişehir Kent Konseyi tarafından Özdilek Kültür Merkezi Gökkuşağı Cafe'de basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi'nde görev yapan bazı kadın meclis üyeleri, bazı kadın muhtarlar ile Kent Konseyi üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sühendan Koparal yaptı. İlk açıklamayı yapan Koparal, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığını dile getirdi. Koparal, buna rağmen 2015 yılında kadınların mecliste temsil oranının 81 milletvekiliyle yüzde 14,73 oranında kaldığını belirti. Koparal, "Kadın haklarının eksiksiz yaşama geçmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, tüm karar mekanizmalarında ve mecliste eşit temsil ve eşit katılım ile mümkündür. Atatürk devrimleri ile gerçek eşitliğin sağlanması ve yaşama geçirilmesi amaçlanmıştır. Bugün yasalarda var olsa bile haklar eşit olarak kullanılamamaktadır. Siyasette eşit temsilin yolu ise eğitimin yükseltilmesinden geçiyor. Eğitim sorunu ise eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ile çözümlenebilir. Eskişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak eğitimde, istihdamda, yönetimde, siyasette eşit sayıda yer almak için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Koparal'ın ardından konuşan Konsey Başkanı Nuray Akçasoy, Atatürk'ün kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını kazanmasında öncülük ettiğini kaydetti. Akçasoy, günümüzde siyasi partilerin "Partimizde içinde kadın da bulunsun" düşüncesiyle hareket ettiğini ancak gerçekte eşit temsil oranının siyasette olmadığını öne sürdü. Akçasoy konuşmasının devamında, kadınların siyasi ve toplumsal hayatta yaşadığı engellerden söz ederek şunları akardı:

"Her ne kadar yasalara göre kadın ve erkek eşit görünüyor, kadınların siyasete girmesini engelleyecek bir unsur görünmüyor ise de gerçekteki durum kadınların siyasete girmesini zorlaştıran birçok engel olduğunu bize gösteriyor. Yoksulluk, eğitimsizlik, işsizlik, din ve etnik köken, erkek baskısı altında yaşama, ev işleri, ailedeki çocuk, yaşlı, engelli bireylerin bakımını üstlenme, kültürel ve ahlaki normlar, kadında yaratılmış özgüven eksikliği, cinsiyet ayrımcılığı, siyaseti erkeklere özgü bir alan olarak görme örnekleri kadınların siyasetten uzak durmalarına ve siyasete girmelerine engeller oluşturuyor."

Basın açıklamasının ardından Kent Konseyi Kadın Meclisi'nden Doç Dr. İncilay Cangöz'ün " Osmanlı'da Kadın Hareketi" ile ilgili bilgi vermesiyle toplantı son buldu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 81. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement