Kars'ta Tarihi Dokuyu Kurtarma Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Kars'ta Tarihi Dokuyu Kurtarma Çalışmaları

Kars\'ta Tarihi Dokuyu Kurtarma Çalışmaları

Kars'ta Tarihi Dokunun Püskürtme Yöntemiyle Kurtarılması Çalışmaları Sürdürülüyor.

27.04.2007 11:48

Kars'ta tarihi dokunun püskürtme yöntemiyle kurtarılması çalışmaları sürdürülüyor.

Çok sayıda tarihi binanın bulunduğu Kars'ta, bazı binaların çeşitli renklere boyanması, bazılarının aşınarak tahrip edilmesi nedeniyle harekete geçen Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, merkezi Ankara'da bulunan Akman Limited Şirketi Fiziksel Temizlik firmasını kente getirtti. Sapi patentli temizlik uygulaması yapan şirket, Türkiye'de ilk defa etkin temizliği, düşük basınçlı rotasyon ile uygulayarak tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarıyor. Şirket, temizlik uygulaması yaparken Avrupa standartlarını göz önünde bulunduruyor ve kullanılan malzemeler her hangi bir kimyasal madde içermediği için çevreye zarar vermiyor. Taşların yapıldığı ilk günkü özelliğini ortaya çıkaran bu uygulamada kullanılan tabanca ucundaki meme, hava-su-granül rotasyonunu sağlamakla beraber her türlü yüzey üzerinde işlem görebiliyor. Topçuoğlu Hamamı'ndan başlanılan çalışmada belediye bünyesinde bulunan 25 tarihi binanın temizliği tamamlandı.

Kars Belediyesi Fen İşleri Müdürü Tekin Avşar, valiliğe ve Kafkas Üniversitesi'ne ait binaların temizlenmesi için bu kurumların ilgilenmediğini ileri sürerek, "Bir granül ile kimyasal madde kullanmadan püskürtme yöntemiyle temizleme çalışması yapıyoruz. Belediyemize ait olan bütün binaların dış cephelerini temizledik. Fakat üniversite ve valilikten destek görmediğimiz için onları ait olan bu binaları da temizleme başladık. Üniversiteye ait olan konservatuar binasında temizleme çalışmaları devam ediyor iki gün sonra da valilik bünyesindeki Hekimevi'nde çalışmalarımız başlayacak. Ayrıca Kale arkasındaki üniversiteye ait olan dekanlık binasını bile biz temizledik" dedi. Yapılan yazışmalar ve görüşmelerin bir sonuç vermediğinden yakınan Fen İşleri Müdürü Tekin Avşar, şu ana kadar bu kurumların yetkililerinin sessizliklerini koruduklarını ve bütün işlerin belediye sırtına yüklendiğini de sözlerine ekledi.

TARİHİ DOKUYU KURTARMAK ÇALIŞANLARI DA SEVİNDİRİYOR

Çalışmalarını titizlikle yürüten şirket çalışanları Mehmet Şimşek ve Haydar Yeşil, Almanya'dan ithal olan granülün taşların temizliğinde kullanıldığını belirterek, "Taşların temizlenmesinde ve tarihin tekrar canlanmasında bir nebze payımız olduğu için çok mutluyuz. Şirketimizin şehirlerarası çalışıyor olmasıyla şehirleri gezip görmekten ve tarihi binaları kurtarmaktan dolayı da büyük sevinç duyuyoruz." şeklinde konuştular.

Akman Şirketi yetkilisi, Namık Kemal Akman, çalışmalarla ilgili bilgi vererek, "Tamamen doğal malzeme kullanıyoruz. Sertlik dereceleri değişken ve bunu düşük basınçla mikro zımparalayıp temizleyen bir sisteme sahibiz. Temizlerken dokuya zarar vermiyoruz. Taşların estetiğinden ziyade sağlığına kavuşması için üzerindeki çevreden oluşan bakteri gibi kirlilik katmanlarını almak gerekiyor. Zarar vermeden temizliyoruz. Kaldı ki, kirliliğin dışında da bu sistem Türkiye'ye daha önce gelmediğinden dolayı insanlar taşların kirliliğini örtmek için çeşitli yöntemlere başvurmuşlar. Kat kat boya kullanmışlar, harç vurmuşlar. Biz, bunları da dokuya zarar vermeden temizlediğimiz için güzel bir iş yaptığımıza inanıyoruz. Bu hususta manevi bir zevk alıyoruz. Elemanlarımız da bu konuda çok deneyimliler." diye konuştu.

(BA-İRT-Y)

27.04.2007 11:35 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars'ta Tarihi Dokuyu Kurtarma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement