Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars'ın sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi çekicilikler ile alternatif turizm çeşitlerinin uygulanabilirliği açısından elverişli bir yerleşim merkezi olduğunu belirtti.
Doğanay, Kars'ın başta Anı Antik Kenti olmak üzere tarihi konaklar, camii ve kiliseler gibi inanç turizmine yönelik kültür varlıklarının yanında, ormanlık araziler, avlaklar, göller ve çiftlikler gibi doğal kaynakları ile, yayla, av turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin gerçekleştirilebileceği bir yerleşim merkezi olduğunu söyledi.
Hakan Doğanay; "Kars, Doğu Anadolu da, Türkiye'nin en doğusunda ve aynı zamanda karasal iklimin hüküm sürdüğü en soğuk illerinden birisidir. Kars ülkemizin başlıca kış turizm merkezlerinden birisidir ve yapılacak yatırımlarla bu alanda daha da gelişebilir. Bunun yanı sıra kültür turizmi açısından da tarihin çok eski devirlerine uzanan antik kalıntıları ve ören yerleri ile önde gelen Kültür Turizm merkezlerindendir" dedi.
Kars'ın Türkiye'nin en önemli ören yerlerine sahip olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, "Kars Müzesi Doğu Anadolu'nun en zengin müzelerindendir. Arkeolojik eserler bölümünde Kars yöresinde bulunmuş seramik ve bronz eserler, yüzük taşları, çeşitli paralar, süslemeli ahşap kapılar, nişler, çanlar; etnografik eserler bölümünde Kars halkının tarih içinde kullandığı eşyalar; bahçede ise çeşitli devirlere ait rölyefler, koç heykelleri, mezar taşları sergilenmektedir. Ani Antik Kenti Kars'a 42 km uzaklıktadır. Mevcut Ocaklı Köyü yakınında Türkiye- Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.O. 350-300 yıllarına dayanmaktadır. Ani ülkemizi ziyaret eden turistlerin önemli uğrak merkezlerinden birisidir" diye konuştu.
Hakan Doğanay, "Ani'de kent surları, Ortaçağ kiliseleri Selçuklu mimari eserleri görülmeye değerdir. Kars şehrinin simgesi olan, Kars Kalesi M.S. 1153 yılında Selçuklu Devletine bağlı Saltuklu Beyliği Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Moğol, Gürcü, İran, Rus saldırılarına karşı yapılan savaşlarda bir çok zaferlerin kazanıldığı yer olan Kars Kalesi üç büyük kapısı ve heybetli duruşu ile Anadolu'daki en önemli kalelerden birisidir. M.S. 1579 Yılında Osmanlı Padişahı III. Murat'ın emriyle Kars'a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından Kars Kalesi ve Kars Şehri yeniden imar edilerek eyalet merkezi haline getirilmiştir. Kuzey surları ilk defa 972'de yapılmıştır. 977-990 yıllarında doğu surları eklenerek, güçlendirilmiştir. Kuzeyde yer alan üç giriş kapısı görülmeye değerdir.12. yy.da Selçuklular tarafından hastane olarak kullanılan Ejderha Kulesi Anadolu'nun en eski hastanelerindendir" şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Müdürü hakan Doğanay, Kars'a son yıllarda en çok İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Finlandiya, Rusya, Danimarka ve Hollanda'dan turist geldiğine dikkat çekti.
Kars'a gelen yerli ve yabancı turistlerin özellikle Ani Antik Kente yoğun ilgi gösterdiği ortaya çıktı. Turistlerin Kars Kalesi, Hasani Harakani Türbesi ve Kars müzesi da ilgisini çekerken, turistler için Çıldır Gölü ve Sarıkamış'a da geziler düzenleniyor. - KARS
Son Dakika › Yerel › Kars Turistlerin Uğrak Yeri Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?