MERVE TOPUZ - SEYİT AHMET EKSİK - Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'dan doğup Karadeniz'e dökülen, Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak, menderesler çizerek geçtiği yörelerin doğası, yaban hayatı ve tarımsal üretimi açısından büyük önem taşıyor.
Kızıldağ'ın güney yamaçlarındaki 4 küçük derenin birleşmesiyle oluşan Kızılırmak, menderesler (Bir akarsu yatağının az eğimli koyak tabanlarında ve ova düzlüklerinde çizdiği, S harfine benzeyen kıvrım) çizerek akıyor.
Başlıca kolları Tecer Irmağı, Devrez Irmağı, Delice Irmağı ve Gökırmak olan ve yağmur-kar sularıyla beslenen Kızılırmak'ın üzerinde Yamula, Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajları bulunuyor.
Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayan Kızılırmak, Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülüyor.
Adını, doğduğu Kızıldağ'dan ve suyunun renginden alan, bin 355 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak, geçtiği yörelerin doğası, yaban hayatı ve tarımsal üretimi açısından büyük önem taşıyor.
"Kızılırmak'ın bu yıl ki debisi düşük"
Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürü Halil İbrahim Dağlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nehrin asıl kaynağının Kızıldağ'da olduğunu söyledi.
Irmağa çok sayıda dere ve çayın karıştığını belirten Dağlıoğlu, nehrin rejiminin düzensiz olduğunu dile getirdi.
Dağlıoğlu, ırmağın debisinin bu yıl düşük olduğunu ifade ederek, "Son yağışlar avantaj sağladı ama bu yıl beklenilen kar olmadı. Bu durum, Türkiye'nin en uzun nehrini de etkiledi. Bu nedenle geçmiş yıllara göre değerlendirildiğinde Kızılırmak'ın bu yıl ki debisi düşük" diye konuştu. - Sivas
Son Dakika › Yerel › Kızıldağ'dan Karadeniz'e Uzanan 'Büklümlü Yolculuk' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?