Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Muğla'daki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgelerindeki ekonomik faaliyetlere ilişkin olarak yapılan toplantıdan Köyceğiz- Dalyan ÖÇK Bölgesi'ndeki sığla ve çam ağaçlarının ürünlerinin bölge halkı tarafından değerlendirilmesi istenirken, bölgede İskandinav ülkelerindekine benzer ağaç evlerin yapılması önerildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Mart ayında Muğla Akyaka'da gerçekleştirilen "Proje Alanlarında Sürdürülebilir ve Çevre Dostu Ekonomik Faaliyetlerin Belirlenmesi Çalıştayı"nın, Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi'ne ilişkin sonuçları da açıklandı.
Gökova, Datça- Bozburun, Fethiye- Göcek, Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgelerindeki ilgili Belediyeler, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, Turizm Altyapı Hizmet Birlikleri, Orman Bölge Müdürlüğü Muğla ORKÖY Şube Müdürlüğü, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Muğla Üniversitesi, Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği ve özel sektör temsilcileri ile birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve UNDP Türkiye temsilcilerinin katıldığı toplantıda ortaya konulan görüş ve öneriler ayrıntılı bir biçimde inceleniyor.
"SIĞLA AĞACI MARKA OLSUN"
Toplantıda, Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi'nde yetişen sığla ve çam ağaçlarından elde edilen ürünlerinin bölge halkı tarafından değerlendirilmesi önerisi getirildi. Sığla ağacının tanıtımının yapılarak markalaştırılması da toplantı katılımcılarından gelen talepler arasında öne çıktı. Çam ve sığla ağaçlarına ilişkin görüşlere paralel olarak, bölgede ağaç evler yapılması önerisi de dikkat çekti. İskandinav ülkelerindeki ahşap evlere benzeyecek biçimde yapılması önerilen evlerin yanı sıra, doğa yürüyüşü ve bisiklet parkurlarının yapılması, doğa fotoğrafçılığının geliştirilmesi, kuş gözlem turları ve rafting sporunun desteklenmesi gibi talepler de toplantı katılımcılarının üzerinde durduğu öneriler arasında yer aldı.
"KENT MÜZELERİ" İSTEĞİ DİKKAT ÇEKTİ
Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi için toplantıda ortaya konulan diğer ekonomik faaliyet önerileri arasında sportif ve amatör olta balıkçılığı faaliyetlerinin düzenlenmesi, motorsuz ya da elektrik motorlu kayık-tekne turizminin geliştirilmesi, bölgedeki kültürel değerlerin tanıtılması, yerel halka amatör rehberlik eğitimi sağlanması, zeytinyağı, narenciye ve bölgeye özgü tarımsal ürünlerin tanıtımının yapılması ve markalaştırılması gibi önerilerin yanı sıra, bölgede kent müzeleri kurulması talebi de yer aldı.
Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği (UNDP Türkiye) tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.
(HE-ERG-
28.04.2012 15: 43: 02
TSI
NNNN - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Köyceğiz İçin İskandinav Ağaç Evleri Modeli Önerildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?