Kurban Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Önerileri - Son Dakika
Yerel

Kurban Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Kurban Bayramı'nda özellikle et tüketiminde görülen artış nedeniyle meyve, sebze, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.

18.09.2015 21:14

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Kurban Bayramı'nda özellikle et tüketiminde görülen artış nedeniyle meyve, sebze, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda tatlı ve şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının arttığını belirtti.

Bu dönemde özellikle obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve mide rahatsızlıkları olanların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Hamzaoğlu, "Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme kurallarına, yiyecek seçimine, miktar kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp özen gösterilmelidir" ifadelerini kullandı.

Hamzaoğlu, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin daha yüksek olduğu için kalp damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamaları gerektiğine dikkati çekti.

"Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır"

Etin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu anımsatan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-6 ay süreyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır."

Hamzaoğlu, bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeninin değiştiğini ve kırmızı et tüketiminin arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da artar. Özellikle kesimden sonra dinlendirilmeden pişirilen kurban etleri çok ciddi sindirim güçlüğüne neden olur. Kurban Bayramı'nda güne hafif kahvaltıyla başlanmalı ve 4 saatten uzun sure aç kalmamaya özen gösterilmelidir."

Bayram boyunca et tüketiminde artış olacağı için günde 10-14 bardak su içilmesi gerektiğine işaret eden Hamzaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Et yüksek oranda protein içerir ve sindirimi zordur bu nedenle su tüketiminin artması sindirime yardımcı olur. Kurban Bayramı'nda özellikle et tüketiminde görülen artış nedeniyle meyve, sebze, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketimi ihmal edilmemelidir. Sağlıklı bir hayat için yeterli ve dengeli beslenmeyi hiçbir koşulda ihmal etmemeliyiz. "

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kurban Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Önerileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement