Kütahya'da, 'şehir, medeniyet ve sinema' konulu panel düzenlendi. DPÜ İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Sadettin Ökten ve Yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun katıldığı panelin başkanlığını Prof. Dr. Bilal Kemikli yaptı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Her medeniyet dünyasının bir simgesi vardır. Her toplum da bir medeniyet tasavvuru vardır. Medeniyet tasavvurunun içeriği değerler sistemidir. Değerler de soyuttur. Hayatı düzenleyen, insanın yaşamak için anlamlı bulduklarıdır. İnsan değersiz yaşayamaz.Medeniyet tasavvurunun felsefeden farkı felsefe, açıklama getirir. Medeniyet tasavvuru ise değerler sisteminin hayata yansıması için davranış biçimlerini tanımlar. Şunu yapsın, bunu yapmasın diye" dedi.
Moderniteye de değinen Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Modernite dominanttır. Hayatı yönlendirir. Din ise bir terapi vasıtasıdır. Dinle insanlar rahatlar. Ama yine insanlar, modernite ile hayatlarına devam eder. Batı dünyasında din iyidir. Ancak haddi ve hududu olması gerekir düşüncesi vardır. Din hayatı domine edemez diye düşünür. İslam medeniyeti tasavvuru, hayat için dominant şeyler söyler. İslam uygarlığının simgesel yapısı camidir, mescittir" diye konuştu.
Değerler sistemini dille öğrenileceğini belirten Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Divan şiiri bilmeden bu uygarlığımızın üstüne bir taş koyamazsınız. Medeniyetin kendine has rengi vardır. İnsan 40 yaşına kadar hangi medeniyetin içinde bulunursa, o medeniyetin rengini alır" dedi.
Panelde konuşan Yönetmen Semih Kaplanoğlu, "Sinema için medeniyet tasavvuru zaman kavramıdır. Sinema zaman sanatıdır. Türkiye'de sinemacıların sinemada zaman kavramıyla olan meselesi kendi zamanını keşfetmesiyle ilgilidir. Her ülke sinemasının zaman algılayışı ve aktarışı farklıdır. Amerikan sinemasında kurgu yoluyla zaman algısını anlatır. Bizim sinemamızı da etkilemiştir bu yöntem. Ben sinema yaparken Tanpınar'dan, Divan Edebiyatı'ndan ve musikimizden etkilendim. Kendi sinemamız nasıl olmalıdır? Sorusuna yönelik çalışmalar yaptım. Bu konuda kendi sesimizi oluşturmak için edebiyattan ve musikiden başka örneğimiz yok" diye konuştu.
Yönetmenliğini üstleneceği yeni filmi olan Buğday filminden de bahseden Semih Kaplanoğlu, Konu Batının, Kapitalizmin kalbi Detroit'te başlıyor. Her şeyi bilen, pozitivist bilim adamıyla, başka tür bilgiyi bilen bilim adamının buluşmaları ve birlikte yolculuklarıdır. Burada aslında pozitivist bilim adamı, insanı keşfeder. Önümüzdeki sonbaharda çekimlerine başlıyoruz. Uluslararası ortaklaşa yapılacak bir film olacak" ifadelerini kullandı.
Panelin ardından panelistler, dinleyiciler tarafından yöneltilen soruları cevaplandırdı.(EFE) - KÜTAHYA
Son Dakika › Yerel › Kütahya'da 'Şehir, Medeniyet ve Sinema' Konulu Panel - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?