Mehmet Akif, Kültür Evinde Yaşatılacak - Son Dakika
Yerel

Mehmet Akif, Kültür Evinde Yaşatılacak

Hatice Özdemir - Burdur'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk hükümetinde Burdur'u temsil eden Mehmet Akif Ersoy ile ilgili belge ve bilgilerin yer alacağı bir kültür evi yapılacak.

01.01.2012 12:20

Hatice Özdemir - Burdur'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk hükümetinde Burdur'u temsil eden Mehmet Akif Ersoy ile ilgili belge ve bilgilerin yer alacağı bir kültür evi yapılacak.

Burdur Valisi Süleyman Tapsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mehmet Akif Ersoy'u ölümünün yetmişbeşinci yılında Burdur'da düzenledikleri çeşitli etkinliklerle andıklarını söyledi. Ünlü şair Mehmet Akif Ersoy'un Burdur için büyük önem arzettiğini ifade eden Tapsız, Ersoy'un Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk hükümetinde Burdur Milletvekili olarak görev yaptığını hatırlattı.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u her yıl daha geniş programlarla andıklarını kaydeden Tapsız, bu yıl içinde "Asım'ın Nesli" adlı kompozisyon, şiir yarışması düzenlendiğini, gelecek yıl ise bu yarışmayı ülke çapına yaymayı planladıklarını anlattı. Valilik olarak Mehmet Akif Ersoy'un kitaplarından bir takım oluşturduklarını, bütün okullara, öğrencilere, Burdur'u ziyaret eden herkese dağıttıklarını söyleyen Tapsız, tarihi bir konağı da Mehmet Akif Ersoy'a ait belge ve bilgilerin yer alacağı bir kültür evine dönüştüreceklerini belirtti. Taceddin Dergahı'ndan faydalanarak, Mehmet Akif Ersoy'a ait tüm belgelerin fotokopilerini kültür evinde sergilemek istediklerini dile getiren Tapsız, şunları söyledi:

"Öyle günlere geldik ki İstiklal Marşı'mızın sözlerini çocuklarımız anlayamıyor. Biz böyle istemiyoruz. Çocuklarımız mısraları ezbere bilsin istiyoruz. Mehmet Akif Ersoy bunu yazarken yaşayarak yazmıştır, çocuklarımız da bunu okurken yaşamalı. Bu nedenle kültür evini düzenliyoruz. Orada kitapları, fotoğrafları, her türlü bilgi ve belgeleri sergileyeceğiz. Onyedinci yüzyılda yapılmış tarihi konağımızda milli şairimizi yaşatacağız. O'nun fikirlerini, düşüncelerini gelecek nesillerimize aktaracağız."

-Vali Tapsız, Akif'in Burdur milletvekilliği sürecini AA'ya anlattı-

Vali Tapsız, Mehmet Akif Ersoy'un milletvekili sürecini, AA muhabirine şöyle anlattı:

"Mehmet Akif, 10 Nisan 1920 tarihinde İstanbul'un işgalinden sonra 12 yaşındaki oğlu Emin ile birlikte Anadolu'ya hareket etmiş, 24 Nisan 1920'de Ankara'ya gitmiştir. Meclis'te irşat encümeni yani milli mücadele konusunda halka aydınlatma komisyonu oluşturulmuş, Mehmet Akif de bu komisyonda görevlendirilmiş. Anadolu yollarına düşen Akif, 1920 yılında Mayıs ayı sonları ya da Haziran ayının başlarında Burdur'a gelerek hükümet konağının balkonundan yaklaşık bin kişinin bulunduğu halka hitap etmiş. O sıralarda İzmir'den kötü haberler geliyor ve Akif, bunları halka anlatarak Milli Mücadele'nin ne kadar kutsi, en büyük cihat olduğunu anlatıp, halkı ikna etmiş. Özellikle eli silah tutan gençler aileleriyle vedalaşarak, orduya katılmak için harekete geçmişler."

Bir hafta Burdur'da kalan Akif'in, Antalya dönüşü yine 10 gün kadar Burdur'da ikamet ettiğini anlatan Tapsız, Burdur'dan 5 milletvekili seçildiğini, ancak ikisinin istifa ettiğini, birinin de vefat etmesi nedeniyle boşalan milletvekillerinin yerine Mustafa Kemal Atatürk'ün işaretiyle Mehmet Akif Ersoy'un aday gösterilerek, milletvekili seçildiğini anlattı.

Mehmet Akif Ersoy'un Biga'dan da milletvekili adayı olarak gösterildiğini, ancak Ersoy'un Burdur'da halka yönelik yaptığı hitaptan dolayı Burdur'u tercih ettiğini dile getiren Tapsız, "Bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Burdurlular olarak kendimizi özel hissediyoruz" dedi.

- BURDUR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mehmet Akif, Kültür Evinde Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement