Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Yaptı - Son Dakika
Yerel

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Yaptı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Yaptı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, seçimlerin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi.

08.04.2014 17:35

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, seçimlerin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapılan toplantıya 78 meclis üyesinin tamamı katıldı.

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı, yeni Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kocamaz ile birlikte 36'sı MHP, 20'Si CHP, 17'si AK Parti, 5'i de BDP'li 78 meclis üyesinin tamamının eskizsiz katıldığı toplantıda, yer sıkıntısı, isim tartışması ve bundan sonraki işleyiş konuları ön plana çıktı. Başkanlık Divanı, Encümen ve komisyon üyelerinin seçiminin gerçekleştirildiği ilk toplantıda, mevcut komisyonlara 9 yeni komisyon daha eklendi.

Toplantıda merkez ilçeler ile diğer ilçelerin yeni seçilen tüm belediye başkanları hazır bulunurken, toplantının başında oturacak yer bulamayan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ile bazı meclis üyelerini ayakta gören Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, hemen olaya müdahale etti. Uzun süre salonda oturma düzenini sağlamaya ve belediye başkanlarını ön sıraya oturtmaya çalışan Kocamaz, bu salonun Büyükşehir Belediyesi'ne yakışmadığını söyleyerek, salona ilave sandalye getirtti.

HESAPLARI İNCELEME KOMİSYONU KURULDU

Daha sonra kısa bir açış konuşması yapan Kocamaz, Mersin halkının meclis üyelerini, Mersin'e hizmet etmek adına birlikte çalışmak için görevlendirdiğini kaydederek, başarılar dileyip, hayırlı, uğurlu olmasını diledi. Katip üyelerinin seçimine kadar Kocamaz'a meclisin en genç iki üyesi olan Berna Bahar Neara ile Ali İlhan Ayhan'ın eşlik ettiği toplantıda, yeni komisyonlarla bazı derneklere üyelik ve Akdeniz Katı Atık Birliği'ne üye vermeyi içeren üç önerge meclis üyelerinin oylarına sunularak, kabul edildi. Önergeyle Büyükşehir Belediyesi'nde 9 yeni komisyon kurulurken, içlerinde en dikkat çekici olanları Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Ortak Olduğu Şirketlerin Hesaplarını İnceleme Komisyonu ile Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu oldu. Mevcut komisyonlara üye seçiminin ardından gerçekleştirilen seçimde Büyükşehir Belediyesi'nin hesaplarını inceleyecek komisyona Muhammet Uçar, Mehmet Topkara, Kerim Tufan, Yüksel Çelik, Hasan Erden, Hüseyin Nail Trak ve Mustafa Turan seçildi. Başkan Kocamaz, bu komisyonun aynen encümen gibi çalışacağını ve her hafta hesapları inceleyeceğini bildirdi.

Toplantıda gizli oyla yapılan seçimle Meclis 1. Başkanvekilliğine Kerim Tufan, 2, Başkanvekilliğine ise Hikmet Koç getirildi. Katip üyeliklere de Enver Fevzi Köksal ile Ergün Özdemir seçildi. Encümen ve komisyon üyelerinin seçimlerinin de gerçekleştirildiği toplantıda, 7'şer kişiden oluşan komisyonlardan her biri de 4'ü MHP, 2'si CHP, biri de AK Parti'li meclis üyesinden oluştu.

AK PARTİ'DEN KISALTMA TEPKİSİ

Meclis toplantısında, Başkan Kocamaz ile AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Turan arasında bir de isim kısaltması tartışması yaşandı. Encümen ve komisyon üyesi adayların isimlerinin tahtaya yazan belediye görevlisinin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltmasını 'AK Parti' yerine 'AKP' olarak yazmasına tepki gösteren Turan, partilerinin kısaltmasının doğru yazılması konusunda Kocamaz'dan görevlileri uyarmasını istedi. Kocamaz ise bu talebe sert tepki göstererek, "Arkadaşlar, Milliyetçi Hareket Partisi MHP, Cumhuriyet Halk Partisi CHP, Adalet ve Kalkınma Partisi de AKP. Yani bunu uzatmayalım" dedi.

Turan'ın, AK Parti'nin resmi bir isim olduğunu dile getirerek, "Sizin isminiz Burhanettin Kocamaz. Ben size başka bir isim söylersem saygısızlık etmiş olurum. Bu benim partimin adı, Adalet ve Kalkınma Partisi. Partimin adını farklı söylemeyin lütfen" yanıtını verdi.

Tartışma karşılıklı atışmalarla devam ederken Kocamaz, "Ben de farklı bir isim söylemiyorum ki. Lütfen oturun yerinize. Burası siyasi arena değil, oturun yerinize" diyerek tartışmaya nokta koydu.

Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından bir konuşma yapan Kocamaz, Mersin'in geleceğini hep birlikte doğru yönlendirmeyi diledi. İlk defa uygulanacak yeni Büyükşehir Belediye Yasası'nın çok önemli olduğuna değinen Kocamaz, ilçe yöneticiliğinden geldiği için sıkıntıları da çok uyu bildiğini dile getirdi. Özellikle merkez dışındaki ilçelerde çok büyük sıkıntılar olacağını ifade eden Kocamaz, İller Bankası'ndan gelen payları ayrı ayrı hesaplarda toplayacakları bilgisini veren Kocamaz, "İlçelerimizin bugünkü konumdan daha geriye gitmelerinin önüne geçmek zorundayız. Mersin artık bir bütün. Mersin'i topyekun ayağa kaldırmak mecburiyetindeyiz. Bu işin bir siyasi yanı da olmamalı. Herkesi, elini taşın altına koymaya davet ediyorum. Herkesin 10 adım attığı yerde biz 100 adım atarız. Elini taşın altına koyduğunda biz gövdemizi koyarız" diye konuştu.

Yasayla ilgili 31 Mart itibariyle hiçbir hazırlık yapılmadığı eleştirisinde de bulunan Kocamaz, sorunu kısa vadede çözmek için ilçe belediyelerine 6 ay eski sistemin devam etmesi ve karşılıklı mahsuplaşmaya yönünde bir yazı ve protokol gönderdiğini aktararak, belediye başkanlarından bu protokolü biran önce imzalamalarını istedi.

"BİRÇOK KONUYU MAHKEMEDE ÇÖZECEĞİZ. ÖYLE GÖRÜNÜYOR"

Kocamaz, bir meclis üyesinin 31 Mart itibariyle kapanan Mersin İl Özel İdaresi'ndeki personelin zor durumda olduğunu belirtmesi üzerine de Kocamaz, Büyükşehir bünyesine 2 bine yakın personelin dahil olduğunu kaydetti. Yasanın, personel bütçesinin toplam bütçenin yüzde 30'unun geçemeyeceği hükmünü getirdiğini anımsatan Kocamaz, "Ama öbür taraftan kanun koyucu bu yasayı kendi eliyle deliyor. Siz yüzde 30'un üzerine çıktığınız zaman yasa, 'onun ücretini belediye başkanı kendi cebinden verir' diyor. Ama öbür taraftan da yasa koyucu kendisi bu yasayı deliyor, altüst ediyor. Ama çözeceğiz, başka çaresi yok" şeklinde konuştu.

Özel İdare binasıyla ilgili de konuşan Kocamaz, "Valilik, yasanın dışına çıkarak Özel İdare binasını kendisi alıyor. Halbuki yasada böyle bir şey yok. ama karar alınırken yasanın dışına çıkarak, yasa delinerek, zorlanarak bazı kararlar alınmış. Bu işlerin çoğu mahkemede bitecek, öyle görünüyor. Başka çaremiz yok, çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kocamaz, daha sonra toplantıda aldıkları kararların tüm Mersin için hayırlı olmasını dileyerek toplantıyı kapattı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement