Mersin'de Çocuk Hakları Haftası Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Mersin'de Çocuk Hakları Haftası Kutlandı

Mersin\'de Çocuk Hakları Haftası Kutlandı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Mersin Öğrenim Birimi, Çocuk Hakları Haftası kapsamında 'Çocuk Ne Yaparsa Onu Öğrenir' paneli düzenledi.

21.11.2012 16:20

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Mersin Öğrenim Birimi, Çocuk Hakları Haftası kapsamında 'Çocuk Ne Yaparsa Onu Öğrenir' paneli düzenledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) gerçekleştirilen panele, Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, MTSO Meclis Başkanı ve aynı zamanda TEGV Mersin Öğrenim Birimi kurucusu Faik Burakgazi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut, Mersin İl Milli Eğitim Müdür Vekili Kamil Çelebiyılmaz, TEGV Mersin Öğrenim Birimi Sorumlusu Müberra Ateş ile vakıf gönüllüleri ve çocuklar katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Vakıf Sorumlusu Müberra Ateş, çocukların geleceğe daha donanımlı hazırlanması için 'çocuklar bizim her şeyimiz çocuklar bizim geleceğimiz' sloganıyla çocukların büyütülmesi gerektiğini ifade ederek, "Dünyada birçok ülke var ve bu ülkelerde çocuklar yaşıyor. Çocuk hakları tüm ülkelerde ki çocukları kapsıyor ve her çocuk için geçerli. Her ülkede yaşayan çocukların cinsiyeti, dili, ırkı, mezhebi, fiziksel ve ruhsal durumu farklıdır. Birleşmiş Milletler (BM) bütün bu gelişmelerin ışığında çocuk haklarını bir sözleşmeyle sahipleşmiştir. Bu sözleşmede yer alan haklar dünyada ki tüm çocuklar için geçerli olan haklardır. Türkiye 1990 yılında bu sözleşmeye imzalamış, 1995'de de yürürlüğe koymuştur" dedi.

"BM'YE ÜYE ÜLKELER ÇOCUKLARI KATLEDİYOR"

MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ise birçok sivil toplum kurumunda görev aldığını, bir süre sonra bu görevlerden yavaş yavaş çekileceğini ancak Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na olan bağlılığını ömrünün sonuna kadar sürdüreceğini kaydetti. 1997 yılında 3 arkadaşıyla Eğitim Gönüllerinin Mersin Birimini açtıklarını dile getiren Burakgazi, "O tarihten itibaren bu trene, çokça insan katıldı. Gönüllü olarak çıktığımız bu yolda böyle bir gönül yolculuğu, gönül beraberliği ile devam eden bir beraberlik oldu. BM Çocuk Hakları Bildirisini yayınladığında kendine üye 190 civarında ülke bu sözleşmeyi tek tek kabul etti. Ama maalesef bugünlerde Gazze'de olan çocuk ölümlerini hepimiz görüyoruz. Bu çocuk ölümlerini yapan maalesef BM'ye bağlı ülkelerden bir tanesidir. Birileri de maalesef saldırgan ülkeye kendi hakkını kullanıyor diye bildi" şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Kamil Çelebi Yılmaz da her şeyin eğitimle başladığının altını çizerek, "Mersin'de okul öncesi 5 yaş grubunda okullaşmada yüzde 100 oranını yakaladık. İlköğretim çağında da aynı oranı yakaladık. Şu anda ilköğretim yaşına gelmiş, okula gitmeyen bir tek öğrencimiz bile yok. Biz okullaşmayı önemsiyoruz çünkü olaya biraz daha gerçekçi bakmamız lazım. Aile ortamında çocukların eğitimi mümkün değil. Biz bile bir eğitimci olduğumuz halde kendi çocuğumuzu kendi ev ortamımda eğitmemiz biraz gerçek dışı kalıyor. Okul ortamı içerisinde çocuklar paylaşmayı, yeni bir şeyler öğrenmeyi, yeni bir şeyler üretmeyi öğreniyorlar" diye konuştu.

Çelebiyılmaz, Çocuk Hakları'nın dünyada uygulanması için Türkiye gibi ülkelerin güçlü olmasına ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

"DEVLETLER KENDİ MENFAATLERİ İÇİN ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYORLAR"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut ise bütün anlaşmaların önemli olduğuna vurgu yaparak, "Anlaşmalar yapılırken yazı üstünde yapılır, imzalar atılır ama uygulamaya geldiği zaman hiç kimse uymaz. İnsanlar 'ben' duygusu ile hareket ederler. Kişi kendi menfaatini her zaman başkasının üstünde görmek ister. Bu devletlerde de böyledir. Devletler kendi çıkarları için insanları, kadınları, çocukları öldürürler. Şu anda Gazze'de görüyoruz. Sadece kendi menfaatleri için yüzlerce insan, kadın, çocuk hayatını kaybediyor" dedi.

Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber ise Vakfın mesajlarından olan 'bir çocuk değişir bir dünya değişir' sözüne herkesin iyi düşünmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Dünya tarihinde, insanlık tarihinde sevgi ile beslenememiş, annesinden, babasından, çevresinden, toplumdan sevgi alamamış insanların nasıl birer canavara dönüşmüş olduğunu bir Cengizhan örneğinde, bir Adolf Hitler örneğinde görebiliyoruz. Bu bize bir gerçeği altını özellikle çiziyor ve vurguluyor. Genç kardeşlerimize, çocuklarımıza biz sevgiyi veremesek, onların hayatın acımasız şartları içerisine sevgisiz bırakırsak ne yazık ki gelecekte bugün şahit olduğumuz acı tabloları tekrar, tekrar seyredeceğiz. Çocuğun temel hakları bir tarafa çocuğun yüreğini sevgi ile doldurmalıyız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Psikolojik Danışman Mahut Kızılboğa tarafından 'Çocuk Ne Yaparsa Onu Öğrenir' konulu panel verildi. Panelin ardından TEGV Mersin Birimi'ne bağlı çocuklar tarafından hazırlanan resimlerin sergi açılışı yapıldı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin'de Çocuk Hakları Haftası Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement