MHP Belde Sayısının Düşürülmesine Tepkili - Son Dakika
Yerel

MHP Belde Sayısının Düşürülmesine Tepkili

MHP Belde Sayısının Düşürülmesine Tepkili

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kütahya Milletvekili Alim Işık, nüfusu iki binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması tepkili olduklarını bildirdi.

31.07.2012 15:00

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kütahya Milletvekili Alim Işık, nüfusu iki binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılması tepkili olduklarını bildirdi.

Işık, 21 beldesiyle Türkiye'nin en fazla beldesine sahip memleketi Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Öreyler de arıtma tesisi temel atma töreninde yaptığı konuşmada hükümetin nüfusu iki binin altına düşen belediyeleri kapatmak üzere yeni bir kanun hazırlığı içerisinde olduğunu bildirdi.

Yeni yasama yılında görüşülmesi gündeme gelecek yeni kanuna göre hükümetin 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre nüfusu 2 binin altına düşen binin üzerindeki belediyeyi kapatmak istediğine vurgu yapan MHP'li Alim Işık, parti olarak kendilerinin geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde de var olan belde belediyelerin tüzel kişiliklerinin devamından yana bir karar aldıklarını bildirdi.

5 KİLOMETRE YARIÇAPTAKİ BELDE BELEDİYELERİNE BİRLEŞİN ÇAĞRISI

Nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin yeni yasama yılında çıkması muhtemel yasa ile tüzel kişiliklerinin sona erdirilerek köye dönüşmesinin sağlanacağına vurgu yapan Işık, şunları söyledi: "Biz MHP olarak geçen dönem de bu dönemde var olan belde belediyelerinin tüzel kişiliklerinin devamından yana siyasi bir karar aldık. Bunun da arkasında durmaya devam edeceğiz. Ancak bir gerçek var. Geçen dönem yani 2009 yerel yönetimler seçimlerine Anayasa Mahkemesi, Yüksek seçim Kurulu ve yerel mahkemelerin kararı ile son kez belediye başkanlığı seçimi olarak katılan 863 beldemize ek olarak şimdi iktidar partisinin yapmış olduğu bir hazırlık var. Ben şunu ifade etmek istiyorum Biz demokratik hak olarak hiç olmazsa 5 kilometre yarı çap içerisinde birkaç beldeyi bir araya getirerek bu beldelerin devamını sağlamak zorundayız. Yani 2012 yılı içerisinde birkaç beldemiz örneğin Demirciköy ile Öreğler birleşerek tek çatı altında birleşebilirler. Buna benzer birbirine yakın olan diğer beldelerimizin bir araya gelip bu iki bin nüfusu sağlamaları lazım. Aksi takdirde belde olarak aldıkları hizmetlerin yarın köy tüzel kişiliğine dönüşmesi halinde muhtarlıklar aracılığı ile devamı mümkün olmayabilir. Yani bu insanlara verilmiş olan ve alıştırılmış olan belediye hizmetlerinin insanımıza çok görülmesi doğru değildir. Bunun bir yolu bulunmalı

Bu anlamda muhtemelen biz 1 Ekim öncesi eylül ayı sonunda meclisi toplantıya çağrılarak yasama yılının başında ilk olarak bu kanunu görüşeceğiz. Şu anda iktidar partisinin böyle bir hazırlığı var. 13 büyük şehir, ayrıca diğer şehir belediyelerinin düzenlenmesi ile ilgili bir hazırlıkları var. Bu hususta henüz elimize yazılı bir metin geçmedi. Ancak bu hazırlıkların içerisinde olan bürokratlardan, gerekse bazı iktidar partisi milletvekillerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda biraz önceki açıklamayı yapmak zorunda kaldım. Yani vatandaşımıza şimdiye kadar beldeleriniz kapanmayacak, biz onların devamını sağlayacağız diye verilen sözler bu güne kadar vatandaşın tepkisini önlemeye yönelik olarak verilmiş sözlerdir. Muhtemelen ekim ayı başında bu kanun değişikliği gerçekleştirilecek ve bir yıldan az olmamak kaydıyla önümüzdeki yılın ekim veya kasım ayı içerisinde de yerel seçimlerin öne alınması gündemde. Artık bundan sonrasına milletimiz karar verecek. Ama biz milletin sesi olarak bu hakların devamından yana olan tavrımızı bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada devam ettirmeyi düşünüyoruz" - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel MHP Belde Sayısının Düşürülmesine Tepkili - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement