Mobilyada İnovasyon ve İhracat Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Mobilyada İnovasyon ve İhracat Toplantısı

Boydak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, "Tasarım bizi rekabetin acımasızlığından kurtardı" dedi.

09.01.2012 18:40

Boydak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, "Tasarım bizi rekabetin acımasızlığından kurtardı" dedi.

Boydak, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Mobilya Sanayicileri Derneği tarafından Hilton Kayseri Oteli'nde düzenlenen, "Mobilyada İnovasyon ve İhracat" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, tasarıma önem verdiklerinde büyümeye başladıklarını söyledi.

Yıllar önce gerçekleştirdikleri çekyat inovasyonu sayesinde başarıyı yakaladıklarını ifade eden Boydak, "Sonradan bize rakipler çıktı. Bu firmalar çekyat ve kanepe üretimine odaklanınca biraz telaşlandık, ama inovasyon ve odaklanma bize başarıyı getirdi. Bugün o dönemki büyüklüğümüzün 10 katına ulaştık. Büyümeye de devam ediyoruz. Tasarım bizi rekabetin acımasızlığından kurtardı" diye konuştu.

Boydak, iş yoğunluğu nedeniyle kaçırdıkları toplantılar olmasına rağmen tasarım toplantılarına mutlaka katıldıklarına dikkati çekerek, 100 kilometre ötedeki Kırşehir'e mobilya satamazken bugün 100 ülkeye, yıllık 150 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını kaydetti.

Bunu tasarımın ve markalaşmanın gücü ile başardıklarını dile getiren Boydak, markalaşmanın yolunun da tasarımdan geçtiğini anlattı.

Boydak, yurt dışındaki markalaşmalarını tasarımın gücü ile yaptıklarına işaret ederek, her ülkenin beklentisinin farklı olduğunu, bu nedenle tasarım yapılacak ülkenin çok iyi tanınması gerektiğini belirtti.

Tasarımı söylemle değil, eylemle yaptıklarını dile getiren Boydak, "Bizde

'5 E' kuralı var. Nedir bunlar- Estetik, ergonomi, ekonomi, evrensellik ve etik. Tasarımcılarımızı her zaman bu kurala dikkat etmeleri için uyarıyoruz. Esinlenin ama kimsenin tasarımını kopyalamayın diyoruz. Çünkü, kiminle nerede karşılaşacağınız belli olmuyor" dedi.

Boydak, tasarımın marka bilinirliğini artırdığını, nitelik kattığını, özgünlük yüklediğini ve pazar payını artırdığını ifade ederek, gelişmek ve büyüme isteyen firmaların tasarıma ve inovasyona önem vermeleri ve bunu iyi yönetmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Taner ise insanları inovasyona sevk etmek için toplumsal güdü gerektiğini söyledi.

Mobilya sektöründe "ucuzcu bir yaklaşım" olduğuna dikkati çeken Taner,

"Ucuz aslında pahalıdır. 5 liraya alırsın, kırılır 5 lira daha verip yenisini alırsın. 8 liralık malı alsan sen karlı çıkarsın" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er de başarıyı yakalamak için sektörel düzeyde politikalar geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeni bir şey söyleyebilmenin, yeni bir şey yapabilmenin özgüven gerektirdiğini vurgulayan Er, şöyle devam etti:

"Özgüveniniz yoksa başkalarının izinde gidersiniz. Özgüven ise tecrübe ile kazanılır. Deneyeceksin, yanlış yapacaksın, ısrar edeceksin ve başaracaksın. İnovasyonun tek kuralı yanlış yapma toleransınızın olmasıdır. Hata yapmanın maliyeti de mobilya sektöründe ucuz. Beyaz eşya ve otomotivde çok daha pahalıdır. Siz mobilya sektörü olarak bir sıçrama yaparsanız, diğer sektörlerin lokomotifi olursunuz. Siz inovasyonun lokomotifi olabilirsiniz."

Er, mobilya sektöründe tasarımı yönetme becerisine sahip olmanın daha önemli olduğunu ifade ederek, mobilya üreticilerine İstanbul'da bir tasarım okulu kurmalarını önerdi.

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mobilyada İnovasyon ve İhracat Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement