Nazilli'nin, Türkiye'ye Model Olması Hedefleniyor - Son Dakika
Yerel

Nazilli'nin, Türkiye'ye Model Olması Hedefleniyor

Nazilli\'nin, Türkiye\'ye Model Olması Hedefleniyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Aylin Çiftçi ile Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya, Nazilli ve çevre ilçelerde bulunan sosyal hizmetlere bağlı çeşitli kurumlarda incelemelerde bulundu.

17.01.2012 17:31

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Aylin Çiftçi ile Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya, Nazilli ve çevre ilçelerde bulunan sosyal hizmetlere bağlı çeşitli kurumlarda incelemelerde bulundu.

Nazilli'de Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi, Türkiye'nin İlk Model Evi ve Türkiye İleri Yaşlılık Araştırma Merkezini (TİYAM) ziyaret eden genel Müdür Aylin Çiftçi ve yardımcısı Avni Özkaya'ya AK Parti Aydın Milletvekili A.Gültekin Kılınç, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İsabeyli Belde Belediye Başkanı B. Kuvvet Erim, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilal Çenet, İlçe Müdürü İsmail Oktay, Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç, Nazilli Belediyesi eski Başkanlarından Esat Ergüler, Aydın Aymelek Derneği Temsilcileri, Nazilli Okyanus Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayşe Oktay ve Nazilli Ortopedik ve Spastik Engelliler Derneği temsilcileri eşlik etti.

Alzheimer Merkezi'nde bulunan yaşlılarla sohbet eden Genel Müdür Aylin Çiftçi ve beraberindekilere Türkiye'nin İlk Model Evi gezdirildi. Ziyaretlerin ardından TİYAM'a geçen misafirlere Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan kısa bir sunum yaptı. Tufan sunumunda; "Yaşlılıkta nüfus oranı hızla artan Nazilli'nin kendini yeniden anlaması gerekiyor. Bunun sonucunda da 'İleri yaşlılıkta bakıma muhtaçlık sorununu fırsata çevirerek sosyal ve ekonomik anlamda ne gibi kazançlar sağlayabiliriz?' sorusuna cevap aramak zorundayız" dedi.

"NAZİLLİ'Yİ UZUN YAŞAM ENSTİTÜSÜ YAPMALIYIZ"

Göç ve doğumlarla birlikte ilçede yaşlı nüfusun hızla arttığını ifade eden Prof. Dr. İsmail Tufan; "Nazilli'nin demografik yapısı bizim çalışma noktamız oldu. Çünkü Nazilli ölüyor. Bunun nedeni gençlerin ilçeyi terk etmesi ve yaşlı nüfusun artmasıdır. İlçenin anormal nüfus yapısının başlıca kaynağı olan genç nüfusun dışarıya göç etmesi, doğum oranlarının azalması, verimli toprakların sahipsiz kalmasına ve ekonomik performansının azalmasına neden oluyor. Nazilli bu açılardan ele alınarak detaylı bir araştırma yapılmalı ve bu araştırmalar sonucunda ilçede yaşanan bu demografik yapı Aydın'ı da etkileyecek. Bu nedenle ilçenin yaklaştığı bu tehlikeyi en iyi şekilde değerlendirerek fırsata dönüştürmek zorundayız. Öncelikle 'Nazilli nasıl ölüyor, ne yapmalı, nasıl yapmalıyız?' Sorularına yanıt bulmalıyız. Hızla artan 60 yaş ve üstü insanlarımızın mutlu ve huzurlu yaşamlarını sürdürmelerini sağlamalıyız. Nazilli, Türkiye'nin modern kapısı olabilir. Bugün ilçede TUİK rakamlarına göre 20 bin 347 yaşlı var. Bu rakam 2015'de 27 bin 764, 2020'de ise 38 bin 094 olacak. 2020 yılında 80-84 yaş arası 14 bin 400, 85-89 yaş arası 12 bin 300, 90-99 yaş arası 10 bin 525 kişi ve 100 yaş üzeri ise 149 kişi olacak. İlçede bugün 70 yaşlıya bakım hizmeti sunuluyor. Ama 3 bin 766 tam bağımlı, 9 bin 254 ise kısmi bağımlı yaşlı var. İlçedeki bu yaşlanmayı bakıma muhtaçlık potansiyeli olarak iyi değerlendirebilirsek, Türkiye'ye örnek olabilecek düşük maliyetli projelerle Alzheimer merkezlerinden tutun, yaşlı bakım evleri ve diğer birçok alanda gerontolojik çalışmalarla Nazilli'yi marka yapabiliriz. Yaşlıyı kaderine terk etmek yerine yaşlılığı toplumsal sorun olarak değerlendirip bu soruna sahip çıkıp, yaşlıya ve yaşlılığa sahip çıkabiliriz. 2000 yılında başlattığımız Gerontolojik çalışmaların sonucunda Nazilli dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve 10 bin kişi üzerinde araştırma başlatıldı. Bu araştırma sonucunu tüm dünya bekliyor. Bugün uzun yaşamın merkezi olarak bilinen Japonya'nın Okinawa kentini biz rahatlıkla geçebilir, 'Made in Nazilli' markasını yapabiliriz. Ayrıca markalaşmış tarım ürünleri ve çok verimli Nazilli'yi iyi pazarlayarak dünyadaki 1 milyara yakın yaşlı kesimi ilçeye çekerek sağlıklı ve uzun yaşamın, termal sağlık turizminin merkezi, uzun yaşam enstitüsü yapmalıyız" dedi.

"NAZİLLİ MODEL, TÜRKİYE'YE TAŞINMALI"

Nazilli'de yapılan uygulamaların çok etkili olduğunu ve bunun Türkiye geneline yayılması gerektiğini savunan AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç ise; "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin ile yaptığımız görüşmede Nazilli'deki uygulamalar çok ilgisini çekti. Prof.Dr. İsmail Tufan hocamız ile sayın bakanımıza sunum yapma şansı bulduk. Sayın genel müdürümüzle de defalarca görüştük, 2012 yılında neler yapabileceğimizi birlikte istişare ettik. Sağ olsun kendileri Nazilli'deki uygulamaların Türkiye'de model olarak uygulanması yönünde ortak görüşlerimiz oldu. 2012 yılında Dünya yaşlılar yılında yapılacak uygulamalar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın Türkiye'deki uygulamaların başlangıç noktası Aydın özellikle Nazilli olması düşünülüyor. Nazilli'nin Türkiye'nin gündeminde uzun yaşam noktasında aldığı mesafesi ve uygulamaları diğer illerde ve yörelerde model alınması görüşü ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

"DÜNYA ARTIK NAZİLLİ İSMİNİ BİLİYOR"

Nazilli'nin, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Aylin Çiftçi, "Nazilli uzun yaşamla marka olmayı başardı. Dünya artık Nazilli ismini biliyor. Bu markayı fırsata dönüştürerek hem bölgeyi hem de ülkemizi ekonomik açıdan destekleyebiliriz. Bakanlık olarak Akdeniz Üniversitesi, Nazilli Kaymakamlığının başlattığı bu çalışmaları destekleyeceğiz. Ayrıca Nazilli Belediyesi, Nazilli Ticaret Odası ve diğer sivil toplum kuruluşlarının projeye sahip çıkmaları ise gurur verici. Bu projeyi hızla geliştirerek ekonomik alanda önemli adımlara imza atabiliriz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Nazilli'de yaşlı bakım kursları ile dikkat çeken Okyanus Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayşe Oktay, dernek projelerini ve bakım kursları hakkında bilgilendirmede bulundu. Nazilli'de Mart ayında hasta kabul etmeye başlanacak olan Huzurevi ziyaretinin ardından Genel Müdürü Aylin Çiftçi ile Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya, Nazilli ve çevre ilçelerde bulunan sosyal hizmetlere bağlı çeşitli kurumlarda incelemelerde bulundu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nazilli'nin, Türkiye'ye Model Olması Hedefleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement