Nefroloji Uzmanı Menteşe: "Böbrek Hastalığı Erken Evrede Belirti Vermeyen Sinsi Bir Hastalık" - Son Dakika
Yerel

Nefroloji Uzmanı Menteşe: "Böbrek Hastalığı Erken Evrede Belirti Vermeyen Sinsi Bir Hastalık"

Yozgat Şehir Hastanesi’nde görev yapan nefroloji uzmanı İlay Berke Menteşe, dünyada her 10 kişiden birisinde kronik böbrek hastalığının görüldüğünü belirterek, “Böbrek hastalığı erken evrede belirti vermeyen sinsi seyreden bir hastalık. Böbrek fonksiyonu yüzde 90 üzerine kadar kaybolduğu zaman bile hiçbir belirti gözlenmeyebilir” uyarısında bulundu.

09.03.2023 14:33  Güncelleme: 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Şehir Hastanesi'nde görev yapan nefroloji uzmanı İlay Berke Menteşe, dünyada her 10 kişiden birisinde kronik böbrek hastalığının görüldüğünü belirterek, "Böbrek hastalığı erken evrede belirti vermeyen sinsi seyreden bir hastalık. Böbrek fonksiyonu yüzde 90 üzerine kadar kaybolduğu zaman bile hiçbir belirti gözlenmeyebilir" uyarısında bulundu.

Yozgat Şehir Hastanesi hekimi nefroloji uzmanı İlay Berke Menteşe, kronik böbrek hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu. Menteşe, şunları söyledi:

"HASTALIK ÖZELLİKLE ETKEN EVRELERDE ÇOK SİNSİ SEYREDEBİLİR"

"Kronik böbrek hastalığı dünyada her 10 kişiden birinde görülmektedir. Her yaşta ve her ırkta görülebilmektedir. Bu hastalık özellikle erken evrelerde çok sinsi seyredebilir, herhangi bir belirti vermeyebilir. Böbrek fonksiyonu yüzde 90 üzerine kadar kaybolduğu zaman bile hiçbir belirti gözlenmeyebilir. Yüksek tansiyon ve diyabet hastaları kronik böbrek hastalığının en önemli nedenleridir. Bu durumlar haricinde ailesinde böbrek hastalığı öyküsü bulunan, sigara içen, 50 yaşın üzerinde olan veya obezitesi olan aşırı kilolu kişilerde bu risk artmıştır. Böbrek hastalığı idrarda protein kaçağı tayini veya kanda kreatinin düzeyi tetkiki gibi basit bazı testlerle saptanabilir. İlerleyen böbrek hastalığı varlığında idrarda köpüklenme, ayak bileklerinde ödem, iştahsızlık, halsizlik, odaklanmada güçlülük gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

"BÖBREK HASTALIĞI GELİŞİM RİSKİ AZALTILABİLİR"

Böbrek hastalıkları ne yazık ki sessiz katil olarak adlandırılır ve yaşam kalitesini büyük oranda etkilemektedir. Ancak uygulanacak bazı basit yöntemler ile böbrek hastalığı gelişim riski azaltılabilir. Bu amaçla uygulanması gereken 8 altın kural bulunmaktadır. Bunlar; ideal kiloda olmak, aktif bir yaşam sürdürmek, tuz alımının kısıtlamak, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak sağlıklı bir diyet ile beslenmek, kan şekerini kontrol ve takip ettirmek, kan basıncını kontrol ve takip ettirmek, sigara içmemek. Gereksiz yere bol miktarda ya da düzenli olarak ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınmak. Hipertansiyon, diyabet ya da obezite gibi bir hastalığın ya da daha fazlasının varlığında böbrek fonksiyonunu kontrol ettirmektir. Daha sağlıklı böbrekler ve daha uzun yaşam için bu altın kuralların akıldan çıkarılmaması ve hayatımızda her zaman uygulanması gerekmektedir."

Nefroloji Uzmanı Menteşe: "Böbrek Hastalığı Erken Evrede Belirti Vermeyen Sinsi Bir Hastalık"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Nefroloji Uzmanı Menteşe: 'Böbrek Hastalığı Erken Evrede Belirti Vermeyen Sinsi Bir Hastalık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement