Obeziteyle Mücadele - Son Dakika
Yerel

Obeziteyle Mücadele

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıkları Daire Başkanlığı Obeziteyle Mücadele Sorumlusu Uzman Dr.

20.02.2013 14:15

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıkları Daire Başkanlığı Obeziteyle Mücadele Sorumlusu Uzman Dr. Sabahattin Kocadağ, "Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun talimatlarıyla 2 milyon adet pedometri diğer adıyla 'adım ölçer' alımı yapılacak. Nisan ayında bu alımın yapılmasını bekliyoruz. Bunları aile hekimlerine dağıtacağız. Aile hekimleri gerekli gördüğü hastalarına dağıtacak. Bunun obeziteyle mücadelede de fayda sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

Kocadağ, Kütahya Belediye Kültür Sarayı'nda yaptığı konuşmada, obeziteyle mücadeleyi Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun birlikte yürüttüğünü söyledi.

Dünyada meydana gelen ölümlerin yüzde 63'ünün bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle meydana geldiğini belirten Dr. Kocadağ, gelişmiş ülkelerde görülen obezite ve fazla kilo problemlerinin oluşturduğu hastalıkların artık, Türkiye'de de sorun olmaya başladığını ifade etti.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 yılı verilerine göre, 19 yaş ve üzeri her üç yetişkinden birinin obez olduğunu dile getiren, Dr. Kocadağ, "Yaşam şekli ve teknolojinin değişmesiyle birlikte hayatımızdaki fiziksel aktivite azaldı, daha hareketsiz yaşıyoruz. Bu durum daha fazla kronik hastalıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yine 2010 yılındaki aynı verilere göre 12 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın yüzde 72'si fiziksel aktivite yapmıyor" diye konuştu.

Dr. Kocadağ, kronik hastalıklara zemin hazırlayan nedenlerden birinin de fazla tuz tüketimi olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği orana göre bir kişin en fazla günlük 5 gram tuz tüketmesi gerektiğini hatırlattı.

Türkiye'deki tuz tüketiminin ise Dünya Sağlık Örgütü'nün ön gördüğü oranın 3 katı olduğunu ve 15 gram tuz tüketiminin gerçekleştiğini anlatan Dr. Kocadağ, şunları kaydetti:

"Şu an kurumumuz ve Sağlık Bakanlığı bazı programlar üzerinde çalışıyor. Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberini hazırladık. Bunun içerisinde engelli, yaşlı ve çocuklar için de fiziksel aktivitelerin nasıl yapılacağını gösteren rehberler mevcut. Mayıs ayında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılımıyla gıda sektörüyle iş birliği toplantısı yapılacak. Özelikle gıdalardaki yağ, şeker ve tuz oranlarıyla gıda reklamlarının kısıtlanmasıyla ilgili olacak. Bu konuda gıda sektörünün desteğine ihtiyacımız var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile etiketleme çalışmalarını yürütüyoruz. Vatandaşlarımız bir ürünü aldığında yağ şeker ve tuz oranlarını daha rahat görebileceği, tansiyonu varsa bu gıda ürünün tuzlu olduğunu ve kendisine yaramayacağını görebileceği bir etiketleme sitemi üzerinde çalışıyoruz. Yine Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun talimatlarıyla 2 milyon adet pedometri diğer adıyla adım ölçer alımı yapılacak. Nisan ayında bu alımın yapılmasını bekliyoruz. Bunları aile hekimlerine dağıtacağız. Aile hekimleri gerekli gördüğü hastalarına dağıtacak. Bunun obeziteyle mücadelede de fayda sağlayacağını düşünüyoruz."

Kütahya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Altaş da kentte Obezite Okulu'nun açılışını yapacakları bilgisini vererek, bu okula gelen katılımcıların takiplerini Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kendi ekiplerinin yapacağını bildirdi.

Muhabir: Hadi Şengül

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement