Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Organik Tarımı Geliştirme Projesi" kapsamında Türkiye'de ilk kez Denizli'nin Bekilli ilçesinde, organik adaçayı üretimi başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında Bekilli ilçesinde 12 çiftçiyle uygulamaya başladıklarını belirtti.
Organik tarımı geliştirmek için Bakanlığın verdiği desteklerle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Kutlu, organik adaçayı üretiminin, bu alanda Türkiye'de uygulanan ilk proje olduğunu söyledi. Kutlu, adaçayını, bölge çiftçilerine alternatif ürün olarak sunduklarını, proje kapsamındaki çiftçilerin bütün masraflarının Bakanlık tarafından karşılandığını kaydetti.
Bekilli'de 12 çiftçiye 12 dekar alanda dikilmek üzere 25 bin adaçayı fidesi dağıtımı yapıldığını ve fidelerin bir ay önce toprağa dikiminin gerçekleştiğini anlatan Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Adaçayını alternatif ürün olarak bu bölgeye yaygınlaştırmak istiyoruz. Birim alandan çiftçimizin daha çok kazanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Adaçayı, aromatik tıbbi bitkiler içerisinde olduğu için dünyada aranan bir bitki özelliğine sahip. Daha çok Avrupa ve Amerika Birleşik Devleti pazarı var. Ülkemizde de ihracatı geliştirilen ve ihracatçının talep ettiği bir bitkidir. İnşallah yapacağımız çalışmalarla dekarda 400-500 kilogram ürün almayı planlıyoruz. Geçen yıl adaçayının kilosu 5-6 lira arasında satışı yapıldı. Böylece birim alandan Bekilli bölgesindeki çiftçilerimizin daha çok gelir elde etmesini sağlayacağız."
Bekilli bölgesi gibi kuru arazilerde çiftçilerin arpa veya buğday üretiminden istediği geliri elde edemediğini gözlemlediklerini ifade eden Kutlu, "Üreticiler arpa ve buğdayda dekarda 150-200 lira arasında kazanç elde ediyor. Çiftçilerimizin daha çok gelir elde etmesi için bakanlığımız destekleriyle organik ürünlere yönelmesini teşvik ediyoruz. Proje kapsamında olan üreticilerimize, bu yıl adaçayından dekarda 2 bin lira kazandırmayı hedefliyoruz. Bu projemizi gelecek sene daha da artırıp zaman içerisinde bu bölgeyi kekikte olduğu gibi adaçayında da Türkiye'de bir merkez yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Kutlu, projeye dahil olmak için çiftçilerden yoğun talep aldıklarını belirterek, gelecek süreçte bu alanları çoğaltarak Türkiye'nin organik adaçayı ihtiyacını karşılayacak potansiyelde bir dikim yaptırmayı hedeflediklerini söyledi.
Proje kapsamında organik adaçayı dikimi yapan çiftçi Zekai Mancar ise adaçayını organik üretmeye başladıklarını, kazançlarının 2 katına çıkacağına inandıklarını kaydetti. Daha önce çiftçilerin yoğun olarak arazilarine arpa ve buğday ektiklerini anımsatan Mancar, alternatif ürün olarak adaçayının ekim sahalarının artacağını sözlerine ekledi. - Denizli
Son Dakika › Yerel › Organik Adaçayı, Çiftçilerin Yüzünü Güldürecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?