Orman Yangınlarına Skorsky Helikopterle Müdahale - Son Dakika
Yerel

Orman Yangınlarına Skorsky Helikopterle Müdahale

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 4 skorsky helikopterin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nde 2015 yılında görev yapmaya başlayacağı bildirildi.

03.01.2012 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 4 skorsky helikopterin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nde 2015 yılında görev yapmaya başlayacağı bildirildi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün 4 gün sürecek "2011 Yılı Değerlendirme Toplantısı", Daimond of Bodrum Otel'de başladı. Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, Muğla ve Aydın illerini kapsayan bölge müdürlüğünün, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin en önemli yerlerinden olduğunu söyledi.

Bölge müdürlüğünde yaklaşık 2 bin 800 personelin görev yaptığı bilgisini veren Yıldırım, yangınlarda 89 arazöz, 38 tanker arazöz, 50 yangına ilk müdahale aracı, 12 dozer, bir loder, bir ekskavatör, 10 greyder, 4 treyler, 107 motosiklet, bir idare helikopteri, 4 kiralık helikopter ve uçakla mücadele ettiklerini kaydetti.

Bölge müdürlüğü kapsamında önceki yıllarda yaklaşık 284 orman yangını çıktığını ve bu yangınlarda yaklaşık bin 70 hektarlık alanın zarar gördüğünü anlatan Yıldırım, 2011 yılında ise bölgede 267 orman yangınında 162 hektarlık alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Yangınların yüzde 65'inin ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 16'sının kasıt, yüzde 19'unun ise yıldırım düşmesi sonucu çıktığını belirten Yıldırım, vatandaşlarla sürekli toplantılar yaparak orman yangınlarını en aza indirmek için çalıştıklarını ifade etti.

-4 skorsky helikopter 2015'de göreve başlayacak-

Orman Genel Müdürlüğü'nün Genelkurmay Başkanlığı işbirliğinde skorsky helikopter alımı yaptığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Şu anda bölge müdürlüğümüzün yaptığı planlamaya göre bu helikopterlerden 4 tanesi bölgemizde konuşlandırılacak. Helikopterlerin ihalesi 2012-2015 yılları arasında tamamlanmak üzere yapıldı. Şu anda konuşlanacakları yerleri belirliyoruz. Konuşlanacakları merkezlerde yatırımlarımızı yapacağız. 2015 yılının içinde skorskylerimiz konuşlanmak olacak."

Yıldırım, orman yangınlarına müdahale sürelerinin dünya genelinde çok farklı olduğunu, Türkiye'de önceki yıllarda bu sürenin 15-20 dakika olduğunu, bazen de bu sürenin aşıldığını söyledi.

Yangın eylem planına göre konuşlanan ekipler, ilk müdahale araçları, 177 telefon hattı ve kuleler aracılığıyla yapılan çalışmalar sonunda bu sürenin düşürüldüğünü belirten Yıldırım, "Yangına ilk müdahale araçlarımız çok seri hareket ediyor. Bu araçlarımızı bölgemizdeki hassas noktalarda seyyar olarak gezdiriyoruz. 57 kulemizin 12'sinde de kamera sistemimiz var. Biz bu sistemlere

'Duman avcıları' diyoruz. Yaptığımız çalışmalarla yangına ilk müdahale süresini 15 dakikaya düşürdük. Bu sene ekipmanlarımızı güçlendirerek 12 dakika ve daha aşağısına düşürmeyi planlıyoruz. Genel müdürlüğümüzün genel politikası da zaten bu yönde" dedi.

- MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orman Yangınlarına Skorsky Helikopterle Müdahale - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement